Mission: Impossible: Ghost Protocol

GhostJaar: 2011
Regie: Brad Bird
Cast: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Michael Nyqvist

Het verhaal:
Geheim agent Ethan Hunt en zijn teamleden worden opgeroepen door de president om terecht te staan voor een fatale explosie die is ontstaan in het Kremlin gebouw in Moskou, waar zij bezig waren met een topgeheime missie. Hunt is vastberaden om zijn onschuld te bewijzen en die van zijn team, echter moet hij op de vlucht gaan voor de Amerikaanse en Russische autoriteiten om dat te kunnen doen. Terwijl hij opgejaagd wordt door een ambitieuze agent (Renner) die Hunt zelf heeft opgeleid, moet hij niet alleen zijn onschuld zien te bewijzen, maar ook een nucleaire oorlog zien te voorkomen tussen de twee landen.

Het oordeel:
Een nieuwe Mission: Impossible film betekent een nieuwe regisseur. J.J. Abrams bleef weliswaar aan als producent maar het stokje werd ditmaal overgenomen door Brad Bird. Net als bij de keuze voor Abrams (want regiedebuut) deed deze casting de wenkbrauwen fronzen want Bird had hiervoor alleen nog maar ervaring met animatiefilms. Maar met The Iron Giant (1999), The Incredibles (2004) en Ratatouille (2007) zijn dat ook titels waar je u tegen zegt.

De verhaallijnen in de Mission: Impossible franchise zijn vaak ondergeschikt aan de actie en Ghost Protocol onderstreept dit statement nog maar eens. Het plot is ontzettend rechtlijnig, eigenlijk helemaal niet zo interessant en als je er achteraf over na gaat denken blijft er ook weinig van overeind. Het vijfde deel opent met een gedetineerde Ethan en het is het startsein van een weinig verheffend script waarin de Russen en diverse bommen een hoofdrol opeisen. Dat het verhaal er eigenlijk niet toe doet en enkel als kapstok fungeren voor de meest krankzinnige actiescènes is de makers heel snel vergeven. Zeker als de actie zo smakelijk wordt opgediend als in Ghost Protocol.

Het absolute hoogtepunt dient zich al halverwege de speelduur aan wanneer Tom Cruise met geadvanceerde gadgets de Burj Khalifa in Dubai beklimt, in de steek gelaten wordt door technologie en daar bovenop ook nog eens bedreigd wordt door een naderende zandstorm. Het levert een zinderende 20 minuten op waarbij je van de ene in de andere verbazing valt. Helemaal wanneer je een film als deze in IMAX bekijkt (toegegeven, bij een 2e kijkbeurt in de thuisbioscoop toch minder indrukwekkend). Maar ook de inbraak in het Kremlin en achtervolging in de zandstom maken Ghost Protocol tot één van de beste films in zijn genre.

Meer nog dan bij de voorgaande delen leunt Ghost Protocol erg op gadgets waarbij er sprake is van slimme product placement. Doorgaans is dit niets iets waar ik op let maar Apple producten en de wagens van BMW kunnen niet aan de aandacht ontsnappen. Niet echt heel storend want er wordt de kijker sowieso weinig ruimte geboden om hier lang bij stil te staan. Leuk is ook dat we ditmaal diverse gadgets zien die een hoog Fanta gehalte hebben maar hun uitwerking niet missen. Leuk zijn bijvoorbeeld het projectiescherm wat gebruikt wordt bij de inbraak in het Kremlin en de handschoenen waarmee Ethan de Burj Khalifa beklimt. Het apparaat dat de befaamde maskers maakt is ditmaal wederom van de partij maar dit resulteert nog in een leuke verrassing die enigszins verfrissend aanvoelt.

Tom zou Cruise niet zijn als dit wederom geen one-man-show was geworden. De rol van Ethan Hunt zit hem inmiddels als gegoten en hij draagt deze dan ook met verve. Net als bij de voorgaande delen is er weinig ruimte voor zijn teamleden en opnieuw wordt deze potentie onbenut gelaten. Simon Pegg is gelukkig niet geforceerd grappig maar brengt de juiste humor op de juiste momenten. Jeremy Renner krijgt wel wat (dramatische) bagage mee terwijl hier weinig behoefte aan is en Paula Patton speelt vlak en imponeert niet. Wel is het jammer dat we in Ghost Protocol niet getrakteerd worden op een goede schurk. Met uitzondering van Mission: Impossible III is dat eveneens tekenend voor de franchise.

75

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s