The Notebook

NotebookJaar: 2004
Regie: Nick Cassavetes
Cast: Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands, James Marsden, Joan Allen, Sam Shepard

Het verhaal:
Allie Hamilton komt begin jaren ’40 naar het plaatsje Seabrook in North Carolina om vakantie te vieren met haar familie. Daar ontmoet ze de knappe Noah Calhoun die vanaf ’t eerste moment verliefd op haar is. Ondanks hun zeer verschillende achtergronden beleven de twee een zomer vol hartstocht en passie. Maar als Allie verhuist en Noah zich aanmeldt bij het leger lijkt de liefde voorgoed voorbij.

Het oordeel:
Als acteur was Nick Cassavetes vaak te zien in actierijke B-films en meer succes had hij dan ook als scenarioschrijver en regisseur. De zoon van Gena Rowlands en John Cassavetes heeft o.a. films als Blow (2001), John Q (2002), Alpha Dog (2006) en My Sister’s Keeper (2009) achter zijn naam staan.

Na de bescheiden successen Message in a Bottle (1999) en A Walk to Remember (2002) was The Notebook de derde verfilming naar een boek van Nicholas Sparks. Het leverde een enorm populaire film op die alom beschouwd wordt als één van de meest romantische films uit de hedendaagse cinema. Hierna hebben Sparks en diverse filmmakers vaker geprobeerd om dit kunststukje te herhalen en hoewel de verhalen vaak volgens hetzelfde stramien verlopen draaiden de meeste pogingen uit op teleurstellingen.

Zo op het eerste oog lijkt het script vrij magertjes en bewandelt het verhaal de platgereden paden van een romantisch drama. Boy meets girl, hij is arm en zij komt uit een beter milieu, haar ouders zijn niet gecharmeerd van de nieuwe vriend en het noodlot drijft de twee jaren uit elkaar. Originaliteit is in ieder geval ver te zoeken of het is de raamvertelling die hiervoor in aanmerking komt. De op leeftijd zijnde James Garner die het verhaal in boekvorm voorleest aan de dementerende Gena Rowlands is weliswaar sentimenteel maar het overtuigd wel degelijk. Overigens heb ik de film indertijd in de bioscoop gezien met een heel ander einde voor deze twee personen. In mijn optiek werkt het beter en als extra vind je dit alternatieve einde terug op de DVD.

De film beslaat een periode van ongeveer een decennium maar besteed onvoldoende ruimte aan zaken die geen betrekking hebben op de romance. Wellicht is dat onvermijdelijk maar hierdoor zijn de spaarzame momenten van Noah die aan het front vecht tamelijk knullig en lachwekkend. Hier staat dan wel weer tegenover dat de uiteindelijke hereniging ijzersterk is. De twijfel van Allie wanneer ze moet kiezen tussen grote liefde Noah en haar sympathieke man is goed, de regenachtige scène op de steiger is legendarisch en er wordt zelfs nog ruimte geboden aan Allie’s moeder die kan laten zien dat ze toch geen monster is.

Wat The Notebook voor heeft op andere romantische drama’s is een zeer talentvolle cast. De eerste kennismaking tussen Ryan Gosling en Rachel McAdams was dermate slecht dat Gosling zelfs nog heeft geprobeerd om McAdams op het laatste moment nog te vervangen. Toen de opnames eenmaal van start gingen vielen de twee echter al snel voor elkaar en offscreen hebben ze het nog een aantal jaartjes met elkaar volgehouden. The Notebook plukt er de vruchten van want het knettert tussen de twee en hun liefde spat werkelijk van het scherm. De ondersteunende rollen van Joan Cusack, Sam Shepard en James Marsden mogen hierbij niet onderschat worden en mogen ook als een aanwinst worden beschouwd.

75

Advertenties

5 reacties op ‘The Notebook

 1. Nostra 23 juli 2015 / 16:42

  Het is een film waar ik ook wel van heb kunnen genieten en zo eentje die je om de zoveel jaar terugkijkt met je vrouw op een romantische avond 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 25 juli 2015 / 14:20

   Dat probeerde ik ook maar als er geen moord- en / of doodslag in zit heeft mijn vrouw geen interesse. Ik ben meer de sentimentele zak van de twee 🙂

   Liked by 2 people

   • Ingeborg Bertens 27 juli 2015 / 14:06

    Hahaha, mooi omschreven van je, maar buiten het feit dat ik idd meer van de wraak, moord- en/of doodslag ben, heb ik ook helemaal niets met Gosling, pfff
    Echt, DAAR vind ik helemaal niets leuks aan om voor te gaan zitten….

    Like

 2. Gwen 24 juli 2015 / 20:51

  Mooie, romantische film die het vooral van de chemistry van Gosling en McAdams moet hebben. 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 25 juli 2015 / 14:20

   Inderdaad. En dan nog te bedenken dat ze het in eerste instantie helemaal niet met elkaar konden vinden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s