A Long Way Down

Long Way DownJaar: 2014
Regie: Pascal Chaumeil
Cast: Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots, Aaron Paul

Het verhaal:
De film volgt vier mensen: pizzabezorger Paul, talkshow presentator Martin, een tiener en een moeder van een invalide kind. Ze zijn allemaal van plan om van een gebouw te springen op oudejaarsavond. Hun samenkomst zorgt ervoor dat ze een surrogaatfamilie vormen en dat ze elkaar helpen met hun problemen.

Het oordeel:
In 2010 maakte Pascal Chaumeil zijn regiedebuut met het erg vermakelijke Franse Heartbreaker (2010). We hebben een tijdje op de opvolger moeten wachten en Chaumeil baseerde zijn tweede speelfilm op een roman van Nick Hornby (About a Boy).

Vier vreemden die geen zin meer in het leven hebben besluiten op Oudjaarsavond van hetzelfde gebouw te springen. Het is een wat morbide uitgangspunt voor een dramady en vooraf had ik wel gerekend op een enigszins zwarte comedy. Deze verwachtingen konden na een kwartier wel de prullenbak in want de zelfmoordneigingen lijken slechts als kapstok te fungeren om een surrogaatfamilie te vormen die elkaar bij raad en daad bijstaat.

Na een speelduur van ongeveer 10 minuten is dit viertal van uiteenlopende personages bij elkaar en hebben bijna alle noemenswaardige gebeurtenissen reeds plaatsgevonden. Het grootste probleem waar A Long Way Down namelijk tegen opbokst is dat er bijzonder weinig gebeurt. Op zich hoeft dat geen obstakel te zijn maar voor een film die alleen om dit viertal draait zijn de personages slecht uitgewerkt. Diepgang is nergens te bespeuren en hoewel er soms wat beweging in lijkt te zitten hebben de personages nauwelijks ontwikkelingen doorgemaakt ten opzichte van de start van de film. Ze willen alleen geen zelfmoord meer plegen maar heel erg overtuigend is het nu ook weer niet.

Het gebrek aan noemenswaardige gebeurtenissen en karakterontwikkelingen wordt gecompenseerd door een aanstekelijke cast die er oprecht zin in lijkt te hebben. Pierce Brosnan zet een heerlijke karikatuur weg als een veroordeelde en gevallen TV host, Toni Collette kruipt in de huid van een neurotische moeder en Imogen Poots in die van een warrige tiener die het helemaal gehad lijkt te hebben met mannen. Aaron Paul verwacht je niet in een film als deze maar hij doet het aardig als de laconieke pizzabezorger. Ondanks het zware thema zorgt de leuke cast ervoor dat het geheel luchtig van aard blijft maar verder is het wel een film die snel in de vergetelheid zal raken.

60

4 gedachtes over “A Long Way Down

 1. Nostra 24 juli 2015 / 18:47

  Heb nog nooit van deze film gehoord, maar zo te lezen is dat helemaal niet erg 😉

  Like

  • Riinyosa81 25 juli 2015 / 14:28

   Ik ook niet maar zag hem voorbij komen op Film1. Pak ik om de zoveel maanden een abo-tje op voor 1 maand om wat achterstand in films weg te werken. Dat wissel ik dan weer eens een keer af met HBO.

   Maar deze film wilde ik wel een kans geven omdat het gebaseerd is op een boek van Nick Hornby en die levert doorgaans prima materiaal af.

   Geliked door 1 persoon

 2. Gwen 24 juli 2015 / 20:54

  Ben verbaasd dat je de film nog een 6 geeft als ik je recensie zo lees. Ik ken deze film verder niet, maar misschien geef ik het wel een keer een kans vanwege Aaron Paul 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 25 juli 2015 / 14:29

   Die 6 verdient de film voornamelijk aan het spelplezier van de cast en alhoewel er verder weinig gebeurt wordt het nergens vervelend om naar te kijken. Charmant maar geen goede film.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s