Run All Night

Run All NightJaar: 2015
Regie: Jaume Collet-Serra
Cast: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Boyd Holbrook, Bruce McGill, Vincent D’Onofrio

Het verhaal:
De in Brooklyn wonende gangster en huurmoordenaar Jimmy Conlon (Neeson), alias The Gravedigger, heeft betere tijden gekend. Jimmy, de beste vriend van maffiabaas Shawn Maguire (Ed Harris), is nu 55 en wordt achtervolgd door zijn zonden uit het verleden. Conlon wordt al ruim dertig jaar in de gaten gehouden door een vasthoudende rechercheur (D’Onofrio). De laatste jaren zoekt Jimmy voornamelijk zijn heil in een whiskyglas. Maar als zijn zoon Mike (Kinnaman) het doelwit wordt, moet Jimmy een keuze maken tussen de maffiafamilie waar hij ooit voor koos, en zijn echte familie, waar hij al heel lang geen contact meer mee heeft. Mike slaat op de vlucht en Jimmy moet voorkomen dat zijn zoon niet het hetzelfde lot ondergaat als hij, namelijk eindigend aan de verkeerde kant van een vuurwapen. Jimmy heeft slechts één nacht om erachter te komen aan welke wereld hij trouw is, om alles weer recht te zetten.

Het oordeel:
Dat Jaume Collet-Serra en Liam Neeson elkaar wel liggen moge duidelijk zijn. Na Unknown (2011) en Non-Stop (2014) betekent Run All Night hun derde samenwerking in een relatief kort tijdsbestek.

Nu zijn recensies per definitie niet objectief maar vooraf is het wellicht handig om te weten dat ondergetekende doodmoe is van Liam Neeson als actieheld. Het in 2008 gedraaide Taken was een meer dan aangename verrassing maar daarna stond Neeson’s telefoon ongetwijfeld roodgloeiend wanneer filmstudio’s een actieheld nodig hadden. Het resulteerde stuk voor stuk in verteerbare actiefilmpjes die de middelmaat maar net wisten te ontstijgen. Met een respectabele leeftijd van 63 jaar is het wat mij betreft beter om te stoppen als actieheld want de meeste actiescènes overtuigen niet meer tenzij er een bodydouble aan te pas moet komen.

Hiermee schrijf ik Run All Night niet af want de eerlijkheid gebied te zeggen dat deze misdaadthriller tot op zekere hoogte vrij onderhoudend is. Grotendeels is dat meer een verdienste van cast want het script van Brad Ingelsby (Out of the Furnace) is niet al te best. De eerste tekenen hiervan zijn al zichtbaar in de openingsfase waarin we een bebloede Neeson op de grond aantreffen. Richting het einde van het verhaal weet je dus dat deze scène nog gaat komen en hiermee ontneem je het volledige verrassingseffect dat de finale wel had gekend zonder de eerste shots. Ook veel dialogen zijn van een enigszins bedenkelijk niveau waarbij het gekeuvel over familie alsmaar door en door blijft gaan terwijl er juist meer behoefte is aan actie in plaats van inhoudsloze gesprekken die toch nergens toe leiden.

In positieve zin valt wel het degelijke camerawerk op en waardoor de nachtelijke scènes een extra touch mee krijgen. De actiemomenten zijn spaarzaam en niet hoogdravend. Alles hebben we eerder, vaker en beter gezien en dat gevoel gaat eigenlijk voor heel de film op. Dat Run All Night uiteindelijk toch een ruime voldoende krijgt dankt men zoals gezegd aan de cast die het prima doet. Liam Neeson overtuigd als de aan lager wal geraakte Jimmy en met zijn optreden in deze prent is weinig mis. Voor Ed Harris blijf ik altijd wel een zwak houden en hij biedt uitstekend tegenspel als maffiabaas Shawn. Run All Night is dan ook op haar best wanneer Neeson en Harris scènes delen. Aardige bijrollen zijn er voor Joel Kinnaman als Jimmy’s zoon en Vincent D’Onofrio als detective. Is er een film of serie waarin we D’Onofrio anno 2015 niet zien?!

Rating:
6.3 / 10

6 gedachtes over “Run All Night

 1. Gwen 22 juni 2015 / 11:56

  Deze film heb ik nog niet gezien. Ik ben Neeson ook wel een beetje zat in dit soort rollen. Unknown en Non-Stop vond ik vermakelijk dus ik zal deze uiteindelijk ook wel een kans geven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 22 juni 2015 / 13:41

  Deze heb ik net als Gwen nog niet gezien, maar in tegenstelling tot haar ben ik ‘m nog steeds niet zat in dit soort rollen, dus ben er benieuwd naar. Niet dat ik er erg hoge verwachtingen van heb 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 22 juni 2015 / 19:18

   Hoge verwachtingen hoef je er niet bij te hebben maar zeker voor diegenen die Neeson nog wel weten te waarderen in dit soort rollen is hij wel de moeite waard. Toch wel beter dan Unknown en Non Stop om er maar 2 te noemen.

   Like

 3. screendependent 23 juni 2015 / 07:51

  Hmm… Ik ben enorme fan van Neeson. Ik vind niet dat hij afgedaan heeft, aangezien hij toch nog steeds natuurlijk is. Ik ben daar niet mee akkoord dat hij niet overtuigend is. Hij heeft zijn eigen stijl en dat typeert hem. Je kan het smaken of niet….

  Like

  • Riinyosa81 23 juni 2015 / 12:29

   Dat Neeson niet meer weet te overtuigen in actiescènes is vooral gebaseerd op de talloze shots waarin zijn gezicht niet duidelijk in beeld gebracht is. Hier is veel gebruik gemaakt van stuntdoubles en valt het meer dan in andere films op. Taken 3 zat bijvoorbeeld vol met dit soort shots.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ingeborg Bertens 23 juni 2015 / 20:17

  Leuke film en Neeson was en vind ik nog steeds een fijne acteur… Mag van mij gerust blijven in dit rollen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s