Knuckle

KnuckleJaar: 2011
Regie: Ian Palmer

Het verhaal:
Een epische 12 jaar durende reis door de geheimzinnige en gewelddadige wereld van blote vuistgevechten tussen Ierse “kampers”. Deze film volgt de geschiedenis van een gewelddadige vete tussen rivaliserende families en legt de focus hierbij op twee broers die voor hun reputatie en de eer van hun familie vechten.

Het oordeel:
Toen ik het onlangs met een collega had over Dawg Fight wees hij mij op het bestaan van de documentaire Knuckle waarin ook vuistgevechten centraal staan. Een goede kijktip ga ik nooit uit de weg dus diezelfde avond ging ik er even goed voor zitten.

Aan ambitie geen gebrek moet filmmaker Ian Palmer hebben gedacht want hij volgde maar liefst 12 jaar lang de hoog oplopende ruzies tussen drie travellers families die hun vetes uitvechten door middel van zogenaamde bare knuckle fights. Gevechten met de blote vuist die door gaan totdat de ander neer gaat of opgeeft. Dat de families zelf niet aanwezig mogen zijn vanwege de vrees van escalaties is veelzeggend maar eerlijk zijn de gevechten in ieder geval wel. Neutrale mannen uit andere travellers families fungeren als scheidsrechters (minimaal twee per gevecht) en wie ontoelaatbaar gedrag vertoont wordt onherroepelijk gediskwalificeerd.

Genoeg potentie voor een smakelijke docu die zich qua synopis het beste laat omschrijven als een Snatch in real life. Helaas voor de kijker is het ondanks de vele gevechten een tamelijk saai geheel waardoor de speelduur van 97 minuten veel langer aanvoelt. Palmer lijkt helemaal niet geïnteresseerd te zijn in het portretteren van meerdere traveller families en de meeste screentime wordt dan ook opgeslokt door de gevechten zelf. Dit zijn op hun beurt weer confrontaties waar je vooraf maar beter geen verwachtingen bij kunt hebben. In alle gevechten is het vanaf de start wel duidelijk wie de bovenliggende partij is en het zijn vaak niet de atleten die zich willen laten gelden. Dergelijke gevechten bestaan niet alleen uit het uitdelen van de stoten. Geduld, afwachten en om je tegenstander heen cirkelen zijn net zo belangrijk. Alleen dan in een veel trager tempo dat we doorgaans gewend zijn.

Als documentaire schiet Knuckle op veel fronten tekort. Het geheel komt erg chaotisch over doordat je vaak geen enkel idee hebt wie bij welke familie hoort en welke familie nu precies met welke familie overhoop ligt. Wel volgen we in het bijzonder één persoon en hoewel James Quinn vaak aan het woord komt missen we een dergelijke diepgang bij de andere families. Het is jammer dat van al het beeldmateriaal wat er gedurende 12 jaar is geschoten er duidelijk voor is gekozen om zich toe te spitsen op de gevechten. Gelukkig is ook de filmmaker zich hiervan bewust in het laatste bedrijf wanneer hij zelf terecht opmerkt dat hij voor de sensatie is gevallen en niet meer objectief is. Het deed hem besluiten te stoppen met het opnameproces.

Ik zou echter niet willen stellen dat we hier met een afrader van doen hebben want de traveller families zijn bijzonder markante figuren die meerdere malen (onbedoeld) op de lachspieren werken. Mijn Engels is behoorlijk maar voor Knuckle heb ik toch echt de ondertiteling in moeten schakelen. En er valt veel te lachen want alhoewel de families elkaar sinds 1992 naar het leven staan weet niemand nu echt exact waarom ze elkaar zo vaak te lijf gaan. Iedere vechter wil de eer van de familie hoog houden en wraak vanwege een vorig verloren gevecht. Er wordt een video gemaakt waarin de andere familie wordt uitgedaagd, er worden gigantische bedragen gewed (tot 60.000 Pond) en er wordt gevochten. Steeds. Maar. Weer. Het leidt tot een vicieuze cirkel waar niemand zich aan lijkt te kunnen ontworstelen. Een spijtige conclusie van een middelmatige documentaire.

Rating:
5.9 / 10

 

Advertenties

3 reacties op ‘Knuckle

 1. Ingeborg Bertens 22 juni 2015 / 08:01

  Travellers doen het altijd wel leuk in een docu of serie… Toch al verschillende gezien, maar nog nooit één die vnl over “vechten” ging… Maar wat je zegt, eerlijk ging het er iig wel aan toe.

  Liked by 1 persoon

 2. Nostra 22 juni 2015 / 10:01

  Je bent wel even de vecht-gerelateerde docu’s afgegaan 😉 Heb zelf van het weekend nog eentje over de “enforcers” in ijshockey gekeken (sloot goed aan bij de film Goon die ik daarvoor had gekeken), The Last Gladiators. Beide films staan op Netflix.

  Van Knuckle heb ik wel eerder gehoord, maar deze sprak me onvoldoende aan. Gezien je score en recensie denk ik dat ik het maar even zo laat.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 22 juni 2015 / 19:21

   En allebei nog ook nog eens op dezelfde avond gezien. Geloof me of niet maar hierna heb ik The Last Gladiators wel toegevoegd aan mijn watchlist op Netflix 🙂

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s