De Overgave

OvergaveJaar: 2014
Regie: Paul Ruven
Cast: Rick Engelkes, Sheena Tchai, Dave Mantel, Dave Roelvink

Het verhaal:
Eva is een leuke eigenzinnige jonge vrouw. Ze werkt in een café en haar droom is zangeres worden. Op een dag vraagt de beroemde acteur Erik of ze samen met hem de hoofdrol wil spelen in een film. Er is nog geen script, alleen het boek De Overgave van Floor. Wil ze samen met hem kijken hoe ze samen de twee personages in het boek zouden kunnen gaan spelen? Dat is het begin van hun onstuimige relatie, waarbij ze steeds verder op zoek gaan naar hun eigen fantasie, verleiding en over hun grenzen gaan…

Het oordeel:
Paul Ruven is de drijvende kracht achter ‘pareltjes’ als Filmpje! (1995), Gangsterboys (2010) en Ushi Must Marry (2013). Aan dit rijtje kan met alle gemak De Overgave worden toegevoegd.

De kans is zeer klein dat je De Overgave in de bioscoop hebt gezien maar het is des te aannemelijker dat je wel van het bestaan van deze titel weet. Al voor de officiële release werd De Overgave met de grond gelijk gemaakt door filmrecensenten. Dit is op zich niets nieuws maar als zelfs een bioscoopketen als Pathé de film gaat weigeren omdat deze te slecht zou zijn… Daarnaast kon Ruven ook niet op de sympathie van hoofdrolspeler Engelkes rekenen want die was er als de kippen bij om tegenover Nu.nl te verklaren dat het verhaal te veel is uitgerekt en dat het resultaat niet is wat hij ervan verwachtte. Uiteindelijk was de Nederlandse film in slechts 10 bioscoopzalen te zien.

Gezien alle bad press zou je een soort van Plan 9 From Outer Space van de lage landen mogen verwachten maar zo tenenkrommend slecht is het nu ook weer niet. Dit is het enige compliment wat ik de makers kan geven want om misverstanden te voorkomen wil ik wel benadrukken dat dit allesbehalve een goede film is. Gezapige en nietszeggende dialogen, miscasting, een overdaad aan voice-overs, de aanwezigheid van Dave Roelvink, de opwindend bedoelde en slecht bewerkte zwartwit scènes. Echt vrijwel ieder aspect is beroerd uitgewerkt en maakt de anderhalf uur tot een vreselijk lange zit waarbij de kijker veelvuldig is verleid. Om de film af te zetten welteverstaan.

Opwindend is De Overgave namelijk ook allerminst en dat is tamelijk problematisch voor een semi erotisch drama dat handig probeert mee te liften op de bekendheid van de Fifty Shades boeken. Deze film schijnt echter gebaseerd te zijn op de de Nederlandse boekenreeks De Overgave van Floor maar afgaande op de eerste verfilming zullen de vervolgdelen het daglicht wel nooit zien. Gelukkig maar. Ergens is het zelfs onsmakelijk dat de 30 jaar (!) oudere Engelkes een jong meisje het hof probeert te maken. Over een complete miscasting gesproken. Dave Roelvink heeft gelukkig helemaal geen tekst en hiertussen maakt debutante Sheena Tchai nog eens niet zo’n verkeerde indruk. En dat is een prestatie van formaat in een miskleun als deze.

Je hebt van die films die zo slecht zijn dat je ze als guilty pleasure kunt beschouwen maar zelfs hierin stelt het geheel uitermate teleur. Debet hiervan is dat het amateuristische er helemaal vanaf druipt. Ter illustratie; De Overgave is nog 5 minuten onderweg wanneer Eva claimt nooit meer een man te zullen vertrouwen. Een minuut later stapt Erik binnen en hij claimt een acteur te zijn die een film met haar wil maken. Eva kent deze Erik niet want heeft geen TV (!) en ze informeert nooit naar opnamelocaties, een regisseur, een budget, een vergoeding en dergelijke. Nog even daarvoor geeft ze te kennen dat het café is gesloten maar echt nog geen 5 minuten later roept een serveerster een hele bestelling door. Het zijn dit soort scènes dat je De Overgave zult herinneren… zij het wel om totaal verkeerde redenen. Het advies is dan ook om deze titel te mijden als de pest.

30

Advertenties

Een reactie op “De Overgave

  1. Ingeborg Bertens 6 augustus 2015 / 22:32

    Haha was humor, met een knipoog dan… 🙂
    Kan er niets zinnigs over zeggen en dat leeftijdsverschil? Ach, hij ziet er jonger uit en zij ouder, dus die 30 jaar was niet te zien… Zoals zo vaak….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s