Mission: Impossible

Mission ImpossibleJaar: 1996
Regie: Brian De Palma
Cast: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Jean Reno, Ving Rhames, Kristin Scott Thomas, Vanessa Redgrave, Emilio Estevez

Het verhaal:
Jim Phelps en zijn elite-team bereiden in Praag een minutieus plan voor om een computerdiskette met de identiteit van de Amerikaanse spionnen uit de handen van de vijand te houden. Het team, bestaande uit Ethan Hunt, Phelps’ mooie vrouw Claire, Sarah Davies en een electronische expert, weet dat een diefstal gepland is op een ambassade-gala in Kiev. Helaas loopt het plan verkeerd af en wordt het hele team, op Hunt en Claire na, brutaal vermoord. Wanneer Hunt overstuur contact opneemt met het bureau van zijn regering, wordt hem verteld dat hij beschuldigd wordt van de moorden. Hunt laat dit niet zomaar gebeuren en gaat zelf op zoek naar de echte moordenaars.

Het oordeel:
Brian de Palma is een man met een imponerende staat van dienst. Films als Carrie (1976), Scarface (1983), The Untouchables (1987), Casulties of War (1989) en Carlito’s Way (1993) zijn stuk voor stuk legendarische klassiekers. In 1996 waagde De Palma zich aan een productie die losjes gebaseerd is op de TV serie Mission: Impossible (1966-1973) maar die zich verder in geen enkel opzicht laat vergelijken met de uiteindelijke film.

Een samengesteld team wordt er op uitgestuurd om duizenden kilometers verwijderd van huis een diskette uit handen van criminelen te houden. Hiervoor krijgt men diverse technische gadgets tot hun beschikking, worden diverse landen aangedaan en krijgt het IMF team te maken met verraad. Probeer dan maar eens een vergelijking met James Bond uit de weg te gaan. Er wordt regelmatig geknipoogd naar de illustere franchise en Mission: Impossible kan wel gezien worden als de light variant voorzien van een vleugje humor dat het geheel wat luchtiger houdt.

Spionagefilms laten zich bij uitstek lenen voor een overkill aan suspense en het eerste uur is hier het schoolvoorbeeld van. Mission: Impossible kent een sterke start waarin de operatie een dramatische afloop kent. De kaarten zijn geschud en de kijker kan gissen naar de identiteit van de dader. Heel ver hoeft overigens niet gezocht te worden want de wat meer geoefende filmkijkers zullen de schuldige vrij gemakkelijk aan weten te wijzen. Dit doet geen afbreuk aan het kijkplezier want dat is er volop. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoe prachtig nachtelijk Praag in beeld wordt gebracht. Ook de hand van De Palma is zichtbaar aanwezig want een aantal shots dragen zijn onmiskenbare stempel (het moment in Praag dat de vermeende crimineel uit de lift stapt).

Mission: Impossible heeft de tand des tijds niet helemaal weten te doorstaan wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de achterhaalde gadgets. In 1996 ongetwijfeld vooruitstrevend maar anno 2015 kijken we niet meer op van een bril die voorzien is van een camera of een kneedbom. De film zal vooral herinnerd worden vanwege de spectaculaire inbraak in het hoofdkantoor van de CIA waarbij Ethan Hunt de vloer niet mag raken. Nagelbijtend spannend, erg mooi gefilmd en in zijn totaliteit een adembenemende scène. Dit mag het hoogtepunt van de film zijn maar hiermee doe ik de scène in het Praagse restaurant tekort waarin Cruise aan een mini tsunami moet ontsnappen. Opnieuw een stunt die de acteur zelf heeft uitgevoerd in plaats van deze over te laten aan mensen uit het vak.

Na de spectaculaire inbraak levert het verhaal aan spanning in omdat niet lang hierna duidelijk wordt wie er achter de dood van Hunt’s teamleden zit. Je zou vervolgens een actierijke voortzetting kunnen verwachten maar hierin slaat de film te ver door. Ondanks dat Cruise niet één keer een kogel afvuurt kent het laatste half uur zoveel actie dat al het voorgaande een beetje teniet wordt gedaan. Het helpt niet mee dat de CGI effecten bijzonder slecht zijn. Mission: Impossible ruilt de geloofwaardigheid op dat moment in voor een belachelijke finale waarin een TGV en een helikopter in een tunnel zorgen voor een teleurstellende climax.

70

2 gedachtes over “Mission: Impossible

 1. Nostra 27 juli 2015 / 19:24

  Heb je met Paul afgesproken Mission Impossible recensies te schrijven of heb ik de memo gemist? 😉 Leuke eerste film die ik nog in het echte IMAX theater in Rotterdam gezien heb.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 28 juli 2015 / 18:29

   Hahaha. Je zou het bijna gaan denken heh? Het is de ideale opmaat voor de voorpremière morgenavond. Start the tune!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s