Satudarah: One Blood

SatudarahJaar: 2015
Regie: Joost van der Valk

Het verhaal:
Satudarah, de motorclub die veelvuldig in het nieuws is wegens vermeende criminele activiteiten, is een geheime wereld vol rituelen en codes. ‘Ouderwetse’ idealen zoals viriliteit, broederschap, trouw, moed en spiritualiteit staan er hoog in het vaandel. De film laat zien hoe de nieuwe generatie leiders – Angelo, Olla, Mima en Bota – Satudarah binnen enkele jaren ombouwen van een onbekend Nederlandse clubje tot een internationaal conglomeraat. Deze ontwikkeling gaat niet zonder problemen.

Het oordeel:
Het moet vanwege het succes van Crips, Strapped ’n Strong (2009) zijn geweest dat de deuren van Satudarah’s clubhuizen open gingen voor regisseur Joost van der Valk die twee jaar nagenoeg full access kreeg voor zijn nieuwste documentaire.

Satudarah: One Blood opent letterlijk en figuurlijk met een aantal serieuze tikken waarbij het meteen duidelijk is wat je staat te wachten wanneer je jezelf niet aan de regels van de club houdt. Dat deze onfortuinlijke Jack op het einde van de docu ineens President is geworden van een chapter binnen dezelfde club is veelzeggend voor de ogenschijnlijke chaos binnen Satudarah. Na het zien van deze uitgebreide reportage overheerst het gevoel dat de club veel te snel en veel te hard is gegroeid waardoor een aantal rotte appels vrij spel hebben en de club schade berokkenen.

Of dat de club zich bezig houdt met criminele activiteiten is een vraag die door One Blood niet wordt beantwoord. Iedere discussie hieromtrent is dan ook gebaseerd op pure speculatie om de simpele reden dat de meeste lezers onder ons naar alle waarschijnlijkheid buitenstaanders zijn. Uit de docu blijkt dat verschillende leden van de club inmiddels achter de tralies zitten voor zaken die uiteenlopen van wapensmokkel tot zware mishandeling en afpersing. Betekent dit dat alle leden zich onderwerpen aan een criminele organisatie? Als Tilburger weet ik dat er veel invallen zijn gedaan in mijn woonplaats waarbij wapens en drugs zijn aangetroffen maar net zo vaak zijn er invallen geweest waarbij niets is gevonden. Eén ding is zeker; de politie zit er zo dicht bovenop dat het leiden van een criminele motorclub haast onmogelijk zou moeten zijn.

Toch is een compliment aan het adres van Satudarah op zijn plaats want One Blood is allesbehalve een promofilm geworden voor de MC. Aan het hoofd van de organisatie staan de rustige, trotse Molukkers voor wie je makkelijk sympathie kunt ontwikkelen maar het zijn vaak de zwakbegaafde Nederlanders die dit beeld teniet doen. De blanke leden die in One Blood worden opgevoerd zijn veelal van het doorgesnoven, agressieve soort dat rustig uit de doeken doet wat ze al dan wel of niet op hun kerfstok hebben. En ze zijn er nog trots op ook.

In ieder geval wordt de kijker wel een authentiek voorgeschoteld van het reilen en zeilen binnen de club. Zo zijn we getuige van inwijdingsrituelen, clubavonden, motortochten, vergaderingen en mocht de regisseur mee met de kopstukken richting Duitsland en de Molukken. Het eindresultaat weet de aandacht goed vast te houden, Van der Valk durft vragen te stellen, de muzikale omlijsting is treffend en het slot met Olla is pakkend. Een docu die stof doet opwaaien en die geheid tot de nodige discussies zal leiden.

Rating:
7.8 / 10

Advertenties

Een reactie op “Satudarah: One Blood

  1. Ingeborg Bertens 23 juni 2015 / 18:54

    Verveelde geen minuut en wat men ook moge zeggen over Satudarah, ik heb er mijn eigen mening over. Voel me er veilig en heb reeds verschillende keren van een gezellig feestje mogen meegenieten…. Dit soort docu’s hebben mijn aandacht. Trotse mannen, trots op hun vaderland, recht voor hun raap…. TOP!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s