Mission: Impossible III

Mission IIIJaar: 2006
Regie: J.J. Abrams
Cast: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Billy Crudup, Laurence Fishburne, Michelle Monaghan, Jonathan Rhys Meyers, Keri Russell, Maggie Q

Het verhaal:
Geheim agent Ethan Hunt wordt vastgehouden. Hij dreigt te worden neergeschoten voor de ogen van zijn vrouw. Het begin van een kat-en-muis-spel, waarbij Hunt alle special agents die hij vertrouwt, nodig heeft om zichzelf én zijn vrouw te redden.

Het oordeel:
Als schrijver en producer van de sterk presterende series Alias (2001-2006) en Lost (2004-2010) was de ster van J.J. Abrams snel rijzende in Hollywood en hij had dan ook de projecten voor het uitzoeken. Zijn regiedebuut maakte hij met Mission: Impossible III. Het vertrouwen in Abrams was dermate groot dat hij de verantwoordelijkheid kreeg over een budget van maar liefst 150 miljoen dollar.

Omdat dezelfde scène later in de film nog  terug keert kun je de functionaliteit ervan betwisten maar Mission: Impossible III trapt in ieder geval af met een ijzersterke opening. Een geketende Ethan tracht een crimineel ervan te weerhouden zijn vrouw te vermoorden terwijl hij het antwoord op diens vraag schuldig moet blijven. Als kijker wordt je direct het verhaal ingezogen en dan moet eigenlijk nog de daadwerkelijke kick off (een reddingsmissie in Berlijn) plaats vinden. Als het één ding is wat van meet af aan duidelijk wordt gemaakt is dat MI: 3 een flitsende actiefilm is die je nauwelijks naar adem laat happen.

Het is tegelijkertijd het deel met het meeste drama want ditmaal neemt Ethan’s vrouw een prominente plaats in. Ergens is het wel jammer dat er nergens meer gerefereerd wordt aan Nyah uit Mission: Impossible II maar Michelle Monaghan doet het sterk en laat je niet terug verlangen naar Thandie Newton. In het begin zijn de tedere scènes tussen Ethan en Julia een beetje zoetsappig maar het duurt nooit lang voordat de geheim agent weer in actie moet komen. Naast zijn trouwe kompaan Luther wordt het team ditmaal aangevuld met Declan en Zhen Lei maar Jonathan Rhys Meyers en Maggie Q weten hun stempel niet op het geheel te drukken. Hun personages zijn daarvoor ook niet voldoende uitgewerkt. Eveneens een nieuwe toevoeging is Benji die later in de franchise steeds van de partij zou zijn en ondanks zijn spaarzame screentime overtuigend wordt vertolkt door Simon Pegg.

Wat dit derde deel voor heeft op zijn voorgangers is de aanwezigheid van een memorabele Philip Seymour Hoffman. Zijn Owen Davian is zo kil en ijzig kalm dat je er zelfs als kijker onrustig van wordt. De confrontaties tussen Cruise en Hoffman vormen de absolute hoogtepunten van de film. Daarom is het des te spijtiger dat Hoffman relatief weinig in beeld is en zijn aandeel had wat mij betreft veel groter mogen zijn. Tot de meest vermakelijke momenten behoren de momenten waarop we zien hoe de beruchte maskers nu echt gemaakt worden

Veel tijd om hierover na te denken wordt je overigens niet geboden want de dolle achtbaansrit dendert maar voort en de actie knalt bijna letterlijk van het scherm. Hierin schuilt wel een maar want J.J. Abrams is geen actieregisseur. Niet alle scènes zijn even mooi gefilmd en ogen soms wat te rommelig (de befaamde scène op de brug). Met heel veel actiescènes, een handjevol dramatische taferelen en een dosis humor is het kijkgenot dusdanig groot dat MI: 3 beide voorgaande delen weet te overklassen.

75

3 gedachtes over “Mission: Impossible III

 1. Nostra 29 juli 2015 / 07:58

  Ik heb ze in m’n hoofd nog niet gerangschikt, maar ik denk dat van alle films deze plek 1 of 2 zou krijgen. En wat je zegt, Hoffman is echt heel goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ingeborg Bertens 29 juli 2015 / 09:06

  Zin in vanavond!! Voorpremiere MI Rogue Nation 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Gwen 30 juli 2015 / 15:01

  Samen met deel 1 mijn favoriet. Hoffman was zeker een memorable bad guy! 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s