App

AppJaar: 2013
Regie: Bobby Boermans
Cast: Hannah Hoekstra, Isis Cabolet, Robert de Hoog, Alex Hendrickx, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Gigi Ravelli, Liza Sips, Jeroen Spitzenberger, Mark van Eeuwen

Het verhaal:
Anna Rijnders (Hannah Hoekstra) sluit zich helemaal op in de wereld van apps en sociale media. Na een feest waar ze te diep in het glaasje heeft gekeken, ziet ze dat een onbekende een app op haar telefoon heeft gezet, die alle informatie lijkt te hebben over haar situatie en die van haar vrienden. Als haar vrienden een voor een omkomen, snapt ze dat de app meer is dan een simpel handigheidje.

Het oordeel:
Als assistent regisseur hield Bobby Boermans zich bezig met het inblikken van shorts en de film Bluf (2011) die voor mij geheel onbekend is. Als regisseur maakte hij zijn debuut met Claustrofobia (2011).

In ons koude kikkerlandje kunnen we prima uit de voeten met (TV)drama’s en jeugdfilms maar slaan we een modderfiguur als het aankomt op thrillers. Deze productie die soms wel erg graag leentjebuur speelt bij de Final Destination films gaat hier geen verandering in brengen. Dat is spijtig gezien de sterke openingsscène bijvoorbeeld. Deze bezorgt je zowat een hartverzakking maar uiteindelijk blijkt dit het spaarzame hoogtepunt van de film te zijn. Ook jammer van de visuele aspecten want App baadt wel in lekker duister sfeertje en dito nachtelijke beelden.

Dat het verhaal nooit echt van de grond komt heeft te maken met het uitgangspunt dat even interessant als ridicuul is. Een applicatie op je telefoon die ongevraagd gevoelige informatie verspreid kan als een prima basis voor een thriller fungeren maar het is echt teveel van het goede als dezelfde app aan het moorden slaat. De geloofwaardigheid wordt met name in de tweede helft volledig genegeerd en ineens lijkt het wel alsof de app superkrachten heeft. Het kan medische apparatuur ontregelen, toegangsdeuren blokkeren en er zelfs voor zorgen dat een radio aan gaat die vervolgens door trillingen in het water beland om een onfortuinlijk slachtoffer te elektrocuteren.

Dit alles staat in schril contrast met het tamelijk onbevangen begin waarin de incidenten zich beperken tot het verspreiden van pikante foto’s en roddels. Het maakt App tot een onevenwichtig geheel maar een nog groter probleem luistert naar de naam Hannah Hoekstra die een zeer belabberde rol weg zet als Anna. Hoekstra is met haar houterige dialogen en grote vragende ogen volledig miscast als de stoer bedoelde protagonist. Bij een betere invulling van deze rol zou App niet de zure kritieken krijgen die het tot op heden heeft mogen ontvangen. Al met al is App niets meer dan een middelmatig tussendoortje. Sfeervol geschoten, aardig uitgangspunt maar de uitwerking rammelt op het gebied van geloofwaardigheid en acteren.

Waar Hannah Hoekstra het volledig laat afweten wordt zij gelukkig wel bijgestaan door acteurs die het beter doen. Robert de Hoog vertolking van Tim schiet soms wel een beetje door terwijl het aandeel van Liza Sips minimaal is maar wel als enige de roos weet te treffen. Verder zijn er nog bijdrages van bekende gezichten als Jeroen Spitzenberger als professor en Mark van Eeuwen als duikinstructeur.

Rating:
5.2 / 10

5 gedachtes over “App

 1. Gwen 30 april 2015 / 09:52

  Even piekte mijn interesse nog toen je de film vergeleek met Final Destination, maar ik denk dat ik App maar oversla. 🙂

  Like

 2. Nostra 1 mei 2015 / 10:00

  Ik heb over het algemeen echt te weinig Nederlandse films gezien.Vaak spreken ze me niet aan…dit is er eentje die ik goed kan laten schieten zo te lezen.

  Like

 3. Paul 12 juni 2015 / 13:36

  Ik ben ook niet van plan om deze snel te gaan kijken hoewel ik het concept enorm interessant vind.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s