Broadchurch: Seizoen 2

BroadchurchJaar: 2015
Creator: Chris Chibnall
Cast: David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan

Het verhaal:
De dader die in seizoen 1 werd gearresteerd ontkent in de rechtbank dat hij de dader is. Nu wacht de achterblijvers een emotionele en langslepende rechtszaak. Het blijkt dat velen een duister geheim meedragen dat in de rechtbank openbaar wordt gemaakt. Ondertussen worstelt inspecteur Alec Hardy met zijn geconstateerde hartprobleem. Hij is uit zijn functie van inspecteur gezet en werkt nu, in afwachting van zijn hartoperatie, als opleider. Tevens verbergt hij een belangrijke getuige uit zijn oude zaak in Sandbrook, hij wil met zijn getuige proberen om de oude zaak op te lossen. Rechercheur Miller die na de ontknoping van het eerste seizoen is verhuisd naar Devon keert op verzoek van Hardy terug naar Broadchurch om hem te helpen met zijn onderzoek naar Sandbrook.

Het oordeel:
Het eerste seizoen van Broadchurch leverde een magistrale kijkervaring op waarbij je vaak op het puntje van je stoel zat. De serie werd door zowel publiek als critici stevig omarmt en de vraag naar een tweede reeks werd steeds luider. Het probleem van dit enorme succes is dat het moeilijk te evenaren is. Laat staan dat het de eerste acht afleveringen weet te overtreffen.

Creator Chris Chibnall en zijn team stonden dan ook een enorme opgave te wachten want het eerste seizoen leek zo mooi afgerond. De dader had men immers te pakken, de levens van de detectives waren totaal verwoest en de onderlinge banden tussen diverse dorpbewoners waren voor altijd verscheurd. We pakken de verhaallijn op vier maanden na de laatste gebeurtenissen terwijl we aan de vooravond staan van de berechting van Danny’s moordenaar. De spanning dient nu voort te komen uit de rechtszaak die bol staat van de verrassende wendingen en om zaken direct op scherp te zetten ontkent de dader schuldig te zijn.

Voor het vervolg is er duidelijk gekozen voor een geheel andere aanpak en in de rechtszaal gebeurt gelukkig genoeg om de aandacht vast te houden. Gebeurtenissen waar de kijker zeker over leek moeten (opnieuw) in perspectief worden geplaatst en als er maar één ding echt duidelijk wordt is dat de sterk geachte band tussen dorpsbewoners stevig ontwricht is. Dit straalt vooral af van de Lattimer’s die na de dood van hun zoon het leven op proberen te pakken maar niet op kunnen boksen tegen de verwijten, schuldgevoelens en verraad. Maar ook de verdere karakterontwikkeling van Ellie die nu moet vechten voor haar zoon is sterk uitgewerkt.

Een ander pluspunt waardoor de rechtszaak blijft boeien is de aanwezigheid van Charlotte Rampling en Marianne Jean-Baptiste die gestalte geven aan twee gebrouilleerde advocaten die elkaar nu naar het leven staan. De sympathie van de kijker kan beide kanten op omdat er van zowel de kant van het OM als van de verdachte het één en ander valt te zeggen. De uitkomst blijft tot in de laatste aflevering onvoorspelbaar maar leidt het wel tot een erg goed gefilmde climax. Het levert een boeiend schouwspel op maar zo spannend als in de eerste reeks wordt het nergens en op dit gebied levert men flink in.

In alle opzichten is deze tweede reeks de mindere en dit gevoel wordt versterkt doordat de Sandbrook zaak naar voren wordt geschoven. Waar we in het eerste seizoen regelmatig van deze mislukte moordzaak hebben gehoord wordt het ditmaal breed uitgemeten inclusief enkele nieuwe personages en vele flashbacks. Dit aspect voelt gewoon niet goed omdat het nauwelijks een relatie heeft tot Broadchurch. Nadat je zo vertrouwd bent geraakt met de dorpbewoners wil je meer tijd met hun doorbrengen dan met betrokkenen van een redelijk simpele en niet zo interessante moordzaak. Broadchurch: Seizoen 2 lijkt dus vooral een slachtoffer van zijn eigen succes te zijn. Bij vlagen nog steeds heel erg goed maar de glans is er wel een beetje vanaf.

70

3 gedachtes over “Broadchurch: Seizoen 2

 1. Nostra 23 juli 2015 / 16:43

  Dit is een serie die zeker nog op m’n to watch lijst staat, maar waar ik nog geen tijd voor heb gehad om aan te beginnen.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 25 juli 2015 / 14:18

   Ja in series gaat stiekem dan ook veel tijd zitten. Ik kijk met enige regelmaat een serie maar dan nog is mijn watchlist in dit subgenre nog aanzienlijk.

   Like

 2. Ingeborg Bertens 27 juli 2015 / 14:10

  Vond seizoen 1 beter, maar toch was ie niet onaardig 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s