Inside Out

Inside OutJaar: 2015
Regie: Pete Docter & Ronaldo Del Carmen
Cast: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Bill Hader, Kaitlyn Dias, Diane Lane, Kyle MacLachlan

Het verhaal:
Opgroeien gaat niet zonder vallen en opstaan, en dat geldt ook voor Riley. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in San Francisco, moet ze haar leventje in het Midden-Westen van Amerika achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in San Francisco, wat leidt tot opschudding in het Hoofdkwartier. Hoewel Plezier, Riley’s belangrijkste emotie, haar best doet om alles positief te houden, ruziën de emoties over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

Het oordeel:
Pete Docter is één van de oudgedienden binnen filmstudio Pixar en hij maakte als creatieve brein furore met Toy Story (1995), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc (2001) en Wall-E (2008). Daarna schreef en regisseerde Docter zelf het magistrale Up (2009) en vervult hij eveneens deze duobaan voor Inside Out. Als co-regisseur werd debutant Ronaldo Del Carmen aangetrokken die eerder ervaring opdeed als storyboard artist voor Batman: The Animated Series (1992-1995), Ratatouille (2007) en Up (2009).

Er zijn weinig filmstudio’s die in de afgelopen jaren zoveel bewierookt zijn dan Pixar Animation Studios. Het bedrijf dat geroemd wordt om hun creatieve en baanbrekende animatiefilms liet de laatste jaren verstek gaan door heel wat minder tot de verbeelding sprekende titels als Cars 2 (2011), Brave (2012) en Monster’s University (2013). Vorig jaar bracht de befaamde studio zelfs helemaal geen film uit dus waren alle ogen gericht nu gericht op Inside Out. Maar totdat het zover is trapt de bioscoopervaring traditiegetrouw af met een Pixar short. Ditmaal kunnen we ons vergapen aan zingende vulkanen waarmee een vergelijking met Boundin’ (2003) op de loer ligt. Lava is desalniettemin prachtig in al haar eenvoud.

Inside Out verhaalt over de vrolijke Riley die om moet zien te gaan met de gevolgen van een verhuizing naar San Francisco. Weg van haar vertrouwde leefomgeving zoals haar vrienden en haar geliefde ijshockeyclub. Tot zover niets nieuws maar het unieke aan de nieuwste Pixar is dat de film zich voor ongeveer 90% afspeelt binnen het hoofd van deze tiener. Riley, maar ook alle andere menselijke personages, wordt bestuurd door een controlekamer waarin de personages Vreugde, Verdriet, Angst, Walging en Woede huizen. Zij bepalen Riley’s gemoedstoestand terwijl in deze controlekamer ook nog de core memories en de dagelijkse herinneringen worden opgeslagen. Problemen vangen echter aan wanneer Vreugde en Verdriet per abuis in het lange termijngeheugen van Riley belanden en hun weg terug moeten zien te vinden naar de controlekamer.

In theorie is het verhaal ambitieus genoeg en in de praktijk levert een unieke, baanbrekende en meeslepende kijkervaring op. Op het gebied van creativiteit hebben de mensen van Pixar zichzelf overtroffen en hun grootste verdienste is dat je na 15 minuten kijkplezier de geschetste wereld als volstrekt logisch acht. De reis van Vreugde en Verdriet is een overweldigende want keer op keer wordt je wederom verrast terwijl je juist dacht dat je alles wel gezien zou hebben. Veel personages passeren de revue en de ene geslaagde grap is nog beter dan de andere. Pixar films weten vaak ook een gevoelige snaar te raken en hoewel minder dramatisch als bijvoorbeeld de opening van Up weet men ook ditmaal te ontroeren aan de hand van het fantasierijke personage Bing Bong. Hij laat je geheid met een brok in je keel achter.

Kinderen zullen absoluut smullen van de kleurrijk vormgegeven wereld, de uitbarstingen van Woede en het voorzichtige optreden van Angst. Er zullen van nog veel meer zaken genieten en zowel jong als oud zal zich met alle gemak kunnen identificeren van één van de vele personages. Toch heb ik het vermoeden dat de volwassenen ditmaal veel meer plezier zullen halen uit Inside Out omdat het creatieve en doordachte uitgangspunt op zoveel meerdere lagen werkt. Wie er nog kans toe ziet raad ik met volle overtuiging aan om Inside Out nog in de bios te gaan bekijken. Het is een magistrale, onvergetelijke reis en het resulteert in een unieke kijkervaring. Welke avonturenfilm kan immers zo meeslepend zijn zonder dat er een schurk aan te pas moet komen?

90

3 gedachtes over “Inside Out

 1. Ingeborg Bertens 6 augustus 2015 / 22:27

  Heb zelf met Santi de nederlandse versie gezien.
  Was bij tijden leuk, maar stuk minder enthousiast dan jij bent, zie ik aan t cijfer wat je hebt gegeven….
  Santi heeft er wel van genoten iig.
  Bing Bong?? Weet niet eens meer wie of wat het was :-/

  Like

 2. Gwen 10 augustus 2015 / 16:40

  Ik heb de film nog niet gezien, omdat ik animatiefilms niet heel leuk vind. Maar na alle positieve recensies moet ik deze wel een keer een kans geven.

  Like

 3. Nostra 16 augustus 2015 / 20:02

  Tot nu toe m’n favoriete film van het jaar, leuk om te zien dat jij er ook zo van hebt genoten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s