Spitsbroers: Seizoen 1

SpitsbroersJaar: 2015
Regie: Gijs Polspoel & Jeroen Dumoulein
Cast: Oscar Willems, Joren Seldeslachts, Kris Kuppens, Viv van Dingenen, Louis Talpe, Kurt Rogiers

Het verhaal:
In de wijk waar de familie Moerman woont, dromen alle jongens ervan om profvoetballer te worden. Ook de getalenteerde broers Dennis (17) en Alan (21). Tijdens hun één-tegen-één-partijtjes op het pleintje in de wijk, imiteren de twee al jaren hun idolen in de hoop het ooit even ver te schoppen. En liever vroeg dan laat, uiteraard. Maar momenteel spelen ze samen bij vierdeklasser Genk VV. Wanneer de trainer van KRC Genk tijdens een match op de tribune zit, scout hij één van de broers. Die mag tot zijn grote vreugde een week meetrainen met de grote jongens om te zien of hij de kwaliteiten heeft om een eersteklasser te worden. Z’n broer blijft verweesd achter en ziet zijn droom aan diggelen geslagen.

Het oordeel:
Ik heb niet veel series gezien van onze zuiderburen maar van tijd tot tijd komt er een reeks voorbij die je omver blaast. Al een hele tijd geleden was dit het geval met Matroesjka’s en Spitsbroers kent een dergelijk effect. Momenteel is de serie eveneens te zien op Fox NL.

Het is een simpel maar doeltreffend dat de makers van deze serie ervoor hebben gekozen om het verhaal te centreren rondom twee broers. Beiden dromen ervan om door te breken als profspeler maar aangezien alleen de de jongste hierin slaagt zien we wel beide zijden van de roem. Enerzijds volgen we dus de getalenteerde Dennis die uitgroeit tot de sensatie van de competitie maar niet weet om te gaan met deze plots verworven roem. Aan de andere kant treffen we Alan die dezelfde droom had maar deze uit elkaar ziet spatten als blijkt dat hij niet goed genoeg is. Hem resteert een carrière bij de plantsoenendienst maar laat zich eveneens in met criminele randfiguren.

Heel erg origineel is de serie overigens niet want het laat zich redelijk makkelijk raden waar het verhaal ons heen brengt. De jongste telg die overhoop ligt met zijn concurrent, de verleidingen niet kan weerstaan, het geld over de balk smijt en langzaamaan een onuitstaanbare eikel wordt. Voor Alan geldt min of meer hetzelfde al is zijn verhaallijn wel wat origineler dan aanvankelijk werd gedacht. Niet dat Spitsbroers geen verrassingen kent want moeder Moerman maakt een bijzondere keuze die de onderlinge verhoudingen op scherp zet. En dat voor het type dat juist vond dat …. zijn geld moest sparen.

Waar echter veel waarde aan gehecht mag worden is het feit dat de serie door deze opzet heel veel bewegingsruimte voor zichzelf creeërt. Beelden van voetbalwedstrijden worden zodoende afgewisseld met comedy, drama en misdaad. Het is een hele sterke mix die de kijker moeiteloos 10 afleveringen lang aan de buis gekluisterd laat zitten. Dit dankt men naast het goede acteerspel aan de fijne afwisseling tussen voorgenoemde genres. Hoewel in de laatste paar afleveringen het drama de overhand neemt (in de laatste aflevering zijn bepaalde relaties gedaald tot het vriespunt) heeft men het niet aangedurfd om dit in de climax voort te zetten. Het laat een deur open voor seizoen 2 en nu maar hopen dat deze dan ook echt gemaakt gaat worden.

80

4 gedachtes over “Spitsbroers: Seizoen 1

  1. Ingeborg Bertens 4 september 2015 / 09:42

    Wat was deze serie leuk 🙂
    Heerlijk taaltje ook 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s