Mission: Impossible – Rogue Nation

MIJaar: 2015
Regie: Christopher McQuarrie
Cast: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Alec Baldwin, Sean Harris

Het verhaal:
Het bijzonder efficiënte doch destructieve Impossible Mission Force (IMF) van Ethan Hunt wordt door de bureaucraten van Washington, waaronder het hoofd van de CIA, ontbonden. Maar Hunt stelt toch zijn team samen om een schimmige organisatie bekend als “The Syndicate” en diens ongrijpbare leider te vatten.

Het oordeel:
Na het tamelijk onbekende maar geslaagde Way of the Gun (2000) duurde het maar liefst 12 jaar alvorens Christopher McQuarrie opnieuw op de regiestoel kroop. Dit deed hij voor Jack Reacher (2012) en de samenwerking met superster Tom Cruise beviel blijkbaar zo goed dat McQuarrie gevraagd werd voor het vijfde deel uit de Mission: Impossible reeks.

In de grote marketingcampagne werd de nadruk er stevig op gelegd dat Tom Cruise zijn eigen stunts doet. Deze focus is geheel terecht want welke acteerveteraan met een dergelijke staat van dienst zien we dit doen? Het maakt een Mission: Impossible simpelweg net wat meer leuker dan de gemiddelde actiefilm. De scène waarin Tom Cruise aan een opstijgend vrachtvliegtuig hangt is al breed uitgemeten maar het verbaasde me enigszins dat dit hier nog maar om de openingsscène gaat. Veel krankzinniger kan het qua stunts vrijwel niet meer maar toch bevat Rogue Nation weer een aantal stunts waar je u tegen zegt waarbij de achtervolging in de Marokkaanse woestijn als een hoogtepunt mag worden beschouwd.

Alhoewel Rogue Nation meer dan genoeg actie kent heeft het de schijn van dat er op dit gebied een stapje terug is gedaan. Nog steeds hopt het team van de ene onmogelijke situatie naar de andere maar ditmaal treedt het verhaal wat meer uit de schaduw. Dat klinkt redelijk abstract maar diegenen die bekend zijn met de voorgaande delen weten dat dit in verleden wel anders is geweest. Er is meer aandacht voor het verhaal waarin Ethan Hunt jacht maakt op The Syndicate. Misschien niet vernieuwend maar wel goed verteerbaar mede doordat de kijker lang in het ongewisse wordt gelaten over de loyaliteit van de mysterieuze Ilsa. De plotwendingen volgen elkaar in rap tempo op en het is een plezier om naar te kijken.

Een goed voorbeeld van een beter script is de lange scène in het operatheater in Wenen. Ethan en Benji zijn op zoek naar een aanknopingspunt terwijl er meerdere (voormalige) agenten zijn die het allemaal op een hoog geplaatste politicus en op elkaar hebben gemunt. Doordat je op dat moment nog niet weet welke agent voor welke organisatie actief is blijf je gissen naar de verhoudingen en de afloop. Zoiets als dit noem ik in de wereld van Mission: Impossible een verademing. Wel is het zo dat je de logica nog steeds overboord mag gooien en hierin voldoet Rogue Nation eveneens aan de verwachtingen. Vooral een inbraak waarin Ethan meer dan 3 minuten zijn adem in moet houden is wat teveel van het goede maar een kniesoor die zich hier verder druk op zou maken. Dan had je de voorgaande delen ook links kunnen laten liggen.

Ook meer aanwezig is de fijn gedoseerde humor waarvoor uiteraard Simon Pegg en Ving Rhames de hofleveranciers zijn. Met name Pegg’s aandeel injecteert dit vijfde deel wederom met de nodige luchtigheid zonder te vervallen in kolderieke flauwekul. De vaak snedige oneliners missen zelden hun doel. Tom Cruise en Jeremy Renner doen exact wat van hun verwacht wordt terwijl Alec Baldwin een fijne aanvulling op de vertrouwde cast is. De relatief onbekende Rebecca Ferguson is sterk als Ilsa terwijl Sean Harris gestalte geeft aan een geduchte maar eveneens vrij inwisselbare schurk. Mission: Impossible geeft wederom vol gas en bied exact dat wat je ervan mag verwachten. Missie geslaagd!

75

5 gedachtes over “Mission: Impossible – Rogue Nation

 1. Nostra 30 juli 2015 / 12:09

  Ook ik ga ‘m dit weekend bekijken en kijkend naar je score is hij weer de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ingeborg Bertens 30 juli 2015 / 13:55

  Was leuk om te zien, maar voor mij niet de beste uit de reeks en dat komt vnl omdat ik meer van de acties ben, alhoewel ie schitterend opende 🙂 Zeker geen tegenvaller hoor, maar “leuk” wil bij mij al heel wat zeggen 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Gwen 30 juli 2015 / 14:59

  Na Ghost Protocol was ik wel een beetje klaar met de MI franchise, maar ik heb nu zoveel positieve dingen over Rogue Nation gehoord dat ik de film wel een kans moet geven 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s