De Top 10 van 1981

Het is even wat stiller geweest op Naar De Film maar dat had natuurlijk alles te maken met de jaarlijkse (zon)vakantie. Nu die weer achter de rug is ben ik weer helemaal terug en dat leek me een goede aanleiding om een nieuwe special te starten.

Hiervoor heb ik me laten inspireren door Be Cool, Sodapop en het uitgangspunt is om de 10 beste films uit een bepaald jaar op te lijsten en toe te lichten. Ik ga alleen iets verder terug en start in het jaar dat ondergetekende het levenslicht zag.

We stappen in onze DeLorean en reizen terug naar het jaar:

1981 V4

André Hazes had een stevige hit met Een Beetje Verliefd, Het Jeugdjournaal beleefde haar eerste uitzending, De Nederlandse hockeyploeg veroverde voor het eerst de Champions Trophy, Ronald Reagan werd de 40e President van de USA, de TGV maakte haar eerste rit, de Python in de Efteling werd in gebruik genomen en er werden aanslagen gepleegd op Paus Johannes Paulus II en Ronald Reagan.

Dit zijn naar mijn bescheiden mening de tien beste films uit 1981:

10. Stripes
Stripes

Wie? Ivan Reitman (regie), Bill Murray, Harold Ramis en John Candy
Waarover? Boezemvrienden John en Russell besluiten het leger in te gaan om wat meer plezier uit hun bestaan te halen. Wonder  boven wonder doorstaan ze de opleiding en nemen het uiteindelijk zelfs op tegen de Russen.
Waarom? Dit is Bill Murray in topvorm. Misschien niet zijn beste maar zeker één van de leukste. De confrontaties met Sergeant Hulka en de toevoeging van John Candy vormen de hoogtepunten. Good ol’ fun!

09. Chariots of Fire
Chariots of Fire


Wie?
Hugh Hudson (regie), Ben Cross, Ian Charleson en Nicholas Farrell
Waarover? Het meeslepende verhaal van twee Britse atleten die klaargestoomd worden voor de Olympische Spelen van 1924. De één een toegewijde Christen die niet op zondag wil rennen en de ander een Jood op zoek naar erkenning.
Waarom? In 1981 zijn tijd ver vooruit maar Chariots heeft de tand des tijds niet geheel doorstaan. Hier en daar te traag maar de universele thema’s als religie, faalangst en de drang je te ontworstelen aan vooroordelen staan nog steeds als een huis. De editing is fantastisch, het acteerwerk is sterk en de muzikale omlijsting van Vangelis is weergaloos.

08. Body Heat
Body Heat

Wie? Lawrence Kasdan (regie), William Hurt, Kathleen Turner, Ted Danson, Mickey Rourke en Richard Crenna
Waarover? In het broeierige Florida tracht femme fatale Matty een advocaat te overtuigen haar man te vermoorden.
Waarom? De erotische thriller beleefde haar hoogtepunt met Basic Instinct (1992) maar 11 jaar daarvoor zette Body Heat dit subgenre op de kaart. Het verhaaltempo is langzaam maar doordacht waardoor je aan de buis gekluisterd blijft zitten. De hese stem van Kathleen Turner is welkom maar het is William Hurt die de absolute show steelt als goedgelovig slachtoffer.

07. Escape from New York
Escape From New Yor,

Wie? John Carpenter (regie), Kurt Russell, Lee van Cleef en Ernest Borgnine
Waarover? In de nabije toekomst (1997) is New York een maximum security gevangenis en het is in dit gebied dat het regeringstoestel van de Amerikaanse President wordt neergehaald. Met een flinke dosis tegenzin wordt Snake erop uit gestuurd voor een reddingsmissie.
Waarom? De sfeer! Zelden zag nachtelijk New York er zo onheilspellend uit als door de camera van Dean Cundey (Jurassic Park, Back to the Future). Dat in combinatie met het iconische personage Snake Plissken maakt Escape from New York dik de moeite waard. Anno 2015 stellen de ondermaatse actiescènes wel teleur waardoor de klassieke status niet helemaal waar wordt gemaakt.

06. The Postman Always Rings Twice
Postman Always Rings Twice

Wie? Bob Rafelson (regie), Jack Nicholson en Jessica Lange
Waarover? Remake van de gelijknamige klassieker uit 1946 verhaalt over de aan lager wal geraakte Frank die een stomende affaire begint met de eigenaresse van een diner. Samen besluiten ze om haar man uit de weg te ruimen.
Waarom? Een schitterende, broeierige thriller waar de seks vanaf spat. Nicholson en Lange beschikken over een knetterende chemistry wat als blauwdruk fungeerde voor de vele imitators die later zouden volgen.

05. The Evil Dead
Evil Dead

Wie? Sam Raimi (regie) en Bruce Campbell
Waarover? Vijf vrienden reizen af naar een afgelegen blokhut alwaar ze onbewust de poorten van de hel openzetten.
Waarom? Iconische horrorfilm die de cultstatus verdient door de campy en vaak erg beroerde special effects. Erg low budget maar de fantasie van Sam Raimi kent geen enkele grens. Ash Williams is een episch karakter en het zorgde ervoor dat hoofdrolspeler Bruce Campbell altijd wel weer wat te schnabbelen had in het B-film circuit. Bijzonder is dat ondanks een hoop gore de film nagelbijtende spanning kent en op zijn tijd ook echt eng is.

04. Christiane F. – Wir Kinder von Bahnhof Zoo
Cristiane F


Wie?
Uli Edel (regie) en Natja Brunckhorst
Waarover?
Het waargebeurde verhaal over de drugsverslaving van het titelpersonage in het Berlijn van de jaren ’70.
Waarom?
Heb je tieners die je wilt waarschuwen voor de gevolgen van een drugsverslaving dan is Christiane F. de ideale voorlichtingsfilm. Het wordt nergens zo naar als in Requiem for a Dream (2000) maar dit is eveneens drama met een hoofdletter D. Om het wisselende acteerwerk zal de film niet geroemd worden maar eenmaal gezien is Christiane F. een film die je moeilijk los kan laten. De muzikale omlijsting van David Bowie is briljant.

03. Mad Max 2
Mad Max 2

Wie? George Miller (regie) en Mel Gibson
Waarover? Zwerver Max bied in het post apocalyptische Australië de helpende hand aan een rijke gemeenschap om te ontvluchten aan een stel bandieten.
Waarom? De beste film uit de oorspronkelijke trilogie is een sterke actiefilm met lekker bruut geweld. Hier en daar duren de rustige momenten net iets te lang maar de vele achtervolgingsscènes en de bijzondere outfits maken dit gemis nauwelijks voelbaar. Ongecompliceerde lol maakt dit tot een typische jaren ’80 actiefilm.

02. Das Boot
Das Boot

Wie? Wolfgang Petersen (regie) en Jürgen Prochnow
Waarover? Het relaas van de bemanning van een Duitse U-boot ten tijde van de Tweede Wereldoorlog
Waarom? Last van claustrofobie? Dan is Das Boot je ongeëvenaarde nachtmerrie. Met 3,5 uur een lange zit maar de spanning is zo tastbaar dat dit nauwelijks opvalt. De camera verlaat zelden de onderzeeër en kent een werkelijk verbluffende choreografie in scènes waarin de bemanning hun posities in neemt en waarbij de camera langzaam door de U-boot glijdt. Zenuwslopend zijn de talrijke momenten waarop de zwetende bemanning doodstil moet zijn om hun positie niet te verraden aan de geallieerden.

01. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark
Indiana Jones


Wie?
Steven Spielberg (regie), Harrison Ford, Karen Allen, Alfred Molina en Jonathan Rhys-Davies
Waarover? Archeoloog en avonturier Indiana Jones wordt door de Amerikaanse overheid ingeschakeld om op zoek te gaan naar The Ark of the Covenant voordat de Nazi’s deze in handen krijgen.
Waarom? Voor mij is de eerste film meteen de beste uit de reeks. Veel minder humor dan in de sequels en een meer serieuze ondertoon. Niet dat er niets te lachen valt (integendeel) maar dit is toch wel een avonturenfilm waar het jeugdsentiment vanaf druipt. Indiana is larger than life en perfect vertolkt door Harrison Ford. De manier waarop hij van locatie naar locatie reist met een rode streep en die fenomenale score. Waanzinnig sterke film en entertainment van de bovenste plank.

6 gedachtes over “De Top 10 van 1981

 1. Gwen 6 september 2015 / 19:29

  Thanks voor de shoutout!

  Leuk dat je bent begonnen met je top 10s. Ik moet bekennen dat ik alleen The Evil Dead heb gezien. :S

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 7 september 2015 / 22:00

   Ai Ai Ai. Ben je ook niet van plan om hier ooit verandering in te gaan brengen? Een film als Indiana Jones wil je eigenlijk ook niet missen.

   Like

   • Gwen 8 september 2015 / 19:32

    Ik wil Escape From New York en Das Boot iig nog zien. De Indiana Jones films spreken me niet echt aan, maar als film fan moet ik ze wel een keer een kans geven. 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Paul 7 september 2015 / 06:29

  Ja, leuke filmpjes hoor. Indiana had bij mij ook wel op 1 gestaan en The Evil Dead wellicht iets hoger 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 7 september 2015 / 21:59

   Krijg spontaan weer zin om Evil Dead te gaan kijken. Is eigenlijk ook weer te lang geleden dat ik die heb gezien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s