De Reünie

ReunieJaar: 2015
Regie: Menno Meyjes
Cast: Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Marie-Mae van Zuilen, Daantje Idelenburg

Het verhaal:
Na een burn-out keert de 35-jarige Sabine Kroese terug op haar werk. Al bij aanvang blijkt dat ze daar niet langer op haar plaats is. Ze heeft er geen vrienden meer en haar chef behandelt haar allesbehalve correct. Er is echter één lichtpuntje: de ontmoeting met de knappe Olaf van Oirschot, een man die ze zich herinnert van haar tienerjaren. Sabine probeert haar leven weer op te pakken, maar een aankondiging van een middelbare schoolreünie zet haar leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar hartsvriendin Isabelle.

Het oordeel:
Scenarioschrijver Menno Meyjes mag terug kijken op een geslaagde carrière. Hij was weliswaar niet betrokken bij de totstandkoming van veel films maar pende wel de verhalen neer voor de succesvolle titels The Color Purple (1985), Empire of the Sun (1987), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) en The Siege (1998). Vanaf 2002 probeerde het Meyjes ook als regisseur en stuurde John Cusack aan in Max (2002) en Martian Child (2007) en had in 2008 Adrien Brody en Penelope Cruz voor de camera voor Manolete. Na enkel jaren stilte keerde Meyjes in 2013 terug met de matige verfilming van Herman Koch’s bestseller Het Diner.

Voor zijn nieuwste film greep Meyjes opnieuw terug op een boekverfilming. Nu moet ik vooraf wel bekennen dat ik de gelijknamige roman van Simone van der Vlugt niet heb gelezen dus een vergelijking tussen boek en film zal ik dan ook niet maken. Centraal staat de 35-jarige Sabine die net herstellende is van een burn-out. Haar hernieuwde kennismaking met een schoolgenoot en de uitnodiging voor een reünie maken bij Sabine herinneringen los over haar jeugdvriendin Isabelle. Dat er iets vreselijks moet zijn gebeurd wordt al snel duidelijk maar waar is Isabelle en wie heeft of hebben er mee te maken?

Het zijn twee essentiële vragen die de kijker in zijn greep houdt maar als filmmaker heb je een probleem wanneer je deze vragen maar half beantwoord. Nu ben ik geen voorstander van voorgekauwde cinema en een liefhebber van verhalen die wat aan de verbeelding over laten maar De Reünie schiet hier te ver in door. Om spoilertechnische redenen is het moeilijk om hier verder op in te gaan maar als je na gaat denken over de consequenties van Isabelle’s verdwijning dan blijft het verhaal niet overeind zijn en kunnen bepaalde acties zelfs als onmogelijk worden beschreven.

En dat is een spijtige constatering want in de voorgaande 80 minuten valt er nog best wat te genieten. Het verhaal kent een lekker tempo en ondanks dat het nergens echt spannend wordt ligt de suspense wel op de loer. Maar meer nog dan van de suspense moet De Reünie  het met name hebben van de vele schakelingen tussen 1995 en 2015. In het heden genieten we van het spel van een timide Thekla Reuten en een opperbeste Daan Schuurmans die zich helemaal uit kan leven als de brutale en onaangepaste Olaf. Schuurmans geniet zichtbaar van zijn aandeel en zijn gedrag is zo fout dat een glimlach moeilijk te onderdrukken valt. Reuten doet het ook wel aardig maar is vooral erg terughoudend. Je vraagt je dan wel af wat een muurbloempje als Sabine ziet in zo’n egotrippende Olaf.

Maar hoe goed Reuten en Schuurmans het ook doen, het zijn de flashbacks naar 1995 die de hoofdrol op weten te eisen. De tijd van stampende techno, foute felgekleurde kleding en rare bierflesjes. Aan het in beeld brengen van deze tijdsgeest is zichtbaar veel aandacht besteed maar dat deze flashbacks zo sterk zijn is met name een verdienste van nieuwkomer Marie-Mae van Zuilen (Sabine) en Daantje Idelenburg (Isabelle). We zijn er langzaam getuige van hoe de gezworen hartsvriendinnen uit elkaar groeien en waarbij vooral Isabelle zich vervolgens in negatieve zin laat gelden. Het onderstreept nogmaals hoe hard en meedogenloos tieners kunnen zijn. Het zijn uitermate boeiende taferelen waardoor ik de schakelingen naar het heden meerdere malen als een hinderlijke onderbreking zag.

65

4 gedachtes over “De Reünie

 1. Paul 22 juli 2015 / 06:51

  Staat wel op mijn lijstje, maar nu ik je recensie lees hoef ik denk ik niet naar de bioscoop te scheuren 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 25 juli 2015 / 14:19

   Absoluut niet nee. Mijn vrouw heeft hem inmiddels ook gezien maar vond het leuk maar verder mwah mwah. Dat zegt genoeg.

   Like

   • Paul 25 juli 2015 / 14:20

    Nou, omdat de eerste afleveringen heel saai zijn. Daarna komt er iets meer vaart in en dat maakt de serie dan wel weer leuk.

    Like

 2. Nostra 23 juli 2015 / 16:45

  Heb het nog steeds niet zo op Nederlandse films en dit spreekt me dan ook niet echt aan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s