Five Star

Five StarJaar: 2014
Regie: Keith Miller
Cast: James ‘Primo’ Grant, John Diaz, Wanda Nobles Colon

Het verhaal:
Nadat John’s afwezige vader wordt getroffen door een verdwaalde kogel, leert Primo de jonge jongen de regels van de straat, die zijn gebaseerd op respect en geregeerd door angst. Primo is sinds zijn twaalfde een lid van de Bloods-bende die niet meer dan de straten van Brooklyn kent. Terwijl John zich afvraagt of hij dit leven wil leiden, moet Primo beslissen of hij het allemaal achter zich wil laten, als hij zweert om een betere echtgenoot en vader te worden.

Het oordeel:
Keith Miller leverde zijn regiedebuut af met het voor mij onbekende Welcome to Pine Hill (2012) en net als voor die productie nam Miller de verantwoordelijkheid voor zowel regie als het scenario voor Five Star.

Dat feit en fictie soms angstvallig dicht bij elkaar liggen bewijst de aanwezigheid van James ‘Primo’ Grant in Five Star. Net als in het echte leven vertolkt Primo een Five Star General van de beruchte straatbende de Bloods en speelt hij een gedramatiseerde versie van zichzelf. En dit doet hij erg sterk. Daarvoor hoef je alleen maar naar de openings monoloog te kijken waarin Primo al rijdend heel beheerst en kalm verhaalt over de spijt die hij heeft omdat hij de geboorte van zijn kind heeft gemist. Zijn beheerste voorkomen blijft op een uitzondering na intact en nergens wordt de indruk gewekt dat Primo van origine helemaal geen acteur is.

John Diaz debuteert eveneens en hoewel minder prominent aanwezig dan Primo doet ook hij het naar behoren. De film leunt zwaar op haar twee hoofdrolspelers en daarom is het maar goed ook dat de chemistry tussen de twee dik in orde is. Five Star is op haar best wanneer het samenspel te zien is. Naast het feit dat de acteurs ditmaal van de straat geplukt zijn is authenticiteit sowieso wat de makers hoog in het vaandel hebben staan want het bruisende Brooklyn neemt een derde bepalende rol voor zijn rekening. Ongeacht het uur van de dag zijn er altijd wel zaken het bekijken waard en wordt er eer gedaan aan de levendige stadsbuurt.

Het is echter op het verhaaltechnische vlak dat deze kleinschalige productie ondermaats presteert. Al snel gaat het over respect krijgen, respect verdienen en de drugshandel maar dit zijn anno 2015 welbekende ingrediënten. Five Star probeert nog vast te klampen aan een mysterie waarin niet duidelijk is hoe John’s vader aan zijn einde is gekomen maar het is onvoldoende om de aandacht vast te blijven houden. Hoe goed het acteerwerk ook moge zijn, het kan niet voorkomen dat Five Star verzandt in dialogen die een opmaat naar iets lijken te zijn maar die potentie vervolgens niet weet te benutten. En als er dan ook maar weinig tot geen noemenswaardige gebeurtenissen plaats vinden is zelfs een korte speelduur van 82 minuten te lang.

60

Advertenties

Een reactie op “Five Star

  1. Nostra 31 augustus 2015 / 08:01

    Ik heb over deze film gehoord en zelfs kort de trailer bekeken en deze leek me wel interessant. Jammer om te lezen dat hij toch een beetje tegenvalt.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s