American Ultra

American UltraJaar: 2015
Regie: Nima Nourizadeh
Cast: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Topher Grace, Connie Britton, Walton Goggins, John Leguizamo, Bill Pullman

Het verhaal:
Het gezapig burgerlijk bestaan van een stoner, genaamd Mike (Jesse Eisenberg), en diens vriendin wordt verstoord wanneer het verleden hem lijkt te achtervolgen. Mike blijkt een zogenoemde ‘sleeper agent’ te zijn en wordt het doelwit van een operatie van de regering die hem probeert weg te vagen.

Het oordeel:
In 2012 leverde Nima Nourizadeh een sterk regiedebuut af met het hilarische Project X dat vanwege de premise nogal wat stof deed opwaaien in de media. Een dergelijke controverse voor zijn tweede film is onwaarschijnlijk maar moraalridders mogen met een grote boog om American Ultra heen stappen.

In 2009 hadden hoofdrolspelers Jesse Eisenberg en Kristen Stewart al een knetterende chemistry in het kleinschalige Adventureland en in American Ultra vormt dezelfde vonk het kloppende hart van deze offbeat actiecomedy. De relatie van Mike en Phoebe overtuigt, verbaasd en is tegelijkertijd een soort van schattig. En dat is een bijzonder gegeven voor de licht abstracte wereld die hier geschetst wordt. Een hedendaags verhaal waarin overheidsagenten zonder permissie hun boekje te buiten gaan en elkaar ongestraft vermoorden om zomaar eens een voorbeeld aan te halen.

In dat opzicht is American Ultra een film die zich moeilijk in een hokje laat plaatsen. Afgaan op de vreselijk misleidende trailer is niet aan te raden want dit is geen stoner-prent terwijl je ook weer niet kunt spreken van een spionagefilm. Nourizadeh neemt het beste van beide werelden en wellicht kun je dit product dan nog typeren als het resultaat wanneer je Pineapple Express en The Bourne Identity in een blender mixt. Alleen is deze titel 3 x harder dan beide films bij elkaar.

Naast de voorliefde voor marihuana is het namelijk het excessief geweld wat veel mensen tegen het hoofd kan stoten. Voor een actiecomedy telt American Ultra een belachelijk hoge bodycount en er wordt niet al te zachtzinnig omgesprongen met de vuist tot vuist gevechten. Een theelepel die een strot doorboord, een sneeuwschep dat een hoofd half verwijderd van de romp tot aan een gevecht waarin de één een schroevendraaier door een hand plant terwijl de ander met een hamer op een knie staat te slaan. Het is serieuze actie wat de boventoon voert wat direct hierna weer wordt afgewisseld door soms wat flauwe humor. Heel evenwichtig wordt de film hierdoor niet en voor een comedy is de balans aardig zoek.

Qua storytelling is het geheel rechttoe rechtaan en hoef je hier geen verrassingen te verwachten. Met een speelduur van 96 minuten welke US comedy duurt de laatste tijd korter dan 2 uur?) voelt American Ultra nergens langdradig aan en gesterkt door een goede cast is dit een fijn tussendoortje dat je niet mag missen. Eisenberg op de neurotische toer zoals we dat van hem gewend zijn. Stewart haalt het maximale uit haar rol en Walton Goggins geeft gestalte aan een memorabele schurk. Overall performance van de rest van de cast is in orde maar Topher Grace slaat met zijn overacting wel pijnlijk de plank mis met zijn vertolking van hielenlikker Yates.

70

Advertenties

3 reacties op ‘American Ultra

 1. Gwen 6 september 2015 / 19:42

  Misleidende trailer? Hmmm.. de trailer sprak me wel aan. Ach ja, tegen de tijd dat ik deze film ga kijken ben ik de trailer vast alweer vergeten :p

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 7 september 2015 / 21:58

   Yep, trailer vond ik wel erg flauw maar gelukkig was de film dat zelf niet.

   Like

 2. Paul 7 september 2015 / 06:24

  Ik ben wel benieuwd naar deze film. Pak ik even mee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s