Sergio Herman, Fucking Perfect

JSergioaar: 2014
Regie: Willemiek Kluijfhout

Het verhaal:
Topchef Sergio Herman neemt een radicale beslissing: hij sluit de deuren van zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. Deze documentaire volgt de topchef gedurende het jaar van de grote ommekeer; van maart 2013 tot de zomer van 2014. Het grote keerpunt is de sluiting van zijn restaurant Oud Sluis. De film gaat over de enorme drive van Sergio Herman. Zijn dagelijkse streven naar schoonheid en perfectie en de offers die daarvoor gebracht moeten worden. Sergio’s leven kenmerkt zich door sterke contrasten. Niet alleen in de gerechten die hij bereidt, maar ook in zijn dagelijks leven.

Het oordeel:
Dankzij haar vorige documentaire L’Amour des Moules (2012) kwam de Zeeuwse Willemiek Kluijfhout in contact met Sergio Herman. De interviews bevielen zodanig dat Kluijfhout en Herman een nieuwe samenwerking aan gingen. De regisseuse kreeg nagenoeg full access en het resultaat draagt de titel Sergio Herman, Fucking Perfect.

Het werken als een chefkok in een (top)restaurant vergt een enorm doorzettingsvermogen, de dagen zijn bijzonder lang en de druk is loodzwaar. Het zijn feiten die als algemeen bekend te boek staan en hetzelfde is van toepassing op de goed bedoelende chef die niet al te aardig is voor zijn personeel. In het eerste kwartier zien we Sergio klagen, vloeken, personeel beledigen en nog meer uit zijn slof schieten. “Het moet gewoon perfect zijn” en “Gas geven ja” zijn een paar quotes die we later in de documentaire vaker voorbij horen komen. Als kijker ga je er goed voor zitten want Fucking Perfect heeft potentieel goud in handen. De topkok heeft dan ook genoeg aan zijn hoofd want hij neemt afscheid van zijn geliefde en vertrouwde driesterrenrestaurant en opent een nieuw establishment in Antwerpen.

Kluijfhout lijkt er bewust voor te hebben gekozen om vooral te registreren in plaats van te regisseren door kritische vragen te stellen. Ze zet haar protagonist absoluut niet op een voetstuk maar verzuimt wel om kritische vragen te stellen wanneer hier behoefte aan is. Ontwapenend onderwerp is bijvoorbeeld Sergio’s dementerende vader. Hoe kijkt de chef hier tegen aan? Levert zijn vader de brandstof voor zijn ongekende werkdrift? Aan de andere kant moet worden gesteld dat het Kluijfhout ook niet heel makkelijk wordt gemaakt omdat Sergio Herman in alle opzichten een binnenvetter lijkt te zijn. Geen vlotte spreker met een filosofische kijk op het leven. Een man van weinig woorden die zich in de keuken nog weet te redden met bevelen gesproken in het Zeeuws en houterig Engels.

Voor een documentaire die grotendeels verhaalt over het succesverhaal van Oud Sluis is het redelijk opvallend dat de meest smakelijke gerechten worden gemist. We zien Sergio wel aan het aan werk maar nergens worden we wijzer over zijn kooktechnieken of liefde voor het voedsel. Fucking Perfect gaat vooral achter de man (en vrouw) van dan over de succesformule. Dat is de makers goed recht maar nadat ik verwend ben geraakt door de magistrale Netflix docureeks Chef’s Table ervaarde ik dit wel als een gemis.

Kritische vragen en oogstrelende gerechten ontbreken grotendeels maar daarvoor in de plaats zijn we wel getuige van enkele meeslepende gebeurtenissen. Het doet Sergio oprecht pijn om de deuren van Oud Sluis te sluiten en het afscheid van zijn keukenbrigade zal menigeen weten te ontroeren. Naar eigen zeggen wilde de topkok gas terug nemen en niet meer dagen van 18 uur draaien. Zijn partner, TV-presentatrice Ellemieke Vermolen, hoopt dat hij nu meer tijd kan vrij maken voor zijn gezijn. Na het zien van Fucking Perfect vraag ik me echter serieus af of dat Sergio uberhaupt in staat zal zijn daadwerkelijk gas terug te nemen. De adrenalinejunk is ijdel, leeft voor zijn werk en lijkt altijd op zoek te zijn naar erkenning. Het jaloersmakende talent blijkt zowel een zegen als een vloek te zijn.

70

2 gedachtes over “Sergio Herman, Fucking Perfect

  1. Nostra 15 juli 2015 / 10:25

    Heb deze ook dit weekend gezien en ben het met je eens dat het niet het nivo van Chef’s Table haalt (heb ik ook in mijn recensie aangehaald (staat voor binnenkort gepland)).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s