Jurassic Park

Jurassic ParkJaar: 1993
Regie: Steven Spielberg
Cast: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, Joseph Mazzello, Ariana Richards, Samuel L. Jackson, BD Wong, Wayne Knight

Het verhaal:
Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino’s aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun paddocks te ontsnappen.

Het oordeel:
Steven Spielberg staat algemeen bekend als de meest veelzijdige regisseur van zijn generatie en lijkt met ieder genre uit de voeten te kunnen. Van thriller (Jaws) naar Sci-Fi (Close Encounters of the Third Kind) en van familiefilm (E.T.) naar avontuur (Indiana Jones). Al deze genres worden min of meer samen gebracht in Jurassic Park die alle elementen lijkt te bevatten.

Met mijn verjaardagsfeestje toog ik indertijd naar de bios om samen met mijn vriendjes en vriendinnetjes te genieten van het ronduit spannende Jurassic Park. Daarna was het een heel jaar (!) lang wachten voordat dezelfde film verkrijgbaar was op VHS (!!!). Goede oude tijden herleven (zucht!) en dit is dan ook puur jeugdsentiment voor mij. Maar we zijn inmiddels alweer 22 jaar verder en zoals bij zoveel zaken ervaar je bepaalde dingen toch telkens anders. In het geval van Jurassic Park vraag ik mezelf af of dat de film de tand des tijds heeft doorstaan met het risico dat het afbreuk zou doen aan mijn eigen jeugdherinneringen.

Indertijd weet ik niet waar ik het geduld vandaan heb gehaald want de actieliefhebbers moeten even geduld hebben voordat de eerste scène adrenaline verhogende scène wordt gepresenteerd (ik reken de opening niet mee). De aanloop naar het daadwerkelijke avontuur verloopt wat stroef maar in de tussentijd is het wel genieten van de eerste beelden van de dino’s en Alan’s afkeer van kinderen wat voor een komische noot zorgt. Wanneer de dino’s eenmaal ontsnappen komt Jurassic Park pas echt op gang en alhoewel hier en daar nog wel een langdradige scène verborgen zit zal dit nauwelijks afbreuk doen aan het geheel.

Het is echter noch de actie noch de humor die het meest in het oog springt want het zijn overduidelijk de prachtige CGI effecten en de animatronics die de hoofdrol opeisen. In 1993 al te scharen onder de categorie episch maar zelfs 22 jaar na dato weten deze special effects volledig te overtuigen. Toegegeven, de introductie van de brontosaurussen mist het doel maar verder zou je nergens de indruk krijgen dat we met zo’n oude film van doen hebben. Van de introductie van de eerste dino’s tot de achtervolging door de T-Rex en uiteraard de grote ontknoping zijn stuk voor stuk tot de verbeelding sprekende scènes die bij menigeen terecht op zijn / haar netvlies gebrand staan. Laat er geen misverstand over ontstaan; Jurassic Park is een legendarische filmklassieker en biedt exact dat wat je van een popcornfilm mag verwachten.

Op het gebied van acteerwerk heeft Steven Spielberg een aantal missers gemaakt want dat is niet al te best. Richard Attenborough’s eerste rol in 15 jaar is nog best vermakelijk maar hoofdrolspelers Sam Neill en Laura Dern doen het niet goed. Neill mist charisma en is simpelweg te licht bevonden voor de hoofdrol van avonturier terwijl Dern zich bij tijd en wijle schuldig maakt aan overacting (schreeuwend Run! tegen zichzelf roepen als er niemand in de buurt is). Jeff Goldblum’s aandeel is op zijn best in orde alleen vraag je jezelf af wat een personage als Malcolm doet in een film als deze. Leuke bijrollen zijn er wel voor Joseph Mazzello als de bij vlagen irritante betweter Tim en Wayne Knight als corpulente dief.

Rating:
8.3 / 10

 

3 gedachtes over “Jurassic Park

 1. Paul 9 juni 2015 / 09:57

  Ik ben het niet echt helemaal met je eens. Ik denk juist dat het acteerwerk erg goed is, maar juist niet de aandacht steelt zodat er veel meer aandacht ontstaat voor het spektakel (dat toch ook ruim op orde is) en de verbluffende effecten. Maar dat is mijn mening hoor 🙂 Voor mij ook jeugdsentiment en nog steeds een van mijn favorieten die ik dan ook regelmatig kijk.

  Like

  • Riinyosa81 11 juni 2015 / 19:29

   Vwb Sam Neill kan ik dat nog enigszins begrijpen maar Laura Dern laat toch heel wat steekjes vallen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s