Valentino

ValentinoJaar: 2013
Regie: Remy van Heugten
Cast: Najib Amhali, Elise Schaap, Derek de Lint, Johnny de Mol, Yolanthe Cabau

Het verhaal:
Valentino (39) is een succesvolle Italiaanse Maserati-verkoper en heeft een relatie met Monique, de dochter van zijn baas. Hij staat op het punt promotie te maken en met zijn grote liefde te trouwen. Maar Valentino heeft één probleem; hij is namelijk geen Italiaan! Als zijn vader een hartaanval krijgt, doet hij een emotioneel beroep op zijn zoon. Valentino stemt in, maar al snel dreigt zijn promotie tot directeur hierdoor volledig in het water te vallen. En erger nog; door alle smoezen begint Monique te twijfelen aan zijn liefde. Om de vrouw van zijn dromen te behouden, zal Valentino zijn Italiaanse masker af moeten zetten.

Het oordeel:
Als regisseur deed Remy van Heugten ervaring op met het inblikken van diverse afleveringen van series zoals Willemspark (2007), Feuten (2010) en Hoe overleef ik? (2011-2012). Valentino is Van Heugten’s regiedebuut.

Dat het niet altijd even makkelijk is in Nederland om de financiering van een film rond te krijgen is een gegeven waar de producenten van Valentino over mee kunnen praten. Deze kwam aanvankelijk niet van de grond waardoor men genoodzaakt was om het resterende budget zien te verkrijgen via crowdfunding. Het moet voor een (groot) deel aan de populariteit te danken zijn geweest van cabaretier Najib Amhali dat deze remake van het volstrekt onbekende en Franse L’Italien (2010) alsnog het daglicht kon zien.

Stereotypen zijn in ieder geval niet om gemeden te worden. Zoiets moet scenarioschrijver Marco van Geffen (Het Schnitzelparadijs, Boy 7) hebben gedacht want alle stereotypen uit zowel de Italiaanse als Marokkaanse cultuur worden van stal gehaald. De strenge vader die van zijn zoon eist dat hij zijn plaats in neemt tijdens de Ramadan, de hele familie die overal samen heen gaat en de Marokkaanse jongetjes die hun leeftijd ver vooruit zijn. Uit de Italiaanse hoek mogen uiteraard de maatpakken, de vlotte babbel en de koffiespecialiteiten niet ontbreken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die zowel geslaagde als minder geslaagde grappen oplevert.

Valentino is een charmante jongen die het geluk heeft dat deze vertolkt wordt door Najib Amhali. Dat hij de lach aan zijn kont heeft hangen wordt ook nu weer duidelijk alleen ontbreekt er wel wat aan zijn spel. Hij weet jammer genoeg niet te overtuigen als gladde autoverkoper en al helemaal niet als gesjeesde Italiaan. En dat is spijtig aangezien de film lang genietbaar blijft maar teveel leunt op zijn hoofdrolspeler. Amhali’s tegenspeelster Elise Schaap doet het nog eens niet zo slecht maar de chemie ontbreekt tussen haar en Amhali. In de romantische komedie noemen we zoiets een doodzonde. Ook onopvallend in de marge bezig zijn Johnny de Mol en Yolanthe Cabau als koppel dat louter fungeert als beeldvulling.

Het lollige gegeven van een Marokkaan die zich voordat als Italiaan om zo zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten is een veelbelovend gegeven maar de belofte wordt nergens waar gemaakt. Voor een romantische film niet zoetsappig genoeg en voor een comedy niet grappig genoeg. Het zijn de spaarzame glimlachjes waar Valentino het van moet hebben en alhoewel het nergens heel vervelend wordt om naar te kijken heb je het na een uurtje wel gezien.

50

Een gedachte over “Valentino

  1. Nostra 14 juli 2015 / 13:01

    Destijds de trailer gezien en dat vond ik al genoeg, weer een typische Nederlandse romcom en die spreken me totaal niet aan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s