The Quiet Ones

The Quiet OnesJaar: 2014
Regie: John Pogue
Cast: Jared Harris, Sam Claflin, Erin Richards, Olivia Cooke

Het verhaal:
Een onorthodoxe professor maakt gebruik van controversiële methoden, waarbij hij zijn studenten laat deelnemen aan een gevaarlijk experiment om een poltergeist te creëren. Op basis van de theorie dat paranormale activiteit wordt veroorzaakt door negatieve menselijke energie, voert hij een reeks aan testen uit op een jonge patiënt. Wanneer beangstigende gebeurtenissen zich beginnen af te spelen, realiseert de groep zich al snel dat ze een angstaanjagende kracht hebben geactiveerd.

Het oordeel:
In 2011 zette John Pogue zijn eerste stappen als regisseur met de straight to DVD sequel Quarantine 2: Terminal. Drrie jaar later is de scenarioschrijver van The Skulls trilogie terug met het door hemzelf geschreven en geregisseerde The Quiet Ones.

The Quiet Ones zou losjes gebaseerd zijn op het Philip Experiment dat plaats vond in 1972. De setting in de jaren ’70 lijkt vrijwel het enige wat intact is gebleven in de verfilming want de samenstelling van de groep, de namen, de gebeurtenissen en de conclusies zijn allen uit de dikke duim gezogen. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat we ‘gebaseerd op ware gebeurtenissen’ met een grootverpakking zout dienen te nemen. In ieder geval is het tijdsbeeld prima neergezet. Een fijne soundtrack, wijde broekspijpen, typerende kapsels en zelfs de manier waarop de vele sigaretten worden gerookt bewijzen dit veelvuldig.

Afgezien van een handvol jumpscares gebeurd er niet zoveel in de 40 minuten. De aanloop naar de horror duurt wat langer dan normaal en meer tijd wordt er geïnvesteerd in het introduceren van de 5 personages. Deze karakters zijn niet bijster interessant maar aangezien deze o.a. vertolkt worden door Jared Harris en Sam Claflin blijf je wel bij de les. Het is spijtig dat The Quiet Ones deze tijd niet beter heeft benut want het uitgangspunt is tamelijk interessant en ik had dan meer over het onderzoek te weten willen komen. Meer in de details treden had de film absoluut goed gedaan. Nu blijft het voornamelijk bij de onderlinge verhoudingen en dat is toch minder boeiend.

Dat The Quiet Ones haar potentie niet benut wordt duidelijk wanneer de horror zijn intrede doet want op dat moment verzand de prent in de zoveelste variant op The Exorcist. Daar hoeft weinig mis mee te zijn maar we hebben het al zo vaak en ook beter gezien. Desalniettemin heerst er een lekker creepy sfeertje en in combinatie met het geslaagde tijdsbeeld leidt het toch nog tot een aan te bevelen kijkervaring. Qua horror had ik wel op wat explicieter beeldmateriaal gerekend en het is dan ook jammer om te moeten vernemen dat dit soort scènes op de montagetafel zijn achtergelaten vanwege kijkwijzer-achtige toestanden. Maak dan helemaal geen horrorfilm.

60

3 gedachtes over “The Quiet Ones

 1. Ingeborg Bertens 3 augustus 2015 / 14:36

  Kon me niet boeien op de 1 of andere manier…

  Like

 2. Paul 4 augustus 2015 / 10:37

  Staat nog op een lijstje ergens, maar heeft niet de allerhoogste prioriteit.

  Like

 3. Gwen 6 augustus 2015 / 15:04

  Ze wilden er zeker een PG13 film van maken om zo meer geld te kunnen vangen?

  Het verhaal klinkt interessant. Jammer om te horen dat de film op een gegeven moment de zoveelste variant van The Exorcist wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s