Angst

AngstJaar: 2009
Regie: Michiel van Erp

Het verhaal:
Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze – ook al heeft ze uren onder de douche gestaan – vies is en daarom afgewezen wordt? Van Erp heeft de hoofdpersonen uit ‘Angst’ (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden is extreem verlammend voor hun functioneren. De confrontatie met het dagelijkse leven, met de harde grootstedelijke realiteit, gaan de hoofdpersonen zelden aan. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt: ze zijn simpelweg bang om te sterven van angst. Waar sommigen van hen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing.

Het oordeel:
Documentairemaker Michiel van Erp vergaarde grote bekendheid met het onvolprezen Pretpark Nederland (2006). In 2014 wist hij tevens te imponeren met de serie Ramses. In 2009 stond hij aan het roer van Angst, een voor mij onbekende documentaire.

Van Erp heeft in de loop der jaren bewezen een meester te zijn in het observeren van mensen waarbij zijn vragen vaak doorspekt zijn met de nodige ironie. Dat laatste heeft Van Erp voor Angst achterwege gelaten. Een wijs besluit maar tevens haast vanzelfsprekend omdat het onderwerp wel heel serieus is. Voor Angst werden zes Amsterdammers met serieuze angststoornissen bijna een jaar lang gevolgd en dat levert loodzwaar beeldmateriaal op. Vaak bekroop mij het gevoel dat ik een indringer was in het leven van deze patiënten en dat is een verdienste van de makers die er in ieder geval in zijn geslaagd om de betrokkenheid van de kijker te vergroten.

De zes verhalen zijn stuk voor stuk fascinerend te noemen al moet worden gezegd dat het segment met de terminale patiënt niet helemaal thuis hoort in deze portretten van verschillende angsten. Vanaf de introductie van de patiënten leef je met hun mee en zijn we er getuige van hoe ze stapje voor stapje (hoe klein dat ook moge zijn) vooruitgang boeken in hun proces de baas te worden over hun eigen angsten. Doordat we deze mensen een jaar lang volgen zijn er ook getuige van hoe het merendeel een tijd later ook daadwerkelijk de draad weer op hebben weten te pakken terwijl er ook een sterfgeval valt te betreuren. Het is een slice of life maar erg schrijnend vond ik wel het verhaal van de voormalig apotheker die eerst 30 mensen aanstuurde maar nu zelf geen medicijnen voor zijn angsten in neemt omdat hij weet wat er allemaal in zit.

Toch weet Angst onder de streep geen verpletterende indruk achter te laten. Dat dankt men vooral aan de kunstmatige indruk die het geheel weet op te wekken. Zo is er bijvoorbeeld de vrouw die de angst heeft om alleen te slapen. We zien haar tevergeefs te proberen te slapen maar hoe kan ze het angstig vinden om alleen te zijn wanneer de camera- en geluidsman bij haar zijn? Zo vraagt ook een jong meisje die de camera bediend of haar moeder weleens bang is. Hierbij ontkom je toch niet aan de indruk dat de makers deze vraag bij het meisje hebben ingefluisterd. Het is niet het geval maar soms ontstaat toch echt de indruk dat je naar een scripted docu zit te kijken en ik kan me niet voorstellen dat Van Erp & Co. dit voor ogen hadden.

Rating:
6.5 / 10

4 gedachtes over “Angst

 1. ingeborgbertens 26 april 2015 / 18:16

  Eigenlijk had ik me er meer bij voorgesteld, pakte me niet echt… Jammer

  Like

 2. riinyosa81 26 april 2015 / 18:19

  Klopt! Achteraf bekruipt je het gevoel dan ook dat hier meer in had gezeten.

  Like

 3. Gwen 27 april 2015 / 08:37

  Ik had nog niet van deze documentaire gehoord. Klinkt wel interessant. Is het vergelijkbaar met het RTL programma Levenslang met dwang (als je dat gezien hebt)?

  Like

  • Riinyosa81 27 april 2015 / 09:59

   Nee dat heb ik niet gezien. Ik hoorde wel afgelopen week dat er een kandidaat was overleden maar de serie zelf ken ik helemaal niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s