Spy

SpyJaar: 2015
Regie: Paul Feig
Cast: Melissa McCarthy, Rose Byrne, Miranda Hart, Jude Law, Jason Statham, Allison Janney, Peter Serafinowicz

Het verhaal:
Susan Cooper (Melissa McCarthy) is een pretentieloze analist bij de CIA en de miskende held achter vele gevaarlijke operaties. Maar als haar partner (Jude Law) plotseling verdwijnt en een andere topagent (Jason Statham) in opspraak raakt, verruilt ze haar kantoorbaan voor die van infiltrant. Om de mensheid voor een ramp te behoeden, begeeft ze zich in de wereld van een dodelijke wapenhandelaar.

Het oordeel:
Paul Feig heeft meer successen achter de camera als ervoor gekend. Voorheen werkte hij als regisseur aan bekende TV series als Arrested Development, Nurse Jackie en The Office maar is sinds 2011 goed bezig met Bridesmaids (2011) en The Heat (2013). Spy betekent tegelijkertijd de derde samenwerking met Melissa McCarthy.

Zo vlak na het meesterlijke en ongeëvenaarde Kingsman: The Secret Service zou je haast gaan denken dat er geen ruimte zijn voor nog een komedie die het subgenre van de spionagefilm op de hak neemt. Met een weinig originele titel en een op het oog flauw uitgangspunt staat Spy al snel met 0-2 achter maar wat is het dan toch fijn dat films als deze toch weten te verbazen. Begrijp me goed, Spy is geen game changer en pretendeert dat ook helemaal niet te zijn. Met een verhaal over een mollige dame die een geheim agente wordt liggen de grappen over haar postuur voor het oprapen, zoals de meeste komedies had ook deze prent makkelijk een half uur korter gemogen en uiteraard (het blijft immers een spionagefilm) worden talloze internationale locaties aangedaan.

De echte verrassing en frisheid vind men terug in haar hoofdrolspeler want Melissa McCarthy verkeerd in absolute topvorm. In zekere zin speelt ze haar hele carrière lang min of meer hetzelfde soort typetje maar in het geval van Spy werkt het verschrikkelijk goed. Het is voor de verandering weer eens een genot om veelvuldig om de oren te worden geslagen met de meest scherpe oneliners die bol staan van het grove taalgebruik. Aan actie is er geen gebrek. Het ziet er soms (expres?) niet altijd even geloofwaardig uit en bepaalde scènes zijn bijzonder smerig. Het matige verhaal speelt duidelijk tweede viool en alles draait om de humor met een knipoog naar vooral James Bond. Een zeer geslaagde spoof die nergens zo flauw wordt als de Austin Powers trilogie.

Een tweede sterke troef vind men wederom terug op het gebied van casting want Rose Byrne is geweldig als criminele mastermind Rayna Boyanov. Zij bied erg sterk tegenspel tegen de hyperactieve McCarthy en de film is hierdoor op zijn best wanneer beide dames elkaar te lijf gaan met de meest fantastische oneliners. Om het geheel af te toppen heeft men in Jason Statham de ideale man gevonden om de draak te steken met zijn eigen films. Ditmaal zien we hem als macho spion die feitelijk gewoon een loser is. De beste rol van Statham in jaren! Sowieso is het op het gebied van casting genieten geblazen want Jude Law (hoewel te kort te zien), Miranda Hart en Peter Serafinowicz zijn allen top waarbij vooral de laatste verantwoordelijk is voor minimaal 75% van alle ongepaste seksuele opmerkingen en acties.

Onder de streep zal er met een kritisch oog genoeg op aan te merken zijn. Het verhaal is niet spectaculair, de film had een stuk korter gemogen maar op het gebied van casting slaat Spy een absolute homerun. Eén van de leukste komedies in tijden!

Rating:
7.5 / 10

8 gedachtes over “Spy

 1. Ingeborg Bertens 6 juni 2015 / 22:24

  Denk dat ik deze maar laat voor wat t is.. Trailer sprak me ook al niet echt aan. Nope komedie is niet mijn ding 😉

  Like

   • Ingeborg Bertens 14 juni 2015 / 10:26

    Misschien. Zoals je weet baseer ik, of ik n film wil zin, eea niet op recensies maar op trailers bijv en als de zgn “leukste stukjes me al niet aanspreken dan wordt t moeilijk…. Maar misschien moet ik eens naar jou luisteren en deze film een kans geven :-p

    Like

   • Riinyosa81 15 juni 2015 / 12:28

    Doen! Zeker als je de film ook nog eens ‘gratis’ kunt zien in de bios

    Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 7 juni 2015 / 17:05

  Iedereen is erg positief over deze film, maar ben zelf geen fan van McCarthy en vraag me af of ik dit dan wel leuk ga vinden. Eentje voor ons demand misschien…

  Like

 3. Gwen 8 juni 2015 / 16:10

  Lijkt me een leuke film, al wacht ik wel tot de film op dvd is of on demand te zien is. Mijn volgende biosbezoek wordt Jurassic World! 🙂

  Like

 4. Paul 10 juni 2015 / 07:04

  Deze lijkt mij zo grappig. McCarthy is geweldig. Dus deze ga ik zo snel mogelijk kijken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s