Opinie: Het einde van de fysieke filmcollectie

Gaan de fysieke DVD’s en Blu Ray Discs uit het straatbeeld verdwijnen? Het is een interessante vraag die me al een hele tijd bezig houdt en waarbij ik geneigd ben hier bevestigend op te antwoorden.

Dit doe ik met bijzonder veel pijn in mijn hart want ik was ooit ook een fervent verzamelaar met een collectie die bestond uit meer dan 2.000 titels. Een aantal jaar geleden ben ik gestopt met het aanschaffen van DVD’s en Blu Ray Discs. Wel kwam er zo nu en dan nog een TV-serie of animatiefilm voor mijn zoontje binnen maar zelf spendeerde ik geen geld meer aan die ene mooie Collector’s Edition. Het omslagpunt om tot dit besluit te komen kan ik niet duidelijk aanwijzen. Wat ik me nog wel herinnerde was dat ik mezelf af ging vragen hoe vaak ik nu echt een film meerdere keren uit de kast zou halen. Ik heb anno 2015 al moeite om het nieuwe aanbod aan films en TV-series bij te houden, zelfs wanneer er geen avond voorbij gaat zonder dat ik een film of een aflevering van een TV-serie heb gezien. Waar haal ik dan de tijd vandaan om zoveel titels te gaan herbekijken? Mijn collectie werd meer gebruikt voor het opleuken van het interieur dan dat ik daadwerkelijk de film zelf ging (her)bekijken.

Een andere reden om geen fysieke exemplaren meer aan te schaffen heeft onherroepelijk te maken met het wereldwijde web dat het mogelijk maakt om vrijwel iedere film en / of TV serie te downloaden. Hartstikke illegaal maar aantrekkelijk simpelweg omdat het gratis is. Uiteraard is dit moreel verwerpelijk omdat dit ten koste gaat van de opbrengsten van de filmstudio’s. Het is echter wel verleidelijk wanneer ik bijvoorbeeld via een bepaalde app films kan bekijken die nu nog in de Nederlandse bioscopen in roulatie moeten worden gebracht. Zonder mijn eigen gedrag goed te praten liggen hier kansen voor de filmstudio’s want wanneer de windows tussen bioscooprelease en VOD worden geminimaliseerd breng je het illegaal downloaden al een flinke slag toe.

Dat brengt mij bij het punt van Video On Demand wat de grootste bedreiging vormt voor de fysieke filmschijfjes. Netflix staat in Nederland nog in de kinderschoenen maar nu is er al gigantisch veel content op te vinden. Het zijn voornamelijk TV-series waarmee we maanden of jaren zoet zullen zijn maar wanneer de backlog aan films nog meer wordt uitgebreid zul je voor € 8,99 per maand een imposante collectie tot je beschikking hebben. Nog altijd veel goedkoper dan het aanschaffen van de fysieke exemplaren. Het aantal abonnees blijft maar toenemen en de consumenten die eerst nog bereid waren om € 29,99 uit te geven voor één seizoen van een TV-serie zal de productiemaatschappijen tot verdriet stemmen.

Hierdoor dreigt de toch al relatief kleine Nederlandse markt niet meer interessant te worden voor de filmmaatschappijen en het gevaar is dan ook dat de films niet meer op schijf zullen worden uitgebracht. Dit zal niet op korte termijn zijn maar het is wel een ontwikkeling die nu al gaande is. De directe aanleiding om deze column te tikken kwam voort uit mijn verbazing toen ik afgelopen week een film zat te kijken waarbij de filmstudio zelf als reclame op de Blu Ray Disc opperde voor het aanschaffen van een digitale filmcollectie. Hierbij is het de bedoeling dat je de film aanschaft maar dat je dus geen fysiek exemplaar in je bezit hebt. Het voordeel is dat de film op ieder willekeurig moment, op ieder willekeurig apparaat te bekijken is maar je betaald er nagenoeg hetzelfde voor als een fysiek exemplaar. Als zelfs filmstudio’s hiermee gaan adverteren…

En voor diegenen die zich afvragen wat er met mijn imposante filmcollectie is gebeurd; een aantal, vaak gepersonaliseerde, uitgaves zal ik vanzelfsprekend nooit van de hand doen maar de rest is verkocht of staat nog op Marktplaats voor spotgoedkope prijzen. Zoek maar eens op Riinyosa81 of de advertentietitel ‘meer dan 300 DVD’s’.

Hoe denken jullie over de toekomst van de DVD’s en Blu Ray Discs?

Advertenties

4 reacties op ‘Opinie: Het einde van de fysieke filmcollectie

 1. Nostra 14 juni 2015 / 15:49

  Ben zelf ook van mening dat die gaan verdwijnen. Net als jij zie ik weinig toegevoegde waarde aan een collectie waarvan je sporadisch iets nog een keer kijkt. Netflix biedt daarnaast zo’n grote selectie films aan dat dat vaak makkelijker is. Met daarnaast een Pathe Unlimited abonnement is access tot films erg goedkoop en uiteindelijk is dat voor de meeste consumenten de belangrijkste reden. Als je tientallen kinderseries via Netflix voor 8 of 9 euro kan bekijken, waarom zou je dan nog een Dvd’tje voor ze aanschaffen?

  Zelf heb ik een tijdje geleden ook een artikel geschreven over de verandering van bezit tot toegang: http://www.defilmkijker.com/2014/01/29/vast-bedrag-onbeperkt-aantal-films-de-toekomst/

  Like

 2. Gwen 14 juni 2015 / 19:04

  Ik zie dvds en blu-rays ook verdwijnen. Waarom nog schijfjes aanschaffen als ik de films of series ook op Netflix kan kijken? Ik wilde eerst The Walking Dead nog op dvd halen, maar nu de serie op Netflix staat vind ik het alleen maar zonde van het geld.

  Ik weet niet hoe vaak het gebeurt, maar er zijn wel films die niet op schijf zijn uitgebracht. Lone Survivor met Mark Wahlberg staat op Netflix, maar heeft in NL geen dvd/blu ray release gehad. Nightcrawler is geloof ik ook alleen via digitale diensten te zien.

  Like

  • Riinyosa81 15 juni 2015 / 12:31

   Wat je zegt over films die niet worden uitgebracht op DVD is wel erg interessant en daar was ik niet van op de hoogte. Beide zijn topfilms wat het nog extra zuur maakt voor de verzamelaars onder ons.

   Like

   • Gwen 18 juni 2015 / 19:16

    Het verbaast me dat deze higher profile films geen dvd release hebben gekregen, maar genoeg crappy films zonder acteurs als Wahlberg en Gyllenhaal krijgen wel een dvd release.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s