Verliefd op Ibiza

Verliefd op IbizaJaar: 2013
Regie: Johan Nijenhuis
Cast: Sanne Vogel, Jan Kooijman, Willeke van Ammelrooy, Kim Feenstra, Simone Kleinsma, Lone van Roosendaal, Jim Bakkum, Rick Engelkes, Gigi Ravelli, Marly van der Velden, David Lucieer

Het verhaal:
Ibiza is het partyeiland bij uitstek. De witte stranden, blauwe zee, grote clubs, beroemde DJ’s en mooie mensen hebben een aantrekkingskracht op iedereen. De film gaat over elf mensen, in vier verhaallijnen op één eiland. Iedere bezoeker komt met zijn eigen reden naar het partyeiland. Maar alle verhalen komen onverwachts samen als Armin van Buuren komt draaien op het eiland.

Het oordeel:
De naam Johan Nijenhuis is onmiskenbaar verbonden aan mijn gevoel van nostalgie aangezien ik ben opgegroeid met films als Costa! (zelfs nog in de bios gezien) en Volle Maan. Naarmate de jaren verstreken zag ik zelf wel in dat het achteraf gezien behoorlijk slechte films waren en Nijenhuis’ recentere werk laat hierin geen verbetering zien.

Het succes van Costa! heeft Nijenhuis nooit meer kunnen evenaren maar bij het lezen van de synopsis is het moeilijk om niet aan deze jeugdfilm te denken. De personages die Verliefd op Ibiza bevolken zijn weliswaar een stuk ouder maar combineer Costa! met de mozaiekvertelling van Alles is Liefde (2007) en je hebt een idee uit wat voor hout deze prent is gesneden. Het niveau is echter dermate laag dat het nog eens niet in de schaduw mag staan van voorgenoemde titels.

Je kunt het Nijenhuis met moeite kwalijk nemen. In de loop der jaren is het niveau van zijn films niet al te best geweest maar de platvloerse titels volgen bekende formules en gezien het toestromende publiek blijkt dit nog steeds aardig te werken. Dat de regisseur zijn vak verstaat blijkt wel uit de productiewaarden want Ibiza is prachtig in beeld gebracht. De exotische locaties lenen zich uitermate goed voor adembenemende shots en visueel valt er weinig op aan te merken. Ook de soundtrack ligt fijn in het gehoor. Vooral bedoeld om de muziek van Armin van Buuren schaamteloos te promoten maar dat doet weinig afbreuk aan het geheel.

Met 11 personages in 4 verhaallijnen is het prijs schieten en liggen er kansen genoeg op leuke, onderhoudende plotelementen. De potentie ervan is zichtbaar in de vorm van Simone Kleinsma want haar optreden van muurbloempje die onverwachts voor een jonge jongen valt is het leukste van heel de film. Eervolle vermeldingen zijn er eveneens voor een verrassend leuke Willeke van Ammelrooy en Rick Engelkes die op een schaamteloze manier zichzelf schuldig maakt aan overacting. Het zijn dus met name de oudere acteurs die zich in positieve zin weten te onderscheiden.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we echter ronduit irritante, doodsaaie en inhoudsloze personages die Verliefd op Ibiza de afgrond in doen storten. Spil van het verhaal is de ontluikende romance tussen Jan Kooijman en Sanne Vogel maar beiden zijn omgeschikt als hoofdrolspeler. Hun prestaties vallen echter volledig in het niet bij de potsierlijke vertoning die Kim Feenstra hier laat zien. Nu beschikt het model al niet over de meest fijne stem maar haar personage is zo onaangepast en grof dat je vanaf de allereerste minuut een bloedhekel aan haar krijgt. En zo stapelen de gemiste kans zich op. Het verhaallijntje rondom de broers die het als DJ willen maken voegt niets toe, de verboden romance tussen Marly van der Velden en David Lucieer is erg ongepast en na 50 minuten heb je het als kijker wel gezien.  Het slechtste nieuws was dan dat deze film een speelduur kende van 112 minuten…

40

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s