Detachment

DetachmentJaar: 2011
Regie: Tony Kaye
Cast: Adrien Brody, Sami Gayle, Christina Hendricks, Marcia Gay Harden, James Caan, Lucy Liu, Blythe Danner, Tim Blake Nelson, William Petersen, Bryan Cranston

Het verhaal:
“Detachment” vertelt het verhaal van drie weken in het leven van verschillende leraren, administratief personeel en leerlingen aan een middelbare school door de ogen van een interimleraar genaamd Henry Barthes. Henry gaat van school naar school, probeert z’n kennis over te dragen maar blijft nooit lang genoeg om enige binding met de school en z’n leerlingen te krijgen . Het is het perfecte beroep om je in alle openheid te verbergen. Op een dag komt Henry aan op weer een nieuwe school. Een geheime wereld van emoties wordt bij hem opgewekt door drie vrouwen: een jong meisje Meredith, een collega-lerares mevrouw Madison en een straathoertje Erica. Elk van deze vrouwen is, net zoals Henry, in een strijd op leven en dood verwikkeld op zoek naar schoonheid in een schijnbaar gemene en liefdeloze wereld.

Het oordeel:
In 1998 leverde Tony Kaye een verpletterend regiedebuut af in de vorm van American History X. Hij kwam net zo snel als dat hij weer uit de spotlights verdween. Detachment is vooralsnog de jongste film van zijn hand en het moet aan American History X te danken zijn dat hij hiervoor een beroep kon doen op een all-star cast.

Wanneer de aftiteling over het scherm rolt kun je als filmliefhebbers alleen maar rouwig zijn over het feit dat Kaye niet vaker op de regiestoel kruipt. Zijn kijk op het wankelende Amerikaanse schoolsysteem in achterstandswijken prikkelt, ontroert en geeft stof tot nadenken. Om dit in beeld te brengen is niet voor een alledaagse aanpak gekozen. De documentaire-achtige verhaalstijl waarbij de camera dicht op de huid zit van de personages en de vele verwijzingen naar bekende en onbekende auteurs zorgen ervoor dat Detachment zich eerder laat omschrijven als een arthouse film dan als een mainstream drama.

Dat Detachment geen vrolijke film is kan gezien worden als een understatement van het jaar want het verhaal is enorm pessimistisch waardoor je er tamelijk (maar tijdelijk) depressief van kunt raken. In een tijdsbestek van 97 minuten wordt er een karrenvracht aan ellende voor de neus van de kijker gestort waarbij iedere hoop op een beter uitzicht achterwege blijft. De getraumatiseerde personages bevinden zich in een vicieuze cirkel van tegenslagen waarbij de meesten over het onvermogen beschikken om hieraan te kunnen ontsnappen. Slechts in de laatste scènes van Detachment mag een enkeling nog hopen op een betere toekomst. Letterlijk het enige lichtpuntje in heel de film.

Geholpen door een fenomenale Adrien Brody weet Detachment je bij je strot te grijpen. Dit gevoel wordt verstrekt doordat het verhaal grotendeels bevolkt wordt door sympathieke personages met wie je als kijker al snel begaan bent. De ondersteunende cast met Christina Hendricks voorop weten de juiste noten te spelen maar Sami Gayle die met haar rol van Erica haar speelfilmdebuut maakt weet het meeste te imponeren. Haar personage is streetwise, tegendraads maar zit vol goede bedoelingen. Adrien Brody verdient het om in meer (en betere) films te zien te zijn want zijn aanwezigheid doet Detachment boven zichzelf uitstijgen.

Hoewel ik ontzettend heb genoten van dit drama bekruipt mij wel het gevoel dat de film nog een stuk beter had kunnen zijn. Debet hieraan is het onevenwichtige scenario dat aan de ene kant feilloos de zwaktes van het onderwijs bloot legt maar anderzijds teveel onderwerpen wil aansnijden. Incest, bedreigingen en depressiviteit zijn niet de minste thema’s en zonder tijd om naar adem te happen wordt het allemaal een wel heel deprimerend geheel. Tevens is de portrettering van sommige betrokkenen tamelijk eenzijdig. Een ouderavond waar niemand komt opdagen en ongeveer 99% van de schooljeugd is puur tuig. Het zijn slechts twee voorbeelden van elementen die inboeten aan geloofwaardigheid.

75

Advertenties

2 reacties op ‘Detachment

    • Riinyosa81 14 juli 2015 / 20:29

      Ik had eerlijk gezegd helemaal niets over deze film vernomen. Het is dat ik hem tegen kwam op Videoland Unlimited waar ik een proef abo had van 2 weken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s