Mad Max: Fury Road

Mad MaxJaar: 2015
Regie: George Miller
Cast: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne

Het verhaal:
De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

Het oordeel:
Maar liefst 30 jaar heeft het mogen duren voordat de reboot Mad Max: Fury Road het levenslicht zag. Na Mad Max Beyond Thunderdome (1985) heeft George Miller de films The Witches of Eastwood (1987), Lorenzo’s Oil (1992), Babe: Pig in the City (1998), Happy Feet (2006) en Happy Feet 2 (2011) ingeblikt maar wat hebben we hem gemist.

Het is niet zo dat Miller stil heeft gezeten maar de aanloop naar de reboot werd geplaagd door veel problemen. Met Mel Gibson opnieuw aan boord waren de opnamen in 2003 bijna van start gegaan maar werden onverwachts uitgesteld omdat het in Namibië te gevaarlijk werd vanwege het uitbreken van de oorlog in Irak. Hierna speelde Miller nog met de gedachte om het nieuwe avontuur als animatiefilm te realiseren. Een aantal jaar later verloor Gibson zijn interesse en werd Tom Hardy benaderd om in de huid te kruipen van de legendarische cultheld Max Rockatansky.

Naar eigen zeggen heeft Miller bewust gekozen voor een reboot die geen remake is aangezien hij een reeds eerder verteld verhaal niet opnieuw wilde verfilmen. Dat is een nobel streven die heel goed uit pakt want waar de die hard liefhebbers van de Mad Max films niet op een herhalingsoefening worden gestuurd bied de reboot genoeg houvast voor diegenen die nog nooit de originele trilogie hebben gezien. In de uitwerking is men echter niet al te risicoloos te werk gegaan want Mad Max: Fury Road heeft nauwelijks een verhaallijn. Sterker nog, de film is één grote achtervolging waarbij maar mondjesmaat in wordt gesproken. Daarbij wordt het publiek alleen de noodzakelijke informatie verstrekt en heeft men er voor geweken dat ellenlange dialogen de vaart uit het geheel zouden halen.

Mad Max: Fury Road kiest duidelijk voor de stijl in plaats van de inhoud. Hiermee claim ik niet dat er niet is nagedacht over het scenario. Er zitten bijvoorbeeld een aantal subtiele verwijzingen verborgen naar de eerdere films en wie goed oplet zal enige parallellen kunnen trekken met onze huidige (consumptie)maatschappij. Maar het is toch vooral het spektakel wat de boventoon voert en wat smaakt dit ontzettend lekker zeg! Wees bereid op de verschijningen van de meest krankzinnige personages die voor de verandering ook eens echt origineel zijn. De aaneenschakeling van actiescènes zijn vaak vindingrijk maar belangrijk is ook dat de kijker nauwelijks een moment de tijd wordt gegund om naar adem te happen. Het is een komen en gaan van de meest knotsgekke individuen en hoewel ik soms wel wat meer behoefte had aan meer diepgang / achtergrondinformatie is een rollercoaster die bol staat van de testosteron.

In een tijd die gedomineerd wordt door CGI effecten is het een verademing om te zien dat George Miller heerlijk ouderwets is gebleven. De stunts, decors en make up ogen hiervoor realistisch genoeg en er is alleen terug gevallen op de digitale effecten voor het verwijderen van hulpstukken en de geamputeerde onderarm van Charlize Theron. Het was de intentie van de makers om de landschappen zo kleurrijk mogelijk in beeld te brengen en in dat licht slaat distributeur Warner Bros de plank aardig mis. Om commerciële redenen begrijp ik de keuze om deze film uit te brengen in 3D maar deze techniek doet eerder afbreuk aan het resultaat doordat het beeld bij 3D al zo donker oogt. Ik ben geen liefhebber van 3D maar aan de andere kant hoor je er mij niet vaak over klagen. In het geval van Mad Max: Fury Road kies ik hier wel voor dus kan men nagaan hoe hoog het bij mij zit.

Veel tekst heeft hij niet maar hoofdrolspeler Tom Hardy zet een puike acteerprestatie weg als antiheld Max. Zijn personage is gedesillusioneerd, wordt geplaagd door visioenen, is kalm en trekt vooral zijn eigen plan. Hardy’s prestatie is spot on. Het is echter Charlize Theron die er vandoor gaat met de meeste credits want haar Furiosa is een klassieke heldin die haar plaats opeist in de geschiedenis tussen namen als Ellen Ripley, Beatrix Kiddo en Sarah Connor. Met haar kaalgeschoren hoofd, een zwart voorhoofd en digitaal geamputeerde onderarm is Furiosa al een verschijning op zich maar het is een even keihard als doortastend personage die door Theron veel diepgang mee krijgt. Hugh Keays-Byrne is de enige acteur uit de originele trilogie die op herhaling mocht. Ditmaal zien we Toecutter als bad guy Immortan Joe en die maakt er een memorabele schurk van. Dit laatste heeft ongetwijfeld ook te maken met de looks van dit bijzondere personage.

Rating:
8.8 / 10

2 gedachtes over “Mad Max: Fury Road

  1. Ingeborg Bertens 18 mei 2015 / 10:54

    Tsja, echt “gezellig” was ie niet heh? :-p
    Heb zelf niets met 3D, ik vind het niet fijn kijken en wat een herrie :-/
    Maar ok, leuk voor die ene keer wat mij betreft

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s