Sabotage

SabotageJaar: 2014
Regie: David Ayer
Cast: Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington, Joe Manganiello, Josh Holloway, Terrence Howard, Mireille Enos

Het verhaal:
Een team van een elitekorps van de narcoticabrigade steelt miljoenen aan contant geld uit een beveiligd onderkomen van een drugskartel, tijdens het uitvoeren van een ‘normale’ operatie. Het lijkt er op dat de missie geslaagd is en het team wegkomt met de misdaad, totdat iemand de leden van het team één voor één begint te vermoorden.

Het oordeel:
David Ayer trapte zijn carrière af als scenarioschrijver en tekende in die hoedanigheid voor de scenarios van U-571 (2000), The Fast and the Furious (2001), Training Day (2001), Dark Blue (2002) en S.W.A.T. (2003). Daarna schreef Ayer vrolijk door maar nam ook plaats op de regiestoel. Zijn regiedebuut was het sfeervolle Harsh Times (2005) en werd prettig opgevolgd met End of Watch (2012).

Met een cast die zoveel grote namen herbergt is het merkwaardig dat Sabotage in Nederland geen grote bioscooprelease heeft gekregen. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat was de film hier in slechts 4 steden te zien en dat is een gemiste kans. Zo lang Jason Statham nog volle zalen weet te trekken met zijn knokfilms zal de leuke trailer in combinatie met de starpower van Schwarzenegger en Worthington genoeg bioscoopbezoekers over de streep weten te trekken. Ik vrees dat ik nooit zal begrijpen hoe de planning van een grote bioscoopketen werkt.

Schrijver / regisseur Ayer voelt zich prima op zijn gemak in het actiegenre maar kleurt ditmaal buiten de lijntjes van de fatsoensnorm als het aankomt op het tonen van geweld. Laat er namelijk geen misverstand over ontstaan dat Sabotage een bikkelharde prent is geworden. Het is het type film waarin bloed uit het hoofd stroomt nadat het is geraakt door een kogel maar meer luguber van aard is wanneer het stoffelijk overschot vol in beeld wordt gebracht van iemand die om het leven is gekomen door een aanrijding met een trein. Een fietser die op de motorkap knalt van een voortrazende auto spat zowat uit elkaar. Het is hard, het is onsmakelijk maar het voelt ook enigszins fris aan omdat weinig filmmakers het aandurven om het geweld op deze manier in beeld te brengen.

Spijtig genoeg houdt hier het goede nieuws op plottechnisch gezien is Sabotage een draak van een film. Nu hoeft een simpele actiefilm wat mij betreft geen hoogdravend verhaal te hebben maar ditmaal wordt het wel erg bont gemaakt. Neem alleen al de openingsfase waarin het DEA team een inval doet bij het kartel. Het team steelt 10 miljoen dollar en de rest (naar schatting het vijftigvoudige) blazen ze helemaal op. Vervolgens maakt het verhaal een sprongetje en leren we dat de regering heeft achterhaalt dat er 10 miljoen dollar door iemand is gestolen. Hoe kan dit in godsnaam? Hoe kan men het exacte bedrag bepalen als de rest van de pallet geld in rook is op gegaan? Dat een plothole als deze de final cut heeft gehaald is een regelrechte schande.

De film kent meer dan dit soort onvergeeflijke fouten die waarschijnlijk een direct gevolg zijn van het ingrijpen van de filmstudio. Naar verluidt waren de studiobonzen allerminst gecharmeerd van Ayer’s final cut die bijna een speelduur aantikte van 3 uur en meer mysterie dan actie kende. De filmstudio wilde het juist andersom en dus moet er heel wat beeldmateriaal gesneuveld zijn op de montagevloer en dat is jammer genoeg goed te zien. Essentiële scènes ontbreken zoals een teamlid dat opgehangen wordt aan het plafond. Zelfs als het tweede teamlid om het leven komt en het duidelijk is dat iemand uit is op de dood van het hele team wordt verzuimd om de reacties van de nog in levende teamleden te laten zien.

Mede of juist hierdoor wordt het na de onthulling van de dader(s) helemaal een belachelijke bedoening omdat je als kijker volstrekt in het duister tast over motieven van de moordenaar(s). Er wordt gerefereerd aan een subplotje maar je raad het al; ook dit aspect komt helemaal niet uit de verf. Aan de cast heeft het in ieder geval niet gelegen. De meeste spelen op de automatische piloot maar het script vraagt dan ook om stoere spierbundels in plaats van gelaagde personages die zware tijden doormaken. Schwarzenegger zet eindelijk weer eens een acceptabele hoofdrol weg en ook Sam Worthington weet prima te overtuigen. De rest van de cast doet het, mede vanwege beperkte screentime, naar behoren al moet worden gezegd dat de kleine en overdreven acterende Mireille Enos helemaal niets in deze testosteronfilm te zoeken heeft.

55

3 gedachtes over “Sabotage

 1. Nostra 16 juli 2015 / 11:01

  Vond het ook een verschrikkelijke film en de harde toon beviel me ook niet. Een film die ik graag wil vergeten…

  Geliked door 1 persoon

 2. Paul 20 juli 2015 / 15:17

  Ik had ook mixed feelings over deze film, maar ik werd toch wel goed vermaakt. Dus daarom pakte mijn score ook iets hoger uit 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 20 juli 2015 / 19:13

   Erg jammer want hier had veel meer in gezeten. Ben toch wel benieuwd eigenlijk naar die director’s cut mochten ze die ooit nog uit gaan brengen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s