Straight Outta Compton

StraightJaar: 2015
Regie: F. Gary Gray
Cast: Jason Mitchell, O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Paul Giamatti

Het verhaal:
Halverwege de jaren 80, Compton Californië. Vijf jonge mannen delen hun ervaringen door middel van het maken van ‘brutale’ en eerlijke muziek, die symbool staat voor de opstand tegen misbruik van gezag. Onder de naam N.W.A. brengen de jongeren een revolutie teweeg wanneer ze de wereld de waarheid vertellen over hun leven in hun gevaarlijke buurt en ontketenen daarmee een culturele oorlog.

Het oordeel:
F. Gary Gray draait alweer heel wat jaartjes mee en vooral in de jaren ’90 wist hij zich in de kijker te spelen met degelijke titels als Friday (1995), Set It Off (1996) en The Negotiator (1998). 2003 was eveneens een succesjaar voor Gray met de films A Man Apart en The Italian Job waarna later Be Cool (2005) en Law Abiding Citizen (2009) werden toegevoegd.

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen niet hoog waren toen Straight Outta Compton indertijd werd aangekondigd. Niet dat een biopic over een rapformatie geen goede film op kan leveren, maar ik werd wel huiverig toen ik vernam dat zowel Dr. Dre als Ice Cube als producenten betrokken waren bij dit project. Het gevaar van zelfverheerlijking ligt op de loer en hiermee is het zwaktebod van Straight Outta Compton benoemd. Want alhoewel negatieve karaktereigenschappen wel aan bod komen worden sommige controversiële zaken niet benoemd (Dr. Dre’s reputatie met het mishandelen van vrouwen). Historisch gezien wellicht ook niet helemaal adequaat want Ice Cube heeft in werkelijkheid Eazy-E nooit opgezocht in het ziekenhuis terwijl je ook vraagtekens kunt zetten bij het laatste gesprek tussen Dr. Dre en Eazy-E.

Er is dus heus wel wat aan te merken op de biopic maar onder de streep zijn het slechts kanttekeningen die je achteraf misschien bezig houden. Straight Outta Compton is namelijk veel te goed gemaakt om stil te staan bij deze triviale vraagstukken en eigenlijk kijkt het geheel weg als een spannend jongensboek. Iedereen, dus ook mensen die geen idee hebben wat N.W.A. eigenlijk is, zal van verre de ontwikkelingen aan zien komen maar de hoge productiewaarden en de sterk presterende cast tillen Straight Outta Compton naar grote hoogten. Hoewel DJ Yella en MC Ren nauwelijks aan bod komen focust het verhaal zich voornamelijk op de meest bekende leden van de crew en dit is een slimme zet geweest van de makers. Hierdoor blijft het geheel overzichtelijk en houd men de aandacht van de kijker stevig vast.

Met een speelduur van 147 minuten lijkt Straight Outta Compton aanvankelijk een lange zit maar het tegenovergestelde is de waarheid. De vele hoogte- en dieptepunten worden in een straf tempo behandeld maar het gaat eerlijk gezegd allemaal veel te snel. Er schijnt een director’s cut in omloop te zijn van 210 minuten maar zelfs dan twijfel ik eraan of dat alle gebeurtenissen recht zal worden aangedaan. Veel liever had ik dan ook gezien dat de focus meer op de vroegere successen van N.W.A. gericht was want de periode van hun opkomst wordt amper belicht. Een flink deel van de speelduur wordt bovendien opgeslokt door de solocarrières van Dr. Dre en Ice Cube. Het hoort er allemaal bij maar toch had een extra portie N.W.A. mij waarschijnlijk beter gesmaakt.

Het is bijna eng om te zien hoeveel uiterlijke gelijkenissen de acteurs vertonen met hun evenbeelden. In het geval van O’Shea Jackson Jr. is dat niet zo verwonderlijk aangezien hij de zoon is van Ice Cube maar de rest van de cast lijkt opvallend veel op de befaamde rappers. Veel acteerervaring hebben alledrie de hoofdrolspelers niet maar ze zetten hoogstwaarschijnlijk nu al de rollen van hun levens weg. Erg sterk en het is vooral Jason Mitchell die als Eazy-E onder je huid kruipt. De scène waarin hij hoort dat hij besmet is met het HIV virus is er één die door merg en been gaat. Het drietal wordt bijgestaan door acteerveteraan Paul Giamatti die nogmaals een sterke rol aan mijn palmares kan toevoegen. Veel mensen praten momenteel over Straight Outta Compton en dit is volledig terecht. Deze biopic is niet te onderschatten en verdient een zo groot mogelijk publiek.

80

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s