Chef’s Table: Seizoen 1

Chefs TableJaar: 2015

Het verhaal:
In zes documentaires volgen we evenzoveel gerenommeerde chef koks die een kijkje bieden in hun carrières, de privélevens, de gerechten en de algemene kijk op het leven.

Het oordeel:
Zelfs voor de meest fanatieke film- en serieliefhebbers is het haast onmogelijk om het aanbod van Netflix bij te benen en hun originals zijn vaak van hoogstaande kwaliteit. De documentairereeks Chef’s Table onderstreept dit statement nog maar eens op meesterlijke wijze.

Om Chef’s Table te kunnen waarderen is de voorliefde voor culinaire topgerechten geen vereiste. Meer nog dan op de verbluffend creatieve gerechten wordt de focus gelegd op de persoon achter het succes. De makers hebben er goed aan gedaan om voor hun serie een beroep te doen op chefs die ook daadwerkelijk iets te vertellen hebben. Want als er één ding duidelijk wordt na het zien van Chef’s Table is dat alle geportretteerde koks bijzonder welbespraakt zijn en er een diepzinnige filosofie op na houden. Stuk voor stuk personen om jaloers op te zijn want naast de top in hun eigen vakgebied verstaan ze ook de vertelkunst waardoor je als kijker gekluisterd aan de buis zit.

Naast dat iedere aflevering een speelduur aantikt van net geen uur wordt iedere episode gekenmerkt door een vaste formule waar iedere afzonderlijke regisseur zich aan moest houden. Zo worden de meest bijzondere en creatieve gerechten in slowmotion en achtereenvolgens in beeld gebracht en is het klassieke bombastische muziek wat de boventoon voert. En als je bedenkt dat namen als David Gelb (Jiro Dreams of Sushi) en Andrew Fried (Rent) aan dit project verbonden zijn dan weet je dat het met de verdere beeldtaal erg goed gesteld zal zijn.

Naast dat Chef’s Table een lust voor oog en oor vormen is het de afwisseling wat de serie ook zo sterk maakt. Bijna ieder continent wordt aangedaan en de verschillen tussen de verschillende topkoks zijn enorm. De Italiaanse Massimo Bottura die zorgt op de run van de parmezaanse kaas, Dan Barber die experimenteert met de door hemzelf bedachte groenten en Francis Mallman die in Patagonië in de natuur leeft. En dan zijn er nog Niki Nakayama die in haar Oosterse keuken onzichtbaar blijft voor de gasten, Ben Shewry die openhartig vertelt over zijn bijna doodervaring en Magnus Nilsson die een klein restaurant runt letterlijk in de middle of nowhere. Deze docureeks laat zich nauwelijks met iets vergelijken en is een verplichte mustsee voor eenieder die documentaires een warm hart toedraagt.

90

2 gedachtes over “Chef’s Table: Seizoen 1

 1. Nostra 11 september 2015 / 17:13

  Helemaal met je eens, echt een topserie. Heb er ook erg van genoten en ik ben nog van plan om een keer richting L.A. te gaan om in dat restaurant van Niki te gaan eten 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 12 september 2015 / 07:56

   Ik wil wel met Shewry het koken in de aarde beleven of het restaurant van Magnus Nilsson bezoeken…. of allemaal 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s