Bloedlink

BloedlinkJaar: 2014
Regie: Joram Lürsen
Cast: Marwan Kenzari, Tygo Gernandt, Sarah Chronis

Het verhaal:
De ex-gevangenen Victor en Rico hebben een waterdicht plan om Laura, de dochter van een miljonair, te ontvoeren. Maar wanneer ze wordt meegenomen en in een afgelegen, geluiddichte kamer wordt ondergebracht beginnen de machtsverhoudingen geleidelijk te verschuiven. Wie is nu precies de dader en wie het slachtoffer?

Het oordeel:
Joram Lürsen is een veelzijdige regisseur die familiefilms en komedies graag mag afwisselen met thrillers. Bloedlink is zijn nieuwste maar je zult de naam ook kennen van succesvolle producties als In Oranje (2004), Alles is liefde (2007), Dolfje Weerwolfje (2011) en Alles is familie (2012). Daarnaast was Lürsen eveneens verantwoordelijk voor de TV serie Vuurzee (2005-2009).

Zonder enige voorkennis stopte ik de DVD in mijn Playstation maar het duurde niet heel lang alvorens er sprake was van een déjà vu. De openingsscène is namelijk haast frame voor frame gekopieerd en doet onherroepelijk denken aan het sterke The Disappearance of Alice Creed (2009). Ik kon de verleiding niet weerstaan om direct IMDb erop na te slaan en het bleek inderdaad dat Bloedlink de Nederlandse remake is van die sfeervolle thriller. Het zorgt er voor dat je wel bevooroordeeld bent want diegenen die niet bekend zijn met het origineel zouden goed kunnen genieten van Bloedlink. Wie The Disappearance echter heeft gezien zal weinig onder de indruk zijn.

Debet hieraan zijn de vragen die menigeen zich vaker zal stellen bij het bekijken van een remake. Waarom worden er zo weinig risico’s genomen en zijn filmmakers zo schuw om er hun eigen invulling aan te geven? Te vaak blijft men te trouw aan het origineel waardoor mensen die al bekend zijn met het bronmateriaal weinig plezier beleven aan de remake. Bloedlink is hier een typisch voorbeeld van. Zeker wel een onderhoudende film maar spijtig genoeg is niet alleen de openingsscène één op één gekopieerd maar geldt dit tevens voor de gehele productie. Bijkomend probleem is dat het origineel simpelweg beter was en dat de vele ontwikkelingen in de machtsverhoudingen daarin beter werden uitgewerkt.

Verwacht overigens geen bloedstollende thriller met spectaculaire scènes aangezien de camera in Bloedlink het appartement nauwelijks verlaat. We zien gedurende 90 minuten slechts drie personages en dan is het toch knap dat de makers erin zijn geslaagd om het claustrofobische effect te vertalen naar het witte doek. Met name in het eerste half uur komt deze Nederlandse productie goed voor de dag waarin je als kijker mag gissen naar de motieven van de twee zwijgzame ontvoerders. Naarmate de speelduur vordert stapelen de twists zich in rap tempo op met als resultaat dat geen van de drie personages de sympathie van het publiek zal winnen. Nadeel hiervan is dat men zo wel afstuurt op een finale waarin het onbelangrijk is die de machtsstrijd zal gaan winnen.

Een film als deze valt of staat met de prestaties van haar cast en in zowel Marwan Kenzari als Tygo Gernandt vonden ze twee heel geschikte acteurs. Kenzari is minder explosief als dat we van hem gewend zijn en kruipt ditmaal in de huid van de zwijgzame Rico maar laat wel zien waarom we de komende jaren nog veel van hem zullen gaan horen. Sinds Van God Los (2003) weten we wat voor psychopaat Gernandt kan vertolken. Zijn Victor is een wat lichtere variant maar het heerlijke onvoorspelbare gedrag wordt goed naar voren gebracht. Tenslotte biedt de rol van Laura genoeg potentie om een scala aan acteerkunsten te laten zien maar Sarah Chronis overtuigt niet helemaal.

Rating:
6.2 / 10

Advertenties

2 reacties op ‘Bloedlink

 1. Nostra 24 mei 2015 / 19:34

  Heb deze overgeslagen en spreekt me nog steeds niet echt aan…

  Like

  • Riinyosa81 28 mei 2015 / 05:57

   Je mist er niets aan en je kunt dan beter het origineel bekijken mits je die nog niet hebt gezien natuurlijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s