The Following: Seizoen 2

Following 2Jaar: 2014
Cast: Kevin Bacon, James Purefoy, Shawn Ashmore, Valorie Curry, Sam Underwood, Jessica Stroup, Natalie Zea, Valerie Cruz, Connie Nielsen, Tiffany Boone, Gregg Henry

Het verhaal:
Nadat werd aangenomen dat seriemoordenaar en sekteleider Joe Carroll (James Purefoy) dood was, kon voormalig FBI-agent Ryan Hardy (Kevin Bacon) het afgelopen jaar op krachten komen. Wanneer er echter een gruwelijke moordpartij plaatsvindt nemen Hardy en zijn ex-partner Mike Weston (Shawn Ashmore) contact op met de enige overlevende, Lily Gray (Connie Nielsen). Als Hardy samen met zijn nicht, NYPD-agent Max Hardy (Jessica Stroup), een geheim onderzoek start, is hij binnen korte tijd wederom het doelwit van een moordenaar.

Het oordeel:
Creator Kevin Williamson (Scream, The Vampire Diaries) had bij aanvang van het eerste seizoen niet te klagen over publiciteit. Er hing een grote buzz rondom The Following en vanuit Amerika kwam al snel het bericht dat dit de hitserie van 2013 zou zijn.

De eerste reeks begon uitermate sterk en dat is met name te danken aan het gegeven dat het gevaar overal op de loer ligt. Joe’s volgelingen bleken overal geïnfiltreerd te zijn en het waren juist de doodgewone mensen die op vooraf bepaalde tijdstippen aan het moorden sloegen. Een ijzingwekkend gegeven waar zowel het eerste als tweede seizoen erg op wordt geleund. Toch wisten de eerste 13 afleveringen niet het hoge niveau vast te houden en stoorde menigeen zich aan de incompetentie van de overheidsdiensten. Spannend en vermakelijk maar tegelijkertijd sterk ongeloofwaardig. Seizoen 2 blijkt al snel meer van hetzelfde te bieden.

Een ongeschreven regel binnen het genre is dat een belangrijk personage niet dood is tenzij we het lijk hebben gezien. Het zal dan ook niemand verbazen dat de makers een oplossing hebben bedacht om Joe Carroll weer van de partij te laten zijn. Gelukkig maar want op dit moment kun je jezelf nauwelijks een tweede seizoen voorstellen zonder zijn aanwezigheid. Het personage van Carroll krijgt ditmaal wel meer diepgang met zich mee en is het best interessant om te zien hoe hij van voren af aan moet beginnen en hoe hij tracht om (nieuwe) sekteleden voor zich te winnen. Dit staat in schril contrast met het voorgaande waarin Carroll haast oppermachtig bleek te zijn.

Deze karakterontwikkeling zou doen vermoeden dat het niveau scripttechnisch gezien omhoog is gegaan maar deze hoop mag je weer direct laten varen. Zo citeerde Carroll en zijn volgelingen voorheen te pas en te onpas uit het werk van Edgar Allan Poe maar komt dit helemaal niet meer aan bod in deze tweede reeks. In plaats daarvan wordt de ondertoon religieuzer van aard en dit is een hele onlogische keuze geweest. De incompetentie van de overheidsdiensten blijft intact en hoewel niet meer zo storend als in het eerste seizoen slaat de FBI nog steeds een modderfiguur. Iedereen wie niet naar de naam Ryan Hardy luistert kan werkelijk niets, de agenten van de getuigenbescherming zijn nergens te zien wanneer hun object wordt ontvoerd en mensen die nog nooit een pistool in de hand hebben gehad weten bijzonder doeltreffend om te gaan met volautomatische geweren. Wat me ditmaal echter het meeste stoorde waren de moorden zelf. De doden vallen bij bosjes maar deze slachtoffers laten zo snel het leven dat het bespottelijk wordt. Een messteek in je onderbuik betekent bijvoorbeeld een instant dood in 3 seconden.

De makers weten de vaart er goed in te houden en hiermee verbloemen ze voor een groot gedeelte de slecht geschreven verhaallijnen. Iedereen moet hebben gedacht dat de strijd tussen Hardy en Carroll te mager was voor het vullen van 15 episodes waardoor we ditmaal diverse nieuwe personages mogen begroeten. Veruit de meest interessante hiervan zijn de tweelingbroers Luke en Mark (beiden vertolkt door Sam Underwood) die heerlijke morbide methoden erop nahouden. Deze personages zijn zo sadistisch dat het als keerzijde heeft dat Carroll een zachtgekookt ei is vergeleken met dit duo. Het is welkome toevoeging die er indirect wel voor zorgt dat we ditmaal opgezadeld worden met een belachelijke finale waarin zelfs Hardy en Carroll gedwongen worden om samen te werken. Momenteel zijn ze in Amerika bezig met het uitzenden van het derde seizoen maar wat mij betreft mag de stekker eruit.

Het is maar goed dat beide hoofdpersonen goed acteerwerk tentoon spreiden want hun aanwezigheid zorgt er wel voor dat The Following genietbaar blijft. De privé beslommeringen van Hardy verdwijnen meer naar de achtergrond en zijn vastberadenheid om zijn nemesis te slim af te zijn werkt nog steeds goed. En laat het maar aan een vakman als Kevin Bacon over om hier gestalte aan te geven. Minstens net zo goed is James Purefoy die zich uit mag leven als de hoogbegaafde Joe Carroll die altijd wel een groter plan lijkt te hebben. Zijn schmierende optreden is één van de spaarzame hoogtepunten. In de bijrollen krijgt Shawn Ashmore als Mike meer te doen en hij doet dit prima. Verder zijn Connie Nielsen als Lily Gray en Sam Underwood als tweeling sterk. Dit in tegenstelling tot Hardy’s vrouwelijke collega’s die nergens indruk weten te maken.

Rating:
6.3 / 10

Advertenties

5 reacties op ‘The Following: Seizoen 2

 1. Gwen 27 april 2015 / 08:31

  Ik ben afgehaakt aan het begin van seizoen 2. Zo te lezen heb ik weinig gemist 😉 Ik hoop dat Kevin Bacon binnenkort een andere serie vindt om in te spelen, want ik vind hem een goede acteur. Misschien iets als True Detective seizoen 3.

  Like

 2. Riinyosa81 27 april 2015 / 09:58

  Oh ja True Detective zou echt wel een serie voor hem zijn. Voor seizoen 3 zal hij wel tijd kunnen gaan hebben want ik zie True Detective in deze opzet niet aan een 4e seizoen beginnen.

  Like

 3. ingeborgbertens 27 april 2015 / 18:52

  Niets mis mee, blijf t leuk vinden om te kijken, maar mijn lat ligt vrij laag hih 😉
  Kevin Bacon fijne acteur om te zien spelen.
  Lekker seizoen 3 nu 🙂

  Like

 4. Filmliefhebber 28 april 2015 / 05:46

  The Following heb ik nog steeds niet gezien! En ik ben bang dat het ook nog even gaat duren voordat ik eraan toekom.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s