Minions

MinionsJaar: 2015
Regie: Kyle Balda & Pierre Coffin
Cast: Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan, Jennifer Saunders, Geoffrey Rush, Steve Carrell

Het verhaal:
De Minions bestaan al sinds het begin van de evolutie. Van een geel eencellig organisme zijn ze uitgegroeid tot wezens met slechts één doel: het dienen van de meest ambitieuze schurken. Wanneer hun meesters vernietigd worden besluiten ze zich te isoleren van de wereld en te verkassen naar Antarctica. Ergens in de jaren zestig drijft het ontbreken van een leider hen echter tot waanzin. Ze besluiten daarom een nieuwe te gaan zoeken.

Het oordeel:
Met zijn regiedebuut Despicable Me (2010) had Pierre Coffin een regelrechte box office hit te pakken dus het was haast vanzelfsprekend dat hij Despicable Me 2 (2013) in goede banen mocht leiden. Voor Minions, dat zich afspeelt voor de avonturen van de eerste film, kreeg Coffin hulp van Kyle Balda die eerder als co-regisseur verbonden was aan The Lorax (2012).

In het verleden is het meerdere malen voorgekomen dat lollige sidekicks in animatiefilms later een eigen spinoff krijgen. Het meest recente voorbeeld zijn de pinguïns met Penguins of Madagascar (2014) maar ik vermoed dat we in de toekomst meer van dit soort standalone films aan gaan treffen. De Minions zijn altijd scènestelers geweest in de Despicable Me films en was de logische volgende stap een eigen film die verhaalt over de oorsprong van deze ondeugende gele wezentjes. Of het een goede zet was zal nog moeten blijken aangezien Despicable Me 2 niet veel beter was dan het eerste deel ondanks dat het aandeel van de Minions aanzienlijk was uitgebreid.

Alhoewel ik mezelf als een fan van het eerste uur beschouw was ik vooraf redelijk sceptisch over een avondvullende speelfilm met de Minions. Overkill ligt op de loer en naar mijn smaak komen de gele vriendjes het beste tot hun recht in shorts. De lange introductie kon de twijfel direct naar de achtergrond duwen want de aaneenschakeling waarin de Minions hun aandeel hebben gehad in het verloop van de geschiedenis mondt uit tot één van de leukste openingen van een animatiefilm. Over de exacte oorsprong van het volkje krijgen we weinig te weten maar erg smakelijk is het geheel wel.

De film lijkt lang op de goede weg te zijn. De grapdichtheid is ontzettend hoog, de vaart zit er goed in en de zoektocht van het olijke drietal dat op zoek is naar een nieuwe kwaadaardige meester is erg vermakelijk. Het duurt niet lang alvorens de Minions in New York arriveert maar zodra Kevin, Bob en Stuart (alledrie de stemmen zijn ingesproken door regisseur Pierre Coffin) afreizen naar Colorado valt een gemis op. Er lijkt namelijk verdacht weinig aandacht te zijn besteed aan een coherent verhaal. We reizen mee naar Antartica, Amerika, Australië en Londen en dit staat haast synoniem voor de vele kanten waar het scenario allemaal heen springt. Hierdoor lijkt de animatiefilm als los zand aan elkaar te hangen en dat is geen goed nieuws.

Kinderhanden zijn echter snel gevuld en ouders zijn vaak de azijnpissers. De werkelijke jeugdige doelgroep zal zich niet bekommeren over het gebrek van een degelijk verhaal. Die zullen zich meer dan prima weten te vermaken met de vaak slapstickachtige scènes. Het goede nieuws is dat Minions ten opzichte van de Despicable Me films weinig aan kracht heeft ingeboet op het gebied van grappen en grollen. Ze zijn pijlsnel, heel gevat en kennen een heerlijke aanstekelijke uitwerking. De meeste grappen zijn erg simpel van aard maar doordat ze door Minions worden gebracht werkt het ontzettend goed. De wijze Kevin, de dromerige Stuart en de overenthousiaste Bob zijn daarbij erg fijne personages en daarbij valt een schurk als Scarlett Overkill gewoon bij in het niet. We want Gru! Voor volwassen is een hele film rondom de leuke Minions is iets teveel van het goede maar de jonge doelgroep zal er massaal voor vallen.

70

5 gedachtes over “Minions

 1. Gwen 28 juni 2015 / 14:30

  Ik wil Minions zien! Heb je uiteindelijk na het zien van de film niet het gevoel dat het minion overkill was?

  Like

  • Riinyosa81 28 juni 2015 / 14:34

   Ja maar dat is vooral veroorzaakt door een erg matig script. Stuiterende Minions en een uitverkochte bioscoopzaal vol Stuiterende Kids zorgt voor een hele drukke bedoening.

   Like

 2. Nostra 29 juni 2015 / 15:10

  Weet nog niet of ik deze in de bios ga zien, alhoewel ik die kleine vanochtend bij de poster wel hoorde zeggen “Happy!” (ze kent ze van het nummer van Pharell) en toen ik zei dat die film in de bios draaide wilde ze er naar toe (ze is nog niet eerder naar de bios gegaan, dus misschien een leuke starter)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s