What If

What IfJaar: 2013
Regie: Michael Dowse
Cast: Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Adam Driver

Het verhaal:
Wallace en Chantry ontmoeten elkaar op een feest waar kleine stukken poëzie worden voorgelezen. Er heerst meteen een goede chemie tussen beiden. Tenminste als vrienden. Naarmate de tijd vordert trekken de twee steeds meer naar elkaar toe, en alles word besproken. Maar er is een probleem … Chantry heeft verkering. Wallace lijkt steeds meer te vallen voor de mooie Chantry, en ook zij kan haar gevoelens voor hem maar moeilijk onderdrukken. Zal hun liefde voor elkaar vernietigd worden door de romantische invloeden van buitenaf, of kunnen ze misschien gewoon genieten van de voordelen die een simpele platonische relatie met zich mee brengt?

Het oordeel:
Scenarioschrijver en regisseur Michael Dowse is de grote man achter Fubar (2002) en Fubar II (2010). In de tussentijd blikte hij het sterke It’s All Gone Pete Tong (2004) in. Na Fubar II volgde nog de vermakelijke titels Take Me Home Tonight (2011) en Goon (2011) en net als bij die films kruipt hij alleen als regisseur achter de camera voor What If die als internationele titel The F Word heeft meegekregen.

Romantische komedies en originaliteit gaan zeker de laatste jaren niet echt hand in hand en voor filmmakers moet het ongetwijfeld erg moeilijk zijn om in dit genre verrassend voor de dag te komen. What If is de zoveelste poging die weliswaar moedig is maar uiteindelijk toch niet de valkuilen van het genre weet te omzeilen. De film probeert tijdens de start ervan onconventioneel uit te pakken door de focus op de vriendschap te houden tussen Wallace en Chantry. de chemistry tussen de twee is onmiskenbaar aanwezig en alhoewel je niet hoeft te twijfelen aan de afloop van het verhaal wordt dit wel ondersteund door een fijn in het gehoor liggende soundtrack en leuk bedachte animaties. Deze verwijzen dan weer naar het werk van Chantry die als animator faam probeert te verwerven.

Het blijkt niet de belangrijkste troef te zijn want het zijn de lange en slim geschreven dialogen die de aandacht opeisen. Het zijn de spitsvondige teksten die weten te vermaken. Wellicht te doordacht en te intelligent voor de mensen van die leeftijd maar uit de monden van Daniel Radcliffe en Zoe Kazan klinkt het niet verkeerd. Haaks hierop staan de randfiguren die met de meest platte humor voor de dag komen. Iedere comedy lijkt tegenwoordig minstens één malloot op te moeten voeren en alhoewel beste vriend Allan alle scènes steelt waarin we hem zien zijn de monologen over diverse seksuele handelingen vervelend en horen ze niet in een film als deze thuis.

Ruim een uur lang is What If erg genietbaar maar heeft men weinig risico’s genomen richting de aftiteling. Er wordt duidelijk op safe gespeeld en het had voor de makers gepleit als ze er een offbeat einde aan hadden weten te knopen. Waar in eerste instantie de kijker moet geloven dat er wel degelijk sprake kan zijn van louter vriendschap tussen een man en een vrouw is het een pretentie die later weer direct door de voordeur naar buiten kan. Dat is spijtig gezien de goede vertolkingen van Daniel Radcliffe en Zoe Kazan. Van Kazan wisten we sinds het door haarzelf geschreven Ruby Sparks (2012) dat ze een getalenteerde comédienne is en ze overtuigd helemaal als de smartwise Chantry. Radcliffe maakt voor het eerst een uitstapje naar de komedie en hij is het schoolvoorbeeld van het feit dat er ook een leven is na een succesvolle franchise.

Rating:
6.7 / 10

3 gedachtes over “What If

 1. Ingeborg Bertens 21 mei 2015 / 07:21

  “Waar in eerste instantie de kijker moet geloven dat er wel degelijk sprake kan zijn van louter vriendschap tussen een man en een vrouw is het een pretentie die later weer direct door de voordeur naar buiten kan”
  Hah ja DAT is mooi omschreven en allang bekend, van die voordeur dan 😉

  Like

 2. Nostra 21 mei 2015 / 08:47

  Zelf heb ik deze iets met kunnen waarderen als jij, had niet zo’n probleem met het gekke karakter bijvoorbeeld

  Like

 3. Gwen 22 mei 2015 / 14:40

  Deze film wil ik nog zien. En na het zien van Two Night Stand vind ik het niet zo erg dat What If weinig risico’s neemt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s