The Book Thief

Book ThiefJaar: 2013
Regie: Brian Percival
Cast: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson

Het verhaal:
De kleine Liesel wordt na de dood van haar jongere broertje door haar alleenstaande moeder achtergelaten bij kinderloze pleegouders. Ze kan niet lezen of schrijven, totdat haar nieuwe pleegvader haar dit leert. Te midden van de verschrikkingen van de oorlog verslindt Liesel daarop het ene boek na het andere. Ze “leent” de boeken bij de vrouw van de burgemeester. Op een dag bieden haar pleegouders onderdak aan een Joodse onderduiker…

Het oordeel:
Als regisseur deed Brian Percival ervaring op bij de TV-series North & South en Downtown Abby. Zijn regiedebuut volgde in 2009 met het onbekende A Boy Called Dad. Voor zijn nieuwste project greep Percival terug naar de gelijknamige bestseller van Markus Zusak.

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van de roman die gebaseerd is op de verhalen van Zusak’s moeder. Maar net als bij zoveel boekverfilmingen kan een film vrijwel nooit tegemoet komen aan de verwachtingen. Er gaat immers niets boven de eigen verbeelding. Dat is dan ook de reden waarom ik geen aanstalten maakte om deze verfilming snel te gaan bekijken. Toch wint de nieuwsgierigheid het van het verstand en werd het eens tijd om The Book Thief te gaan bekijken.

Wat eigenlijk vanaf het begin op valt is dat de verfilming een bijzonder valse start kent. Mensen die bekend zijn met de roman zullen het prettig vinden dat de voice over van Magere Hein in de film is verwerkt maar voor diegenen die onbekend zijn met het bronmateriaal kan dit tot enige verbazing leiden. Hoewel de eerste 45 minuten doordrenkt zijn met voice overs valt hier nog best mee te leven. Veel storender is datgeen wat me vaker irriteert bij oorlogsfilms namelijk dat er met een half Engels, half Duits accent wordt gesproken. Waarom wordt er toch steeds voor gekozen om Amerikaanse / Britse acteurs te laten praten met een duits accent? Kies gewoon of voor Engels of voor Duits maar ga het niet door elkaar halen.

Het is een tenenkrommend stijlelement dat gedurende de volledige speelduur alleen maar af weet te leiden van het verder sterke verhaal. Een bijzonder indrukwekkend verhaal dat alle potentie in zich heeft voor een hedendaagse klassieker maar wiens potentie helaas niet volledig benut wordt. Naast de accenten lijkt Percival niet altijd te weten wat hij met het aangeboden materiaal dient te doen. De amateuristische introductie van het belangrijke Joodse personage Max is hier het schoolvoorbeeld van. Wel moet worden gesteld dat ondanks een valse start The Book Thief beter wordt naarmate de speelduur vordert. In de climax gaat nog een deel van de impact verloren dankzij matige special effects.

Ik noem heel wat kritiekpunten maar onder de streep is The Book Thief nog wel de moeite waard. Zeker diegenen die niet bekend zijn met het bronmateriaal kan ik de film van harte aanbevelen. Hoofrolspeelster Sophie Nélisse zet een uiterst overtuigende Liesel neer en wordt daarnaast vakkundig bijgestaan door acteerveteranen Geoffrey Rush en Emily Watson. Het verhaal staat nog steeds als een huis en dat is de belangrijkste reden om bekend te raken met The Book Thief. Het verhaalt over een zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis maar het toont feilloos aan dat lang niet alle Duitsers als Nazi’s kunnen worden gezien. De oorlog is er ingeslopen, mensen zingen hatelijke liederen zonder te weten waar ze het over hebben en weinigen hadden kunnen vermoeden wat er later nog te gebeuren stond.

65

2 gedachtes over “The Book Thief

  1. Paul 14 augustus 2015 / 11:29

    Ik kan mijzelf er niet toe zetten om deze te kijken. Staat al maanden in de kast stof te happen 🙂

    Like

  2. Nostra 16 augustus 2015 / 19:58

    Deze sprak me niet zo aan, dus heb ‘m overgeslagen. Zo te lezen mis ik er niet echt heel veel aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s