Zusje

zusjeJaar: 1995
Regie: Robert Jan Westdijk
Cast: Kim van Kooten, Romijn Conen, Hugo Metsers, Bert Pot, Roeland Fernhout, Ganna Veenhuysen

Het verhaal:
De film gaat over Martijns obsessie voor zijn jongere zus Daantje (Kim van Kooten), verteld vanuit het perspectief van zijn home video. Martijn (Hugo Metsers III), die in Londen woont, bezoekt zijn vijf jaar jongere zus om, zo zegt hij, van haar een documentaire te maken. Met zijn video camera weet hij het leven van Daantje binnen te dringen. Al gauw blijkt er een onopgeloste kwestie uit een ver verleden te bestaan waarvan Daantje niets meer wil weten. Langzamerhand wordt duidelijk hoe Martijns contactgestoordheid en zijn obsessie voor zijn jongere zus zijn ontstaan.

Het oordeel:
Robert Jan Westdijk maakt niet veel films maar op een enkele uitzondering na (De Eetclub) is zijn werk interessant te noemen. Voor wie ze nog niet gezien heeft zijn Siberia (1998), Phileine zegt sorry (2003) en Het echte leven (2008) stuk voor stuk aanraders. Maar het begon allemaal in 1995 met Zusje waarvoor Westdijk naast de regie tevens het scenario voor zijn rekening nam.

In alle opzichten was Zusje ten tijde van haar première een vreemde eend in de bijt. Zo was de film tot stand gekomen zonder financiering van het machtige Nederlandse Filmfonds terwijl de gehele productie was opgenomen op video en later geconverteerd werd naar 35mm film. Het meest in het oog springende was echter de beeldtaal want Zusje beleven we door een cameralens. De vierde muur wordt doorbroken en het schokkende en handheld camerawerk was zijn tijd ver vooruit. Alle inspanningen werden uiteindelijk wel beloond want Zusje ging ervandoor met de Gouden Kalf voor Beste Film en kon daarnaast rekenen op internationale erkenning.

Het is jammer dat anno 2015 de film achterhaald aanvoelt en lang niet meer die impact heeft die het de eerste kijkervaring wel had. Inmiddels is het publiek overspoeld met homevideo-achtige films en dat zorgt er nu voor dat de vele cuts een storende uitwerking kent. Men creëert namelijk een illusie dat je deelgenoot bent van het leven van Daantje en Martijn maar consequent is deze aanpak niet door te veel en te vaak in het materiaal te snijden. Dit is overigens wel de enige kritiek die ik verder heb op de deze manier van filmen want je waant je net zo vaak een echte vriend van Daantje met wie de kijker van meet af aan een band heeft.

Dat Martijn een meer dan gezonde interesse heeft voor zijn zus is eigenlijk vanaf het begin wel duidelijk en alhoewel de doorgewinterde filmliefhebber min of meer aanvoelt welke kant het op gaat heeft Westdijk erg goed zijn best gedaan om de spanning erin te houden. Het grote geheim is niet moeilijk te ontrafelen maar het meeste genot haalde ik zelf wel uit het spitsvondige commentaar van Martijn die duiding verzorgd bij de getoonde beelden. Heerlijk bot, het sarcasme druipt er vanaf en bij vlagen ronduit irritant. Het is heel bijzonder dat dit personage vertolkt wordt door drie personen. Romijn Conen zien we in beeld, Bert Pot deed het camerawerk en Hugo Metsers is geweldig als de voice-over.

Zusje betekende niet alleen het speelfilmdebuut van Westdijk want zowat alle acteurs hadden nog nooit op een filmset gestaan. Het is er helaas wel aan af te zien want het acteerwerk is niet altijd even overtuigend. Zelfs Kim van Kooten, die ik tot één van ’s Nederlands beste actrices reken, begaat een paar missers al moet daarbij vermeld worden dat ze op haar best is in haar ruzie met Ingeborg. Van Kooten sprankelt echter wel en houdt hierdoor de geloofwaardigheid intact. Met zijn hyperactieve houding steelt Roeland Fernhout de show als levensgenieter Ramon maar presteren Romijn Conen en Ganna Veenhuysen ver onder de maat.

80

4 gedachtes over “Zusje

 1. Gwen 27 juli 2015 / 08:27

  Ik ben niet zo’n fan van Nederlandse films en heb er dan ook veel niet gezien (Phileine zegt sorry toevallig wel). Dit verhaal klinkt wel interessant. Misschien toch maar een keer kijken.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 28 juli 2015 / 18:27

   Jammer want de NL cinema heeft echt wel wat moois te bieden. Mocht je toch ooit nog overstag gaan dan lever ik wel een lijstje af met goede titels

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s