Avengers: Age of Ultron

Avengers 2Jaar: 2015
Regie: Joss Whedon
Cast: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Cobie Smulders

Het verhaal:
The Avengers, een buitengewoon team van superhelden bestaande uit Iron Man, Incredible Hulk, Black Widow, Thor, Hawkeye en Captain America komen opnieuw samen om de strijd aan te binden tegen Ultron, een intelligente robot. Ultron is een creatie van Tony Stark, die deze zelfbewuste robot samen met een legioen drones ontworpen heeft om het werk van de Avengers te vergemakkelijken. Wanneer Ultron echter het idee heeft dat de mens de grootste bedreiging voor vrede en geluk vormt lopen de zaken uit de hand.

Het oordeel:
Bij liefhebbers van het Sci-Fi genre heeft regisseur, schrijver en producer Joss Whedon een legendarische status bereikt met de series Firefly (2002), Buffy The Vampire Slayer (1996-2003) en Angel (1999-2004). Zijn eerste avondvullende speelfilm bleek eveneens een schot in de roos te zijn met het legendarische The Avengers (2012).

Het meest veelbesproken shot uit The Avengers was het moment dat de camera langs alle leden van The Avengers zweefde midden in het heetst van de strijd. Een soortgelijk shot zien we in de opening van Age of Ultron wanneer een Hydra basis wordt aangevallen. De opening is enerverend, tamelijk lang en ouderwets spectaculair. De opmaat waarin nieuwe problemen en nieuwe personages worden geïntroduceerd waarvan Ultron de belangrijkste is.

Van deze opperschurk had ik van tevoren erg veel verwacht maar zoals bij de meeste baddies is het een geval van veel praten maar weinig doen. Ultron’s doel is om The Avengers en uiteindelijk de mensheid weg te vagen maar heel voortvarend hierin gaat hij niet te werk. Aangezien Ultron via het wereldwijde web zowat overal kon komen is het bijvoorbeeld opzienbarend dat hij niet direct een aantal atoombommen af laat gaan. Dat hij een nieuw superieur lichaam wil is zijn eerste prioriteit maar het geeft The Avengers de gelegenheid om weer eens de wereld te redden.

En dit wordt (uiteraard) weer op onnavolgbare wijze in beeld gebracht. Inhoudelijk valt er het één en ander te bekritiseren en in vergelijking met het origineel is dit een stap terug. De actie is echter spectaculair en hoewel hier en daar een tikkeltje langdradig wel weer meesterlijk gefilmd. De ene na de andere enerverende scène wordt op de kijker afgevuurd en je zit regelmatig met open mond naar het scherm te staren. 140 minuten lang is er weinig gebrek aan actie maar net zoals in het origineel is het de finale waarin alle registers open worden getrokken. Joss Whedon bewijst eens te meer dat hij op het gebied van blockbusters momenteel één van de grootste namen is. Volledig terecht.

Qua actie levert Age of Ultron niet tot nauwelijks in maar dit staat in schril contrast met het plot. Het origineel bouwde haar fundament op het samenbrengen van de superhelden maar nu krijgt het ensemble niet zoveel te doen. De subplotjes die nu voorbij komen halen de vaart eruit maar voelen tegelijkertijd geforceerd aan. Zo is daar de romance tussen Bruce Banner en Natasha Romanoff. Blijkbaar hebben die al langer gevoelens voor elkaar maar is me dat nooit opgevallen. Ik dacht juist dat als lovestory Natasha het aan zou leggen met Hawkeye maar die blijkt een verborgen gezinsleven erop na te houden. Het zijn twee voorbeelden van verhaallijnen die niet goed uit de verf komen.

Hetzelfde kan worden gezegd van de twee veelbesproken toevoegingen Scarlet Witch en Quicksilver die beiden nog een rekening te vereffenen hebben met Tony Stark. Het zijn personages met potentie maar voelen toch ook aan als een vreemde eend in de bijt. Verder neemt Age of Ultron ook een stap terug op het gebied van humor want die is veel minder nadrukkelijk aanwezig. Men wilde hier duidelijk voor een wat meer duistere setting kiezen maar op dat gebied stelt de film wel teleur. Onderhuidse spanningen tussen de teamleden zijn er bijvoorbeeld wel degelijk maar nergens wordt dit echt lekker uitgewerkt. Het blijft allemaal teveel aan de oppervlakte en weinig zaken worden uitgesproken. Had dit aspect beter uitgewerkt en je had een epische film. Nu is het vooral uiterlijk vertoon die zo heerlijk smaakt als de popcorn waarmee je de zaal in loopt, maar daarna heb je weer honger.

De meeste acteurs zijn inmiddels volledig vergroeid met de personages die ze voor de 2e, 3e of zelfs 4e keer vertolken en op dat gebied herbergt Age of Ultron geen verrassingen. Wel is Robert Downey, Jr. als Iron Man wat minder nadrukkelijk aanwezig en krijgen de personages zonder eigen film meer screentime. Dit gaan dan weer ten koste van Nick Fury en Maria Hill die veel minder te doen krijgen. De stem van Ultron wordt ingesproken door James Spader en die doet op een creepy manier erg goed. Aaron Taylor-Johnson als Quicksilver maakte weinig indruk op me en alhoewel Elizabeth Olsen mij niet wegblies heeft haar Scarlet Witch wel enige potentie voor in toekomstige films.

Rating:
7.5 / 10

 

5 gedachtes over “Avengers: Age of Ultron

  • Riinyosa81 17 mei 2015 / 18:08

   Veel op aan te merken maar nog steeds een erg goede film. Toch vraag ik me af of we met zijn allen (binnenkort) niet moe gaan worden van superhero movies. Er komen er nog heel wat aan maar overdaad schaad. Ik zag ook een trailer van Ant Man maar daar wordt ik niet zo gelukkig van.

   Like

   • Paul 17 mei 2015 / 18:28

    Mwah… Blijft toch leuk om naar te kijken. Toch? 🙂

    Like

 1. Gwen 22 mei 2015 / 14:50

  “De subplotjes die nu voorbij komen halen de vaart eruit maar voelen tegelijkertijd geforceerd aan.” Ik vond die subplotjes niet zo erg, want alleen maar actie vind ik ook weer saai. Daarnaast vond ik het wel leuk dat Hawkeye en Black Widow wat meer backstory kregen als de enige main Avengers zonder solo-film. Verder ben ik het met je eens! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s