Ant-Man

Ant ManJaar: 2015
Regie: Peyton Reed
Cast: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll, Bobby Cannavale, Anthony Mackie, Judy Greer, Michael Peña

Het verhaal:
De zwendelaar Scott Lang bezit het verbazingwekkende vermogen om te krimpen in omvang maar tegelijkertijd zijn kracht enorm te versterken. Hij moet zijn mentor, Dokter Hank Pym, helpen om het geheim achter zijn spectaculaire Ant-Man pak te beschermen tegen een nieuwe generatie van bedreigingen. Tegenover ogenschijnlijk onoverkoombare obstakels, moeten Pym en Lang een overval plannen en uitvoeren die de wereld zal redden.Het oordeel:

Peyton Reed had als regisseur ervaring opgedaan bij verschillende TV series alvorens hij zijn debuut maakte met het aanstekelijke Bring It On (2000). Zijn volgende titels Down with Love (2003), The Break-Up (2006), en Yes Man (2008) laten zich kenmerken door een zekere mate van luchtigheid en datzelfde zien we ook terug in Ant-Man.

Marvel heeft de laatste jaren de ene na de andere succesvolle film afgeleverd en lange tijd leek het erop dat Ant-Man weleens met die traditie zou kunnen gaan breken. De titelheld is namelijk een vrij onbekend figuur binnen het Marvel universum en daarbij werd de aanloop geplaagd door negatieve publiciteit. Aanvankelijk zou Edgar Wright (Shaun of the Dead) zowel het regie als scenario voor zijn rekening nemen. Ondanks dat Wright al sinds 2003 aan het project sleutelde vertrok hij in 2013 wegens creatieve meningsverschillen. De tamelijk onervaren Peyton Reed werd aangetrokken als vervanger en zijn staat van dienst met middelmatige komedies stemden eveneens weinig hoopvol.

In een tijd waarin zowat alle superhelden worstelen met hun innerlijke demonen voelt Ant-Man als een ware verfrissing aan. Natuurlijk heeft de protagonist wel zo zijn eigen sores (als onverantwoordelijke vader mag hij zijn dochter voorlopig niet zien) maar zwaarmoedig wordt het nergens. De luchtigheid is niet het enige verfrissende hier aan want alhoewel het hier nog steeds om een superheld gaat staat het redden van de wereld niet centraal. Scott ontleent daarnaast alleen krachten aan zijn pak, heeft zelf geen unieke talenten, is vrij egocentrisch en heeft zelfs een crimineel verleden. Kortom; de film heeft genoeg elementen om zowel binnen als buiten het Marvel universum op eigen benen te kunnen staan.

Verhaaltechnisch hoeft er echter niet gerekend te worden op inventiviteit want de transformatie van crimineel Scott Lang naar superheld Ant-Man bewandeld de geijkte paden. De aanloop naar de introductie van het befaamde pak is enigszins lang van stof en hierna staat het vele oefenen centraal waarbij Scott wordt bijgestaan door Dr. Pym en zijn dochter Hope. Met een budget van 130 miljoen dollar mag je ervan uit gaan dat de special effects niet teleurstellen en dit doen ze ook zeker niet. Hierbij wordt handig ingespeeld op het feit dat Ant-Man zich kan verkleinen tot het formaat van een mier en dit levert een aantal even spectaculaire als creatieve momenten op. Deze blockbuster heeft het allemaal in huis en is bij uitstek de stoere zomerfilm waar jong en oud van zullen smullen. Ik kan persoonlijk niet wachten om deze film samen met mijn zoontje te bekijken wanneer hij uit is op Blu-Ray Disc.

De humor neemt in Ant-Man een prominente plaats in en er is in ieder geval voor gewaakt dat dit aspect niet doorslaat in flauwe onderbroekenlol. Komedie is een genre waar Paul Rudd bij uitstek bekend mee is en zijn snedige oneliners worden erg overtuigend gepresenteerd. De rol van Ant-Man zit Rudd dan ook als gegoten. Bijna net zo leuk is de aanwezigheid van Michael Douglas die voor de eerste keer in lange tijd weer eens een fatsoenlijke rol weg zet. Evangeline Lilly verbleekt een beetje bij de aanwezigheid van beide heren maar dat mag de pret verder niet drukken. Een erg leuke bijrol is er voor Michael Peña die de show weet te stelen als sidekick Luis.

80

Advertenties

3 reacties op ‘Ant-Man

 1. Gwen 6 augustus 2015 / 15:07

  Ben blij om te horen dat er humor in Ant-Man zit. Als superheldenfilms zichzelf te serieus nemen dan vind ik het vaak een saaie zit.

  Ik wil deze nog zien maar wacht op dvd of vod.

  Like

 2. Ingeborg Bertens 6 augustus 2015 / 22:33

  Deze sla ik maar over, heb helemaal niets met zgn “superheldenfilms”… 😉

  Like

 3. Nostra 16 augustus 2015 / 20:03

  Je hebt m’n recensie gezien, ik vond dit ook een heerlijke zomerfilm. Zeker nog eentje die ik nog een keertje thuis wil gaan kijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s