Jack the Giant Slayer

JackJaar: 2013
Regie: Bryan Singer
Cast: Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Ian McShane

Het verhaal:
De film vertelt het verhaal van een eeuwenoude oorlog die opnieuw oplaait wanneer een jonge boerenknecht onbewust een poort opent tussen onze wereld en die van een angstaanjagend ras van reuzen. Als de reuzen weer voor het eerst in deze eeuw worden losgelaten op Aarde streven ze er naar om het land terug te winnen wat ze ooit hebben verloren. Jack probeert hier met gevaar voor eigen leven een stokje voor te steken. Vechtend voor een koninkrijk, de bevolking, en de liefde van een dappere prinses komt hij oog in oog te staan met de niet te stuiten krijgers, waarvan hij dacht dat ze alleen in legendes voorkwamen. Nu heeft hij de kans om zelf een legende te worden.

Het oordeel:
Naast zijn productiewerk heeft Bryan Singer als regisseur een mooie staat van dienst. Hij zette zichzelf direct op de kaart met het meesterlijke The Usual Suspects (1995), maakte hierna het grimmige en kleinschalige Apt Pupil (1998) en wist comic fans te bekoren met X-Men (2000), X-Men 2 (2003) en X-Men: Days of Future Past (2014). Daarnaast was Singer eveneens verantwoordelijk voor het geflopte Superman Returns (2006) en oorlogsthriller Valkyrie (2008).

Een eigentijds sprookje dat gebracht wordt door het team achter The Usual Suspects. Het is een meer dan prikkelende combinatie en ik was wel benieuwd naar het resultaat ervan. Ondanks dat de film hopeloos geflopt is doet daar niets aan af. De premise is in ieder veelbelovend want heel erg trouw aan Sjaak en de Bonenstaak is men niet. Door er het tamelijk onbekende Jack the Giant Killer doorheen te mengen voorzien van een stuk mythologie zorgt het er in ieder geval in theorie voor dat het verloop onvoorspelbaar zou moeten zijn.

Helaas stelt dezelfde aanpak in de praktijk teleur. Van enige orginaliteit lijkt weinig sprake en dat is toch wel een doodzone in de wereld van de fantasy film. De titelheld van eenvoudige komaf die heimelijk verliefd is op een prinses, een vader die dit afkeurt, de prinses die ontvoert wordt en de held van het verhaal die haar achterna reist. We hebben het allemaal veel vaker en beter gezien. In geen enkel opzicht ben ik als kijker verrast en gezien de reputatie van zowel de regisseur als schrijver had ik veel meer verwacht. Niet dat Jack the Giant Slayer een slechte film is, integendeel zelfs, maar op het gebied van storytelling had het verhaal veel inventiever kunnen zijn in plaats van plichtmatig van gebeurtenis naar gebeurtenis te springen.

Na een wat tamme aanloop ontpopt de film zich al redelijk snel tot een klassiek aanvoelende avonturenfilm. Het tempo ligt hoog, er wordt weinig speelminuten gespendeerd aan onnodige dialogen, actiescènes zijn er in overvloed en hier en daar kun je zelfs nog wat spanning bespeuren. Zeker in de laatste akte wanneer de reuzen afdalen richting onze wereld is Jack the Giant Slayer een genot om naar te kijken. Spijtig is wel dat deze confrontatie tussen mens en reus beslecht wordt door een lachwekkend slechte en ongeloofwaardige (voor zover je hiervan kunt spreken in een film die bevolkt wordt door reuzen) gebeurtenis.

Veel is er gezegd en geschreven over de special effects die net zoveel voor- als tegenstanders kent. Voor het grootste deel ogen de CGI effecten verzorgd. Maar met de wetenschap dat aan deze film een prijskaartje hing van 195 miljoen dollar heb ik toch het vermoeden dat ook hier wat zorgvuldiger te werk kon worden gegaan. De reuzen ogen spectaculair maar waarom deze volledig uit de computer zijn komen rollen is mij een raadsel. Deze reuzen laten spelen door acteurs en daarna het formaat vergroten leek mij een betere optie maar ik ben dan ook niet de vakman. Wel vallen een paar beroerde special effects op zoals wanneer de bonenstaak wordt beklommen. Het zijn dit soort momenten die toch niet thuis horen in een blockbuster met dit soort budgetten.

65

2 gedachtes over “Jack the Giant Slayer

  1. Gwen 15 augustus 2015 / 19:31

    Ik kan me vinden in je rating. Ik vond deze film destijds vermakelijk, maar er is niet veel van blijven hangen in mijn geheugen.

    Like

  2. Nostra 16 augustus 2015 / 19:57

    Vond hem zelf iets minder, de film was inderdaad nergens origineel en werd ook nooit echt spannend. Net zoals Gwen kan ik me er verder nog bijzonder weinig van herinneren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s