Terminator: Genisys

GenisysJaar: 2015
Regie: Alan Taylor
Cast: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons

Het verhaal:
Het is 2029, en de ‘Future War’ woedt in alle hevigheid tussen een groep van menselijke rebellen en het slechte A.I.-netwerk Skynet. John Connor is de leider van de opstand en Kyle Reese is zijn trouwe soldaat, opgegroeid in de ruïnes van het post-apocalyptische Californië. Connor zendt Reese terug naar 1984 om Connors moeder, Sarah, te redden van de Terminator die haar moet vermoorden zodat ze John niet krijgt. Eenmaal in 1984 aangekomen blijkt de wereld er toch heel anders uit te zien dan Reese had verwacht. Zo wordt Sarah sinds haar negende levensjaar opgevoed door de Terminator die haar oorspronkelijk moest uitschakelen…

Het oordeel:
De eerste grote regieklus van Alan Taylor droeg de titel Thor – The Dark Kingdom (2013) en alhoewel deze sequel wat lauwtjes werd ontvangen bood dat genoeg vertrouwen om hem aan te stellen voor de regie van de vijfde film uit de Terminator reeks.

Eerder deze maand buitelden filmrecensenten over elkaar heen om de nieuwste Terminator film met de grond gelijk te maken. Het zou niets minder dan een bespottelijk slechte film zijn vol ongeloofwaardige elementen en een cast waarbij de tranen je in de ogen springen. Hierdoor werd mijn enthousiasme voor Genisys getemperd en ik keek er toch al niet zo reikhalzend naar uit gezien de matige delen na T2. Toch begon de zon weer te schijnen door de positieve recensies van Nosta en Filmliefhebber. Tijd om zelf dus maar eens de proef op de som te gaan nemen.

De bioscoopzaal binnen wandelen terwijl je nog nooit een film uit de franchise hebt gezien zou nu niet bepaald bovenaan staan op een lijstje van slimste dingen die een mens kan doen. Om zaken nog enigszins te kunnen begrijpen is kennis van in ieder geval Terminator (1984) en Terminator 2: Judgment Day (1991) een absolute pré. Maar zelfs de doorgewinterde liefhebbers zullen goed bij de les moeten blijven omdat de meeste gebeurtenissen zich afspelen in een alternatieve tijdslijn. Het is een zeer gewaagde keuze met het doel om Genisys het eerste deel te laten zijn van een nieuwe trilogie.

Regisseur Taylor blijft trouw aan de originele films en grijpt hier gretig naar terug. Er worden uitvoerige hommages gebracht die heel bekend voorkomen maar daarna onverwachtse wendingen nemen om hierdoor een eigen stempel op het geheel te drukken. Iets dergelijks zagen we al terug in Jurassic World en het gaat ook Genisys goed af. Alle belangrijke personages keren terug in de nieuwste film waarbij opgemerkt moet worden dat hoe minder je van het plot weet hoe beter de film zal zijn. Wat ik over het script kwijt wil is dat het complex is, hier en daar enkele tekortkomingen kent en een paar vragen onbeantwoord laat.

Gelukkig wordt de kijker weinig tijd en ruimte gegund om hier lang bij stil te staan want in essentie is Genisys een dolle achtbaanrit met een heerlijk voortdenderend tempo. Guardian, Sarah en Reese zijn haast constant op de vlucht en de actiescènes volgen elkaar in een straf tempo op. De special effects zien er fantastisch uit. Met een budget van 155 miljoen dollar ligt dit wel in de lijn der verwachting maar als filmmakers moet je dit nog wel kunnen realiseren. Het is alleen in de finale dat de rem niet meer leek te werken waardoor het al met een al een beetje teveel van het goede wordt. Dat mensen nog steeds denken cyborgs te kunnen bestrijden met talloze kogels verdringen we maar even naar de achtergrond.

Terminator: Genisys is de grote terugkeer van Arnold Schwarzenegger en die draagt de rol van Guardian met verve. Op 67-jarige leeftijd beschikt de Oostenrijker nog steeds over een imposant lichaam, de gevechten overtuigen en de humor die ditmaal veelvuldig van hem afkomstig is treft doel. Dat de 28-jarige Emilia Clarke in de huid moet kruipen van een 19-jarige Sarah Connor is wat vergezocht maar de actrice vertoont wel gelijkenissen met Linda Hamilton uit de eerdere films. Emilia Clarke doet het goed en er weinig aan te merken op haar spel. Doorgaans ben ik geen fan van Jai Courtney maar als Reece doet ook hij het niet onverdienstelijk waarbij aangehaald kan worden dat het spel tussen hem en Emilia fris van aard is. Jason Clarke (geen familie van) zet nog een goede rol weg als John Connor maar het is jammer dat het aandeel van J.K. Simmons niets toevoegt aan het geheel.

75

4 gedachtes over “Terminator: Genisys

 1. Nostra 19 juli 2015 / 21:41

  Inderdaad ook een positieve recensie en mooi dat Paul en ik je in ieder geval genoeg hoop hebben gegeven en je ‘m bent gaan kijken! Het pakt het inderdaad hetzelfde aan als Jurassic World en in dit geval kon ik daar erg van genieten.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 20 juli 2015 / 19:17

   Precies. Eerst wilde ik hem in de 1e week na roulatie gaan bekijken maar toen schoten die negatieve recensies als paddenstoelen uit de grond. Jullie waren erg positief en dus wilde ik hem ook nog heel graag en heel snel zien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s