The Drop

The DropJaar: 2014
Regie: Michaël R. Roskam
Cast: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts

Het verhaal:
Een barman uit New York redt een verwaasloosde puppy uit een vuilnisbak en hierdoor wordt hij het doelwit van diens gewelddadige en mentaal onstabiele eigenaar. Op hetzelfde ogenblik bevindt hij zich temidden van een complot dat zich afspeelt in de door de maffia gecontroleerde bar waar hij werkt.

Het oordeel:
Het door hemzelf neergepende Rundskop (2011) lanceerde zowel de internationale carrières van regisseur Michaël R. Roskam als dat van acteur Matthias Schoenaerts. Hollywood klopte op de deur en Roskam had de projecten voor het uitzoeken. Zijn keuze viel op de verfilming van de gelijknamige bestseller van auteur Dennis Lehane (Mystic River, Gone Baby Gone).

Met zijn overstap naar de andere kant van de grote plas bewijst Roskam dat hij absoluut geen eendagsvlieg is maar tegelijkertijd laat hij zien een echte acteursregisseur te zijn. Het zal mij om die redden niets verbazen dat de acteurs na het zien van The Drop in de rij zullen staan om met Roskam aan de slag te gaan. Het zijn dan ook de acteurs die alle tijd en ruimte krijgen om hun personages uit te diepen. De nadruk ligt dan ook meer op karakterontwikkeling dan op het misdaadmilieu waarin de hoofdpersonen zich bevinden. Reken daarom niet op een spectaculaire misdaadfilm want The Drop is allesbehalve dat.

Erg veel lof dient er uit te gaan naar de realistische setting want het tijdloze New York ziet er zeer gedetailleerd uit. Wat we te zien krijgen zijn het type verlaten, in verval geraakte en grauwe straten waar de armoede vanaf druipt en daar de misdaad welig tiert. Je wordt er niet vrolijk van maar Roskam weigert in dit opzicht consessies te doen. Het is wat het is en het wordt zonder opsmuk opgediend. Hetzelfde kan worden gezegd over de personages die stuk voor stuk getekend zijn door het leven terwijl de situatie waarin ze verkeren weinig uitzichtloos lijkt. Maar het blijken wel sterke ingrediënten te zijn voor een hoogstaande film die balanceert tussen drama en thriller.

Niet alle aspecten van The Drop zijn naar tevredenheid uitgewerkt want het is wel duidelijk dat de film gebaseerd is op een kort verhaal. Roskam neemt ruim de tijd om zijn verhaal te vertellen maar het bronmateriaal is te summier waardoor het geheel een wat uitgesponnen indruk maakt. Hierdoor ontstaat het gevoel dat er te weinig gebeurt en hierin had de film nog wel wat vaart kunnen gebruiken. Hier tegenover staat wel dat ik met The Drop eindelijk weer eens een film zag waarbij de personages mij boeiden, dat ik niet wist welke wending het verhaal ging nemen en werd ik getrakteerd op een ontknoping die ik zelf niet aan zag komen.

In het recente verleden heeft Tom Hardy meerdere malen laten zien dat hij zonder veel dialogen compleet kan overtuigen en The Drop vormt hierin geen uitzondering. Hij zet zelfs één van zijn betere rollen neer als de wat slungelige Bob waarbij mijn vrouw om begrijpelijke redenen fijntjes opmerkte dat dit personage niet helemaal helder lijkt. The Drop betekent tevens James Gandolfini’s zwanenzang maar zonder een blijvende indruk achter te laten maakt hij wel duidelijk waarom de filmwereld rouwde om het verlies van een dergelijke acteur. Noomi Rapace heeft er een handelsmerk van gemaakt om in de huid te kruipen van vrouwen met een verleden en dit doet ze ook ditmaal weer erg goed. Eén van de beste rollen wordt vertolkt door een ijzersterke Matthias Schoenaerts die zich helemaal uit kan leven als de psychopatische en onvoorspelbare Eric Deeds.

Rating:
7.7 / 10

Advertenties

2 reacties op ‘The Drop

  1. De Protagonisten 28 mei 2015 / 07:09

    Goede film met goed acteerwerk inderdaad. Vooral Hardy vond ik erg goed.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s