Pak van mijn hart

Pak van mijn HartJaar: 2014
Regie: Kees van Nieuwkerk
Cast: Chantal Janzen, Benja Bruijning, Fedja van Huêt, Halina Reijn, Marwan Kenzari, Gesa Weisz, Bram van der Vlugt, Loes Haverkort, Manuel Broekman

Het verhaal:
De broers Tom (Benja Bruijning) en Niek (Fedja van Huêt) runnen een kledingverhuurbedrijf en Sinterklaascentrale. Ze zijn net de voorbereidingen voor de feestmaand begonnen, als de aantrekkelijke Julia (Chantal Janzen) hun familiebedrijf binnenloopt met een aanbod dat alles verandert. Tom en Niek worden door deze klus geconfronteerd met de liefde, familiekwesties, tradities, zaken en vertrouwen. Daardoor komt er voor de broers in de feestmaand wel heel veel op het spel te staan…

Het oordeel:
Kees van Nieuwkerk (inderdaad de zoon van de bekende DWDD presentator) maakte in 2010 zijn regiedebuut met het enigszins flauwe Sterke verhalen. De opvolger liet vier jaar lang op zich wachten maar dit wordt nu niet bepaald rijkelijk beloond met Pak van mijn hart.

Het had DE kersthit van 2014 moeten worden en de voortekenen waren in ieder geval gunstig. Alhoewel het plot lang onbekend bleef had men met Chantal Janzen (TV serie Divorce), Benja Bruijning (Alles is Familie) en Fedja van Huêt (TV-serie Overspel) het nodige talent aan boord gehaald dat zich in een recent verleden had bewezen. Dat zelfs dit drietal deze komedie niet weet te redden is bijzonder maar de verbazing bij ondergetekende was helemaal groot toen ik vernam dat er maar liefst 5 (!) scenarioschrijvers hebben gesleuteld aan dit vreselijk onnozele script. Pak van mijn hart dient keihard genegeerd te worden.

Alsof het oerhollandse Sinterklaasfeest niet al genoeg heeft moeten te doorstaan verhaalt Pak van mijn hart namelijk over een internationale cola gigant die de intentie heeft om het Sinterklaasfeest uit het straatbeeld te laten verdwijnen. De enige geslaagde grap in deze comedy vind plaats wanneer de gekleurde directeur van dit bedrijf geconfronteerd wordt met onze Hollandse traditie waarin black slaves het nu niet bepaald goed doen. Vanaf dat moment, en dat is al vrij vroeg in de film, dendert Pak van mijn hart al snel richting de afgrond. En catchy popliedjes zijn echt niet voldoende om de aandacht vast te houden. Een extra pluspunt voor de makers vanwege de goed gekozen titel want het was een Pak van mijn hart dat ik de film af heb kunnen kijken.

Potsierlijke en pijnlijke taferelen zijn er in overdaad. De intocht van Sinterklaas wordt op een knullige manier verstoord door een jongere versie van de kerstman en de finale waarin deze twee figuren met elkaar op de vuist gaan op nationale TV behoren echter wel tot de dieptepunten. Verder dienen we nog iets te geven om bordkartonnen personages waarvan het merendeel als onsympathiek kunnen worden bestempeld.

Het is verbazingwekkend om Benja Bruijning hier door het ijs te zien zakken als onuitstaanbare flierefluiter. En dan nog te bedenken dat hij de ontdekking van Alles is familie was. Chantal Janzen loopt er wat minder verloren bij maar haar spel is ook niet om over naar huis te schrijven. De enige die wel naar behoren presteert is Fedja van Huêt maar memorabel is het allemaal niet. Maar wellicht is het de acteurs zelf niet kwalijk te nemen. Alle (gif)pijlen zijn wederom gericht aan het ondermaatse scenario vol gekunstelde dialogen.

35

Een gedachte over “Pak van mijn hart

  1. Ingeborg Bertens 3 augustus 2015 / 14:51

    Wat een drama was dit zeg, je krijgt gewoon last van plaatsvervangende schaamte…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s