Before Sunrise

Before SunriseJaar: 1995
Regie: Richard Linklater
Cast: Ethan Hawke, Julie Delpy

Het verhaal:
Tijdens een treinreis door Oostenrijk ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Zij is een Franse studente op weg naar Parijs, hij een Amerikaanse toerist die vanuit Wenen zal terugvliegen naar de Verenigde Staten. Hij nodigt haar uit eveneens in Wenen uit te stappen en hem tot zijn vertrek gezelschap te houden.

Het oordeel:
De before-films behoren ongetwijfeld tot één van de meest baanbrekende concepten op het gebied van films. Om de 9 jaar zien we hoe het Jesse en Céline vergaat. Het begon allemaal met Before Sunrise en regisseur van dienst is Richard Linklater die hiervoor nog tekende voor de regie van Slacker (1991) en Dazed and Confused (1993).

Het uitgangspunt van deze eerste film is zowel simplistisch als doeltreffend. Boy meets girl in een trein, zijn duidelijk gecharmeerd van elkaar en beleven één bijzondere avond en nacht in het betoverende Wenen. Dat is alles waar Before Sunrise om draait en terwijl bekende en minder bekende locaties worden aangedaan leren we eenieders kijk op het leven. Op de liefde, de politiek, religie, hun dromen en talloze andere onderwerpen. Je zou haast kunnen spreken van een plotloos verhaal waarbij je als kijker het gevoel bekruipt dat er enorm veel geïmproviseerd lijkt te zijn. Afgaande op de snelheid en finesse van de dialogen lijkt me dat niet het geval maar het zegt veel over de authenticiteit waar deze bijzondere kleine film op drijft.

Het idee voor deze film is ontsproten aan het brein van Linklater die in een soortgelijke situatie zelf een avond doorbracht met een jongedame in Philadelphia. Zij hielden nog enige tijd contact met elkaar maar verloren elkaar uieindelijk toch uit het oog. Zelfs nadat Before Sunrise een succes mocht worden genoemd hoorde hij niets meer van haar. Pas vele jaren later vernam Linklater het bericht dat de jongedame om was gekomen bij een verkeersongeluk niet lang na hun laatste contactmoment. Before Sunrise is een gepassioneerd en bijzonder persoonlijk project temeer ook als je bedenkt dat de hoofdrolspelers zelf een groot gedeelte van het script voor hun rekening namen.

Haast vanzelfsprekend zou je kunnen stellen dat de film valt of staat met de inhoud van de dialogen en die verdienen het predikaat meesterlijk. Het zijn namelijk niet de dialogen zelf die heel bijzonder zijn (immers iedereen kan binnen 105 minuten wel praten over diverse onderwerpen) maar wel de aanpak die het felrealistische karakter versterken. Zo worden er ook onderwerpen aangesneden waarbij de gesprekspartner zich geen raad weet. Er wordt half geluisterd en zelfs in het geval reïncarnatie wordt het ongemakkelijk en lachen Jesse en Céline het onderwerp weg. Sterk is ook dat er zijwegen worden ingeslagen waar uiteindelijk niets mee gedaan wordt. Zo ontmoet het tweetal twee leden van een toneelgroep waarbij Jesse en Céline worden uitgenodigd voor de avondvoorstelling. Je verwacht dat ze hier naar toe gaan maar uiteindelijk komen ze er nooit.

Het zijn dit soort zaken waardoor het geheel een documentaire-achtige uitstraling heeft en voor mij is Before Sunrise dan ook een heerlijke slice of life. En voor een film waar de romantiek vanaf druipt wordt het op geen enkel moment te klef. Verwacht hier geen ellenlange zoenpartijen, liefdesverklaringen en eindeloze omhelzingen. Nee, in de wereld van Linklater, Hawke en Delpy komt de romantiek voort uit het haar uit iemands gezicht halen en het naar elkaar staren tijdens het beluisteren van een plaat. Romantiek krijgt eveneens een tragische lading omdat beiden het besef hebben dat dit waarschijnlijk de enigste dag is die ze in elkaars gezelschap door zullen brengen. Richting het einde zorgt dat voor een meeslepende finale die je met een gevoel van nostalgie nog lang zult heugen.

90

5 gedachtes over “Before Sunrise

  1. Gwen 14 september 2015 / 18:23

    Ik heb de Before-films nog steeds niet gezien. Waarom weet ik eigenlijk niet. Hoor er zoveel goede dingen over!

    Geliked door 1 persoon

  2. Riinyosa81 14 september 2015 / 18:28

    Om Jay-Z en Linkin Park maar te quoten: What the hell are you waiting for?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s