Broadchurch: Seizoen 1

BroadchurchJaar: 2013
Cast: David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan

Het verhaal:
Britse misdaaddramaserie waarin het rustige kuststadje Broadchurch wordt opgeschrikt door de mysterieuze dood van een elfjarige jongen. Het moordonderzoek dat volgt, zorgt voor veel onrust binnen deze kleine gemeenschap.

Het oordeel:
Door de vele reclames op RTL 4 enerzijds en de goede buzz afkomstig van bekenden anderzijds deed mij de interesse voor Broadchurch aanwakkeren. Kan het de hoge verwachtingen waar maken?

Aanvankelijk lijkt het er op dat Broadchurch ons ingrediënten voorschoteld die erg bekend voorkomen. Een sluimerend moordmysterie, de begaande detective die promotie aan haar voorbij ziet gaan, een botte inspecteur, alibi’s die niet lijken te kloppen en bewoners van een kuststadje die zo hun eigen geheimen met zich mee dragen. Herhaaldelijk doet de serie eveneens terug verlangen naar Forbrydelsen (The Killing) want Broadchurch speelt soms opzichtig leentjebuur.

De serie echter afdoen als een vorm van plagiaat zou zeer onterecht zijn want deze 8 delige reeks boeit van begin tot eind. Het is voor ondergetekende in ieder geval heel erg lang geleden dat een pilot me zo wist te vermaken als die van Broadchurch. De moordzaak blijkt vanaf het begin een startsein te zijn voor flinke hoeveelheden drama en suspense waarbij meer gemikt wordt op spanning dan op de kijker de stuipen op het lijf te jagen. Naarmate de speelduur vordert neemt het aantal verdachten alleen maar toe en de uitkomst zal menigeen geheid weten te verbazen.

Maar Broadchurch biedt meer dan een whodunnit want een prominente plaats wordt ingenomen door de problematieke samenwerking tussen tegenpolen Ellie Miller en Alec Hardy. Zij altijd begripvol en begaan met het lot van haar dorpsgenoten en hij die alle vertrouwen in de mensheid zo goed als heeft verloren. Het samenspel van vertolkers Olivia Colman en David Tennant is subliem, energiek en behoort tot één van de sterkste troeven van deze steengoede serie. Minder op de voorgrond aanwezig maar daarom niet minder goed zijn de sterke rollen van Jodie Whittaker en Andrew Buchan die rouwen om het verlies van hun zoontje maar verder het gezin bij elkaar trachten te houden.

Een ander element dat zorgvuldig is uitgewerkt is de kritiek die geleverd wordt aan het adres van de media. Broadchurch laat op een duidelijke doch pijnlijke manier zien wat voor impact de  pers kan hebben op het verloop van een politieonderzoek. Hierbij gaan de makers niet over één nacht ijs want zo worden beide kanten beter belicht en valt er wat te zeggen van ieders standpunt. Niet onvermeld mogen blijven de fotogenieke locaties en de prachtige muziek die het plaatje helemaal af maken. We hadden graag wat meer afleveringen willen hebben maar dat binnenkort seizoen 2 eraan moet geloven is een voldongen feit.

80

3 gedachtes over “Broadchurch: Seizoen 1

 1. Ingeborg Bertens 4 juli 2015 / 18:43

  Geweldige serie!!! Lekker een paar afleveringen achter elkaar kijken… Zo rollen we er snel doorheen, zonder een week te moeten wachten en klote reclames 3x in 1 aflevering 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 5 juli 2015 / 20:49

  Goede verhalen over deze serie gehoord en denk dat ik deze over een tijdje ook nog wel ga kijken. Eerst nog wat andere series doorheen werken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Gwen 9 juli 2015 / 13:42

  Een serie die ook nog op mijn lijstje staat! Als het maar 8 afleveringen zijn dan moet het wel lukken.. hoop ik. 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s