Southpaw

SouthpawJaar: 2015
Regie: Antoine Fuqua
Cast: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, Oona Laurence, Curtis “50 Cent” Jackson

Het verhaal:
Het verhaal gaat over bokser Billy Hope (Gyllenhaal) die zich naar de top weet te werken. Wanneer de weltergewicht-bokskampioen de confrontatie aan gaat met een rivaal, met de dood van zijn vrouw als gevolg, valt zijn persoonlijke leven compleet uit elkaar. Nadat hij zijn huis kwijtraakt en zijn dochter moet afstaan aan Jeugdzorg, probeert hij met behulp van een amateurtrainer zijn leven weer op te pakken.

Het oordeel:
Regisseur Antoine Fuqua staat bekend om zijn actiefilms die hersenloos vermaak bieden. Met Training Day (2001) steeg Fuqua boven zichzelf uit maar Tears of the Sun (2003), King Arthur (2004), Shooter (2006), Olympus Has Fallen (2013) en The Equalizer (2014) zijn hier prima voorbeelden van.

Al een tijdlang keek ik reikhalzend uit naar Southpaw omdat Jake Gyllenhaal, toch wel één van mijn favoriete acteurs, aan dit project verbonden was. De trailer zag er veelbelovend uit en een opgepompte en afgetrainde Gyllenhaal viel direct op. Na zijn vermageringskuur voor Nightcrawler moet Gyllenhaal heel wat uurtjes in de sportschool hebben doorgebracht en met deze transformatie kan de acteur in één adem genoemd worden met Robert De Niro (Raging Bull), Charlize Theron (Monster), Christian Bale (The Machinist) en Adrien Brody (The Pianist). Het verschil met al deze acteurs en hun films is dat Gyllenhaal geschoffeerd wordt door een fantasieloos script.

Als producer en schrijver was Kurt Sutter nauw betrokken bij de totstandkoming van de hitshows The Shield en Sons of Anarchy waarna hij nu voor de eerste maal tekende voor een filmscript. Dit is allerminst een knockout geworden want naast het feit dat het vreselijk voorspelbaar is zijn originaliteit en een coherent plot grote afwezigen. Southpaw houdt het midden tussen een drama en een sportfilm en wanneer je voor dat laatste gaat heb je al snel te maken met de beperkte conventies binnen het genre. Uiteraard mag een uitgebreide montage van de pijnlijke training niet missen en wanneer Eminem’s Phenomenon uit de speakers knalt wil je hier tot op zekere hoogte wel in meegaan.

Het grootste probleem waar Southpaw tegen opbokst is dat de relatie tussen coach en pupil nergens uit de verf wil komen. Hoewel het spel van de vertolkers (dik) in orde is weet dit aspect nergens te overtuigen en dit is met name te wijten aan serieuze plotgaten. Echt veel weet ik niet van boksen maar het lijkt me erg onrealistisch dat een bokser binnen 6 weken van vechtstijl kan wisselen. Eveneens niet geloofwaardig zijn vervolgens de oefeningen die Billy Hope hiervoor moet doen. In mijn beleving doen alle boksers dit namelijk al. Maar zo treffen we nog meer onlogische zaken aan. De succesvolle bokser heeft al 4 wereldtitels verdedigd, hij zwemt in het geld maar direct na het overlijden van zijn vrouw is het zo’n financiële puinhoop dat hij 8 weken later berooid op straat staat. Niet logisch en dan nog te bedenken dat hij gaat trainen in een stoffige sportschool waar hij met wat geluk toiletten mag schrobben. We hebben het hier dan over een vechter die een paar weken hiervoor nog wereldkampioen was.

Hetgeen wat wel werkt tilt de film boven de middelmaat uit. Zo is er het verdriet van Billy en zijn vroegwijze dochtertje Leila dat eigenlijk heel de film wel voelbaar is. Zo nu en dan wordt de schijn van melodrama gewekt maar nooit gaan ze hierin te ver waardoor dit af en toe een gevoelige snaar weet te raken. Het is zelfs verfrissend om te zien dat richting het einde het gemis nog steeds geen plaats heeft gekregen en dat is een aanpak die Rocky Balboa (2006) ook zo goed maakte. Verder ogen de boksscènes solide, ligt het verteltempo best hoog en telt Southpaw een handvol opzwepende momenten. In ieder geval gaat de grootste lof uit naar de acteurs want zonder hun inspanningen was Southpaw niet half zo goed geweest.

Bedoeld als onofficele opvolger van 8 Mile (2002) was de rol van Billy Hope oorspronkelijk geschreven voor Eminem. De rapper besloot vlak voor de opnamen zich meer te richten op zijn muzikale carrière en werd Jake Gyllenhaal aangetrokken voor de rol van Billy. Het is interessant om te fantaseren wat Eminem met deze rol anders had gedaan maar Gyllenhaal acteert opnieuw beresterk. Zijn Billy is een mens van vlees en bloed met zo zijn gebreken. Gyllenhaal is intens en verdient alle lof voor deze rol. Ook de bijrollen worden goed ingevuld want ondanks dat ze maar beperkte screentime heeft maakt een sterke Rachel McAdams een solide indruk. Deze actrice mag wel vaker serieuze rollen gaan spelen. Forest Whitaker doet het niet onaardig maar weet zijn stempel niet te drukken en zelfs Curtis ’50 Cent’ Jackson is lekker op dreef.

70

Advertenties

4 reacties op ‘Southpaw

 1. Nostra 17 september 2015 / 08:55

  Je hebt er meer van kunnen genieten dan ik…misschien waren m’n verwachtingen gewoon te hoog vanwege Gyllenhaal.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 17 september 2015 / 17:42

   Ik was in eerste instantie razend enthousiast maar jij was diegene die door jouw recensie hetzelfde enthousiasme weer deed temperen. Met lagere verwachtingen de bios ingestapt en daarna goed bevallen.

   Like

 2. ReRichard 24 september 2015 / 10:28

  Vermakelijke film. Even over het einde (spoiler!!!):

  Ligt het aan mij of was de hele film aan het opbouwen naar het feit dat de hoofdrolspeler het laatste gevecht zou verliezen op punten omdat de boxpromoter de jury om zou kopen. Hier worden namelijk meerdere malen hints (chekov’s gun) over gegeven. Wellicht is dat einde niet goed bevallen bij test screenings?

  Like

  • Riinyosa81 29 september 2015 / 07:39

   Dude! Waarom weer zo een film helemaal ontleden? Maar goed, het is een leuke theorie en het is me eigenlijk niet opgevallen. Wel een beetje jammer dat je nooit mee krijgt wie het fatale shot heeft gelost…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s