2/11 Het spel van de wolf

211Jaar: 2014
Regie: Thomas Korthals Altes
Cast: Susan Visser, Johan Leysen, Pierre Bokma, Tijn Docter e.a.

Het verhaal:
2 november 2004, even na 9 uur in de ochtend. Op het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam gaan alle alarmbellen af: het bericht komt binnen dat in Amsterdam Theo van Gogh is vermoord, en even later dat de dader Mohammed Bouyeri heet. Vooral die laatste mededeling doet de hectiek ten kantore toeslaan, want die naam kennen ze bij de dienst maar al te goed. En hij is niet de enige. Feitelijk kennen ze alle leden van wat de pers de “Hofstadgroep” is gaan noemen. Sterker: met menig lid onderhoudt de dienst nauwe contacten. Wat is er gebeurd? Hoe kon het dat ze niet in de gaten hadden dat Bouyeri, toch een centrale figuur in hun onderzoek, met dat plan rondliep? En dat hij het kon uitvoeren zonder dat de dienst het in de gaten had? Of is er meer aan de hand?

Het oordeel:
2/11 Het spel van de wolf betekent het regiedebuut van Thomas Korthals Altes die zich voorheen bezig hield met het inblikken van meerdere afleveringen van TV series als Verborgen gebreken en Hart tegen Hard.

Het scenario werd verzorgd door Theodor Holman en Gijs van de Westelaken met wie Theo van Gogh veelvuldig heeft samengewerkt. Het maakt 2/11 tot een persoonlijke film maar het is heel moeilijk te bepalen hoe objectief beide heren zijn geweest tijdens het schrijfproces. De werkelijke waarheid weten sommigen binnen de muren van het AIVD maar het uitgangspunt is in ieder geval erg controversieel. De strekking luidt dat de moord op Van Gogh in het belang van de Staat is geweest dus de ingrediënten voor een beklemmende politieke thriller zijn aanwezig.

In praktijk stelt de film hopeloos teleur en weet men geen vertaalslag te maken naar een interessante film. In de eerste 20 minuten lijkt er weinig aan de hand te zijn wanneer we de belangrijkste personages leren kennen en we de fatale dag opnieuw beleven aan de hand van journaals. Hierna duurt het echter niet lang voordat 2/11 verzand in gekunstelde dialogen en onnodig lange scènes waardoor de interesse bij de kijker halverwege de speelduur onherroepelijk verloren is gegaan. We zien louter talking heads en is de film werkelijk nergens te betrappen op een spannende scène. Zelfs een actiescène kon er niet vanaf.

Wellicht hebben de makers een poldervariant op de verhalen van John  le Carré in gedachten gehad. In dat licht is de meest recente verfilming van zijn werk, A Most Wanted Man, een schoolvoorbeeld van hoe het wel moet. Die film werd ook gekenmerkt door lange dialogen en talking heads maar was boeiend genoeg vanwege het goede scenario. 2/11 is juist de tegenhanger hiervan want de gesprekken in deze prent klinken erg onnatuurlijk en is het pijnlijk om te zien hoe degelijke acteurs zich volledig stuk bijten op het ondermaatse materiaal waarmee ze moeten werken. Na een half uur gebeurt er niet veel meer in 2/11 en het zal de kijker ook een zorg wezen vrees ik. Die is zo murw geslagen door de oninteressante dialogen en moet genoeg moeite doen om niet in slaap te vallen.

Het is uitermate zonde dat 2/11 de talenten van haar cast niet weet te benutten. Susan Visser valt eigenlijk nooit op valse noot te betrappen en haar vertolking van Ellen houdt je net wat langer bij de les. Hetzelfde kan worden gezegd van Johan Leysen maar de keuze om hem de rol van hoofd AIVD Sybrand van Hulst te geven is opmerkelijk. Niet alleen vertoont Leysen geen uiterlijke overeenkomsten met Van Hulst maar is zijn personage niet ontdaan van een Belgisch accent hetgeen alleen maar afleid. En wanneer zelfs een karakteracteur als Pierre Bokma het niet kan bolwerken besef je wat voor flop 2/11 werkelijk is.

Rating:
4.4 / 10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s