Mission: Impossible II

Mission IIJaar: 2000
Regie: John Woo
Cast: Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames, Richard Roxburgh, Brendan Gleeson, Anthony Hopkins

Het verhaal:
Agent Ethan neemt het op tegen zijn vroegere wapenbroeder Sean Ambrose, een man die alles van hem heeft geleerd, maar nu zijn aartsvijand is geworden. Beide mannen azen op een genetisch gemanipuleerd virus, ‘Chimera’ genaamd. In minder dan één etmaal kan het een hele stad ombrengen. Ambrose heeft het antidotum bij de uitvinder gestolen en heeft dus al een eerste punt gescoord. Er rest hem alleen nog de hand te leggen op de dodelijke stam, die wordt geteeld in een ultrageheim laboratorium in Sidney, om één van ’s werelds rijkste en gevaarlijkste mensen te worden. Om Ambrose te kortwieken doet Ethan een beroep op de ex van de misdadiger, Nyah Hall, een beeldschone dievegge…

Het oordeel:
Dankzij snoeiharde films als A Better Tomorrow (1986) en The Killer (1989) kreeg John Woo voet aan de grond in Amerika waar hij flink uitpakte met de opzwepende actiefilms Hard Target (1993), Broken Arrow (1996) en Face/Off (1997). Mission: Impossible II past prima in hetzelfde straatje.

Na het succes van Mission: Impossible wilde hoofdrolspeler en producent Tom Cruise dat Brian De Palma opnieuw plaats zou nemen op de regiestoel maar laatstgenoemde bedankte vriendelijk voor de eer. Het betekende de ommekeer in de franchise en een handelsmerk was geboren. Want naast dat iedere Mission: Impossible film een prominent personage aan een kabel laat hangen is ook ieder deel ingeblikt door een andere regisseur. Deze sequel had al veel eerder moeten verschijnen maar dankzij de perfectionisme van wijlen Stanley Kubrick (ditmaal voor Eyes Wide Shut) werd de productie met bijna een jaar uitgesteld.

De stillistisch gefilmde suspense van Brian De Palma en de actierijke mooifilmerij van John Woo. In theorie lijkt het op een huwelijk dat gedoemd is te mislukken en in de praktijk zorgt het ervoor dat MI: 2 weinig gelijkenissen vertoont met het origineel. Illustratief is dat Ethan Hunt in het eerste deel geen kogel afvuurde en dat hij ditmaal getransformeerd is tot een triggerhappy geheim agent. Het is bij vlagen prachtig gestileerde actie maar te vaak veel te ongeloofwaardig. Met name de laatste drie kwartier worden alle wetten van de logica getart met ontploffende motoren, een Hunt die met de motor rijdt terwijl hij ernaast op de weg hurkt, de lachwekkende manier waarop een pistool ter handen komt. Het is allemaal net teveel van het goede.

Wat echter nog veel meer stoort dan de overdreven actiescènes is het gebrek aan een sluitend verhaal. Het script dat verhaalt over het dodelijke virus Chimera kent meer gaten dan Zwitserse gatenkaas. Waar de opening nog als sfeervol kan worden betiteld kan het meteen hierna zomaar gebeuren dat we ons in Sydney bevinden zonder dat hier een duidelijke reden voor is. Voorbeelden als deze breken deze sequel op en dit alles heeft wellicht te maken met de ontevredenheid van Paramount. De eerste cut die John Woo namelijk aanbod was bijna 3,5 uur lang wat in de ogen van de studiobonzen onacceptabel was. De schaar moest er drastisch aan te pas komen maar dat resulteerd dan wel in een veel te fragmentarisch geheel.

Inmiddels mag duidelijk zijn dat IMF serieuze problemen heeft op het gebied van werving & selectie want ditmaal neemt Hunt het opnieuw op tegen een voormalige collega. Dougray Scott loopt er verloren bij en lijkt erg onwennig in zijn schurkenrol. Gelukkig doet Tom Cruise het nog steeds opperbest als Ethan Hunt en de algemene teleurstelling heeft helemaal niets met zijn optreden te maken. Aardige bijrollen zonder echt op te vallen zijn er voor Thandie Newton, Anthony Hopkins en Ving Rhames. Er is een hoop aan te merken op Mission: Impossible II maar eigenlijk is het net als een zak Lays chips. Je kijkt er reikhalzend naar uit, zolang de zak nog niet leeg is smaakt het goed maar daarna heb je toch wel (een beetje) spijt.

60

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s