Unforgiven

UnforgivenJaar: 1992
Regie: Clint Eastwood
Cast: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Gene Hackman, Richard Harris, Jaimz Woolvett

Het verhaal:
William Munny (Eastwood) is een ex-premiejager, die nog één keer wordt overgehaald om een klus aan te nemen, om zo zijn oude dag door te kunnen komen. Hij wordt ingehuurd om de man te vermoorden die het gezicht van een hoertje heeft opengesneden. Hij krijgt te maken met de keiharde sheriff Daggett (Hackman), die geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger om gewetenloos mensen te vermoorden.

Het oordeel:
Clint Eastwood de acteur kent eigenlijk iedereen wel maar wat velen niet weten is dat hij al sinds begin jaren ’70 ook als regisseur actief is. Zij het wel met wisselend succes want veel van zijn films belandden al vrij snel in de vergetelheid. Zijn vakmanschap staat echter buiten kijf als je kijkt naar (steen)goede films als The Outlaw Josey Wales (1976), Pale Rider (1985) en Bird (1988). Het volgende succes boekte hij met Unforgiven die al jarenlang zeer terecht hoog staat in IMDb’s Top 250.

Ondanks dat scenarioschrijver David Webb Peoples de titel Blade Runner (1982) op zijn C.V. had prijken werd het script van Unforgiven maar niet opgepikt door de vele filmstudio’s die Hollywood rijk is. Dit had ongetwijfeld van doen met de indruk dat er voor westerns geen groot publiek te vinden is. Uiteindelijk verwierf Clint Eastwood de rechten en liet het nog een paar jaar liggen zodat pas 2o jaar na voltooiing van het script de opnamen konden starten. En dan nog te bedenken dat een goede bekende van Eastwood in eerste instantie had geadviseerd om het script links te laten liggen omdat het scenario niet al te best zou zijn.

De naam van deze persoon is niet bekend maar ik mag hopen dat Eastwood indertijd gepaste maatregelen heeft genomen. Niet alleen is Unforgiven een volbloed western, het is tegelijkertijd een productie die speelt met de conventies van haar eigen genre. De toevoeging van een gekleurde premiejager is bijvoorbeeld een gegeven dat je vrijwel nooit in een western zult zien. Hetzelfde kan gezegd worden van het weerbeeld want in tegenstelling tot andere westerns is de film doordrenkt van regenachtige scènes die in schril contrast staan met de vertrouwde zonnige beelden die we kennen uit dit subgenre.

Het vertrekpunt van de film is redelijk simplistisch en ik moet toegeven dat het verhaal over premiejagers die een crimineel in willen rekenen vaker voorbij is gekomen. Dat is niet waar Unforgiven het van moet hebben want de meeste punten behaald men door de bijzonder goed uitgewerkte karakters. In deze western is vrijwel geen enkel personage goed of slecht. Zwart en wit zijn niet de kleuren waarmee gewerkt is en grijs is wat de klok slaat. Hoofdpersoon Bill komt als een nobele vader over maar toch wordt er veelvuldig gerefereerd aan zijn verschrikkelijk gewelddadige verleden. Sheriff Little Bill Daggett heeft alleen als intentie om zijn stadje te beschermen maar trekt direct zijn pistool als het hem niet zint. Zo zijn er legio voorbeelden van de haast levensechte personages.

Een ander belangrijk element en eveneens zelden vertoont in westerns is het feit dat wapens niet worden verheerlijkt. Reken hierbij niet op taferelen waarbij cowboys na één schotwond direct naar de vlakte gaan. Nee, in de wereld van Unforgiven wordt een onfortuinlijke jongeman in zijn buik geschoten en dienen de resterende strijders lijdzaam toe te zien hoe iemand langzaam crepeert en pas een paar minuten later zijn laatste adem uit blaast. Het geweld, in welke vorm dan ook, zal bij de kijker een onuitwisbare indruk achter laten vanwege het realistische karakter.

Eastwood neemt ruim de tijd om zijn verhaal te vertellen. Hij doet dit in een dikke twee uur en alhoewel dit een acceptabele speelduur is komt het geheel pas laat op gang. Ter indicatie; de eerste confrontatie tussen outlaw en sheriff dient zich aan als de teller al op 75 minuten staat. Wellicht had Unforgiven een wat hoger tempo kunnen gebruiken maar dit is dan ook de enige minpunt die ik kan bedenken. Unforgiven is een dijk van een klassieker en dan moet ik nu nog gaan benoemen dat legendarische acteurs als Gene Hackman, Morgan Freeman en uiteraard Clint Eastwood himself de hoofdrollen vertolken. Ik kan het beschrijven maar de liefhebbers weten wat ze dan mogen verwachten. Dit noem ik verplicht kijkvoer.

85

Advertenties

2 reacties op ‘Unforgiven

  1. Nostra 14 juli 2015 / 13:57

    Ben niet zo’n fan van westerns en alhoewel ik deze film wel gekeken heb, deed het me eigenlijk maar weinig.

    Liked by 1 persoon

  2. Riinyosa81 14 juli 2015 / 20:31

    Jammer maar aan de andere kant moet ik wel bekennen dat ik wel heel erg van het genre hou en heel veel westerns heb gezien. Ik denk dat je juist dan ziet dat wat Unforgiven doet zo uniek is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s