Het leven volgens Nino

NinoJaar: 2014
Regie: Simone van Dusseldorp
Cast: Rohan Timmermans, Arend Bouwmeester, Koen de Graeve, Rifka Lodeizen

Het verhaal:
Het leven lacht de 8-jarige Nino toe totdat zijn moeder plots wegvalt. Vanaf dan gaat Nino totaal zijn eigen gang: hij gaat niet meer naar school, eet chips als ontbijt, slaapt in een tentje in de tuin en voetbalt met zijn konijn. Dit lijkt even leuk, maar zijn vader doet steeds vreemder en zijn broer is ’s nachts op pad. Als Nino ontdekt dat hij met dieren kan praten, probeert hij samen met zijn beste vriend, het grappige en slimme konijn Bobby, het gezin weer bijeen te brengen.

Het oordeel:
Jeugdfilms en Simone van Dusseldorp. Het blijkt al een tijdje een goede combinatie te zijn die een geslaagd begin kende met Diep (2005) en hierna goed werd opgevolgd door Kikkerdril (2009) en Briefgeheim (2010).

Wij, inwoners van ons koude kikkerlandje, zijn niet altijd even trots op onze vaderlandse cinema. Veel mensen lopen met een grote boog om Nederlandse films heen en dat is lang niet altijd terecht. Internationaal gooien wij bijvoorbeeld hele hoge ogen met sterke jeugdfilms waarin zware onderwerpen worden aangesneden. Verhalen over de multiculturele samenleving (Dunya & Desie, Polleke), scheidingen (Tony 10), kanker (Achtste groepers huilen niet), rouwverwerking (Kauwboy) en alle Cary Slee verfilmingen zijn slechts enkele voorbeelden. Het leven volgens Nino is de laatste toevoeging aan dit beknopte overzicht.

Wie nietsvermoedend met een paar kids op de bank ploft om een leuke jeugdfilm te gaan kijken kan nog weleens bedrogen uit gaan komen wanneer men voor Nino kiest. Een waarschuwing in deze is zeker op zijn plaats want dit verhaal stemt allesbehalve vrolijk en / of hoopvol. Qua drama niet te vergelijken met een film van Michael Haneke maar 80% van het geheel beslaat een flink portie drama. Nino, zijn broer en zijn vader verliezen de vrouw uit hun leven en direct na dit voorval springt het verhaal een jaar vooruit in de tijd. Het verdriet is er echter niet minder om geworden…

Bruno, Lucas en Nino hebben alle drie een eigen manier gevonden om met de plotselinge dood van de vrouw des huizes om te gaan. Vader grijpt naar de verdovende medicijnen, de grote broer zoekt afleiding in nachtelijke escapades en Nino vlucht naar zijn eigen fantasiewereld waarin hij kan horen wat dieren zeggen. Van Dusseldorp blijft zich focussen op Nino en hierdoor blijft de film gewaarborgd van enige broodnodige luchtigheid. Nooit wordt het verlies uit het oog verloren (daarvoor is het onderwerp te serieus) maar de humoristische scènes zijn erg welkom. Temeer ook omdat de verwaarlozing van Nino erg schrijnend in beeld wordt gebracht.

Hierdoor is Het leven volgens Nino geen geschikt materiaal voor de allerkleinsten maar is het ook zo dat de pratende dieren weer te kinderachtig is voor de wat oudere kijker. Hierdoor krijg je vlees noch vis maar verdienen de makers zeker wel de voordeel van de twijfel aangezien de algehele rouwverwerking met veel respect wordt behandeld. Naar het einde toe komt het allemaal wel goed (het blijft immers een jeugdfilm) maar de plotselinge ommekeer van vader en broer vind naar mijn smaak te snel plaats. Een leuke film om een keer gezien te hebben maar niet de voltreffer waar ik aanvankelijk op hoopte.

60

Een gedachte over “Het leven volgens Nino

  1. Nostra 16 augustus 2015 / 19:59

    Bedankt voor de waarschuwing, deze zet is dus voorlopig nog niet op!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s